Fes de la teva vida un show

La dramaturga i directora Yael Ronen impartirà un taller de creació escènica a l'Obrador d'Estiu de la Sala Beckett

Oriol Puig Taulé

Oriol Puig Taulé

Crític i cronista d'arts escèniques. Cap de L'Apuntador.

Yael Ronen (Jerusalem, 1976) és una d’aquelles figures tan característiques del teatre germànic contemporani. La dramaturga i directora israelianoaustríaca treballa principalment als països de parla alemanya, on ha guanyat premis importants i ha estrenat els seus textos a Viena, Munic, Graz o Berlín. Al pròxim Obrador d’Estiu de la Sala Beckett impartirà un taller de creació escènica titulat “Tot el que és privat és polític”, amb un subtítol prou eloqüent: “Un taller per a persones amb biografia”. Dirigit tant a autors com a intèrprets, es treballarà a partir de la vida de cadascú, combinada amb recerca històrica i improvisacions. La vostra vida és un drama? Aquest és el vostre curs.

La dramaturga i directora Yael Ronen impartirà un taller a l'Obrador d'Estiu de la Sala Beckett. © Esra Rotthoff
La dramaturga i directora Yael Ronen impartirà un taller a l’Obrador d’Estiu de la Sala Beckett. © Esra Rotthoff

Nascuda a Jerusalem en una família molt teatraire (la seva mare actriu, el seu pare i el seu germà són directors), Yael Ronen va estudiar direcció escènica a Israel i a Nova York i va acabar instal·lant-se a Berlín. La capital alemanya té una gran comunitat de creadors jueus, de totes les disciplines, fet que demostra com Alemanya ha tractat i guarit definitivament les ferides del passat. Ronen és coneguda, sobretot, per Dritte Generation (Tercera generació), un espectacle que va reunir intèrprets alemanys, israelians i palestins en escena per parlar del conflicte i alhora de les seves vides, amb grans dosis d’humor negre. El 2013 va rebre el premi Nestroy pel seu muntatge Hakoah Wien, estrenat a la Schauspielhaus de Graz, i també ha tractat la guerra de l’antiga Iugoslàvia al muntatge Common Ground. Aquest espectacle va participar en el prestigiós festival de teatre de parla alemanya Theatertreffen de Berlín, i va guanyar el premi del públic al Mülheimer Theatertage. Yael Ronen és actualment directora resident del teatre Maxim Gorki de Berlín, on també és assessora artística de la seva directora Shermin Langhoff.

Ronen proposa un curs pràctic i intensiu (amb un total de trenta-quatre hores, de dilluns a dissabte), on els alumnes intentaran plasmar el seu Zeitgeist particular als textos que escriguin. “L’esperit del temps”, segons l’expressió alemanya, o “la veu d’una generació” com va ser Lena Dunham a la sèrie Girls. Les relacions de les trajectòries vitals de cadascú amb les seves històries familiars i el seu bagatge sociocultural seran desenvolupades en un taller que vol trencar barreres entre l’autoria, la direcció i la interpretació. La directora fa el símil amb les primeres setmanes d’assajos d’un espectacle, aquell període de temps en què es busca i es treballa (col·lectivament) sobre el contingut, però també sobre el to que ha de tenir tot plegat.

Si la Guillermina Motta cantava, entremaliada, “Fes de la teva vida un espot”, el taller de Yael Ronen es podria descriure amb el títol “Fes de la teva vida un show”. En els temps que corren d’autoficció i teatre documental en primera persona, es tracta d’una oportunitat única per explorar aquest camp. A l’Obrador d’Estiu de la Sala Beckett també impartirà un curs el dramaturg francouruguaià Sergio Blanco, un vell conegut de la casa, titulat “L’autoficció: l’esvaïment del jo”, i la creadora argentina Lola Arias, acostumada a treballar amb material biogràfic, explorarà el gènere de la conferència performativa amb el curs “Els meus documents”. La Sala Beckett estarà farcida de “jos”, “egos” i “superegos” durant la setmana del 9 al 15 de juliol. Esteu avisats.

Trobareu més informació sobre l’Obrador d’Estiu de la Sala Beckett en aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació