Homenatge a Proust

El Teatre Lliure presenta un cicle de recitals teatrals inspirats en 'A la recerca del temps perdut' de Proust

Laia Sala

Laia Sala

Periodisme cultural

Amb motiu del centenari de la mort de Marcel Proust, figura destacada de la literatura francesa, neix al Lliure un cicle en forma de recital teatral d’A la recerca del temps perdut. Set recitals corresponents als set llibres que conformen l’obra que es podran veure a l’Espai Lliure de Montjuïc amb les veus de Clàudia Benito, Jordi Boixaderas, Mario Gas i Emma Vilarasau. Posteriorment, també s’enregistrarà i es podrà gaudir a través de la plataforma digital del Teatre Lliure.

Mario Gas, Claudia Benito, Emma Vilarasau i Jordi Boixaderas protagonitzen l’adaptació teatral de ‘A la recerca del temps perdut’ al Teatre Lliure

El projecte A la recerca del temps perdut neix de la passió per Proust de Jordi Bosch, que està a la direcció del projecte, i de Josep Maria Pinto, traductor de l’obra. Entre els dos han treballat cada volum per adaptar l’obra al recital, el qual han perfilat de manera que mantingués l’essència de Proust.

Pels intèrprets, la literatura de Proust ha suposat tot un repte, ja que gramaticalment és complicada de llegir. “Hem intentat passar una idea complexa a un format comprensible, i alhora fer justícia als textos mitjançant la paraula parlada”, explica Jordi Bosch. A part de la veu dels intèrprets, el recital també comptarà amb música en directe de piano i violí, a càrrec d’alumnes de l’ESMUC.

El primer recital serà el Pel Cantó de Shawn i es durà a terme el 14 de març. Una sessió que tractarà els textos de Combray, la part més coneguda del volum. Està centrada en la iniciació del nen i posteriorment de l’adolescent en el culte de la bellesa i el descobriment de les pulsions eròtiques.

Una setmana després, el 21 de març, s’estrenarà A l’ombra de les noies en flor. Aquest presenta dos grans escenaris com són París i Balbec. El protagonista viu la seva adolescència a París, on farà el seu primer contacte amb la societat i viurà el seu primer idil·li. També veiem la seva estada a Balbec, que representa un ideal de bellesa agrest, salvatge i pura pel protagonista.

El 28 de març serà el tercer recital, El cantó de Guermantes, que ens ensenya tota l’esplendor de París de la Belle Époque i l’aprenentatge social en els salons de l’alta societat. Aquí es veu l’anhel d’escriure i esdevenir artista.

El mes d’abril només comptarà amb la funció el dia 11, Sodoma i Gomorra. Aquest volum tracta l’homosexualitat tant femenina com masculina i la seva presència a la societat de l’època. Una relació entre un baró, un sastre i un violinista i la necessitat d’escalar en la posició social.

El 9 de maig tindrà lloc La presonera, un recital que explora un escenari claustrofòbic en un infern de gelosia. Una explosió de sentiments que deriven de l’enveja i on la noia se sent atrapada.

El 16 de maig serà el tron d’Albertine desapareguda, que tracta la fugida de l’amant i posteriorment la seva mort. Un procés de dol que el portarà de viatge a Venècia, on es buscarà a si mateix.

Finalment, el cicle conclourà el 23 de maig amb el Temps retrobat, en un París de després de la Primera Guerra Mundial. Una obra que parlarà del pas del temps encarnat amb els canvis físics dels homes i dones que s’ha anat trobat el protagonista al llarg de les dècades. Una reflexió que el portarà a recrear el temps a partir la literatura.

Podeu trobar més informació en aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació