Escriure a peu d’escena, aquí i ara

Parlem amb les dramaturgues Carol López i Eva Mir, que aquesta primavera imparteixen nous cursos a l’Obrador de la Sala Beckett.

Edgar Caride

Edgar Caride

Músiques, cultures i altres bombolles

Amb motiu de l’inici dels tallers de primavera a la Sala Beckett, hem pogut parlar amb les dramaturgues Carol López i Eva Mir sobre com viuen i veuen el teatre. López i Mir oferiran dos cursos de temàtiques diferents amb una premissa compartida: l’escriptura teatral és més aviat un procés i no un resultat.

Carol López | © Silvia Poch

Escriure a peu d’escena

Carol López impartirà el curs Escriure a peu d’escena a partir del 24 d’abril. Dirigit a dramaturgs i directors, els alumnes executaran les funcions d’escriptors i intèrprets simultàniament durant les sessions del curs.

Aquest curs suposa per Carol López un espai on compartir la seva manera de crear, que es fonamenta en construir col·lectivament una escena escrivint i dirigint al mateix temps. López sempre ha preferit com a mitjà expressió el teatre abans que la novel·la per les contingències que succeeixen en les sales d’assaig i el vertigen i l’efervescència del treball en equip en el moment. ‘La idea fonamental és que no hi hagi un autor escrivint sol a casa, sinó que es treballi a peu d’escena’, afirma. El taller partirà de situacions quotidianes prenent com a temàtica principal la família per després obrir-la a tres subtemes característics: els conflictes interpersonals, les grans passions i l’amor. Amb aquests eixos, el curs pretén trencar l’espai aparent de control absolut d’allò guionitzat per aconseguir que el text pugui aixecar-se en qualsevol moment i la història estigui constantment viva: ‘Fer-ho permet a l’instant ser conscients del que funciona i del que no funciona en una obra i aguditza l’instint de treballar en esdeveniments escenificats sobre la marxa’.

La dramaturga vol que el curs serveixi per fugir del text tancat i que els alumnes s’atreveixin a estripar el full quan faci falta per concebre noves idees. Aquest mètode de treball pot suposar una empenta a l’hora d’ampliar el ventall de possibilitats creatives que sorgeixen en un escenari. Tot i que Carol López insisteix que executar noves metodologies afavoreix el sorgiment de noves narratives, lamenta com s’encaren des de les productores teatrals els riscos que s’assumeixen. Afirma que hi ha un temor per part de les productores perquè ‘vivim en una cultura que ens força a ser políticament correctes’.

Eva Mir
Eva Mir | Imatge cedida per l’autora

Aquí y ahora

Eva Mir pronostica que el futur del teatre pot estar marcat pels possibles canvis institucionals i socioculturals, però ho contempla com una oportunitat i no com un obstacle. Cita la filòsofa Marina Garcés per dir que els alts nivells d’incertesa social contemporània provoquen la sensació d’un esgotament total del temps on el futur ha estat directament cancel·lat. Mir conclou: ‘Els contextos convulsos alimenten els projectes artístics. En un context d’allò efímer, ràpid i sorollós, és un regal aturar el temps gaudint d’art en directe. No tenim temps per res ni per ningú i de cop, estem segrestades’.

Mir considera que el teatre està guanyant frescor gràcies a l’exploració de nous territoris i l’esquinçament entre gèneres teatrals i disciplines artístiques. ‘El teatre ja no només és teatre’, afirma. En aquest context, impartirà el curs Aquí y ahora els dimarts a partir del 16 d’abril. El taller s’adreça a gent interessada en la dramatúrgia i no es demana experiència prèvia. Aficionats a l’escriptura i creadors de diferents àmbits poden participar d’un curs que treballarà amb exercicis d’escriptura automàtica per desencallar les idees en el moment present, en l’aquí i en l’ara, tal i com diu el mateix nom del curs.

La dramaturga vol enfocar el curs en tot allò que no s’explica, en totes aquelles coses que es creen i no es veuen i que es troben en la ‘extraescena’. Per fer-ho, dividirà el contingut del taller en dos grans blocs. El primer bloc tractarà l’espai narratiu. L’objectiu principal d’aquest bloc és deslligar-se de pensar a posteriori els diferents elements d’una obra (el llenguatge, el to, els personatges, el gènere) per veure’ls com a dispersos durant l’obra i generar un projecte del no-res pensant en un tipus d’espai concret.

El segon bloc gira al voltant del concepte del temps, que pot abastar múltiples significats. Esmenta tres tipus de temps que es treballaran durant el taller: el temps com a esdeveniment: ‘això no és un dilluns, és el dilluns que em van atropellar’; el temps rítmic: ‘alentir, repetir i aconseguir que una mateixa escena pugui estirar-se fins a l’infinit o tingui un ritme molt accelerat’; i el temps fenomenològic, ‘si està fent fred, com influeix en aquesta escena i què passa si escric la mateixa escena amb calor?’.

Podeu consultar la informació sobre els dos cursos al web de la Sala Beckett. El curs d’Eva Mir arrenca el 16 d’abril i s’impartirà els dimarts de 17h a 20h fins el 18 de juny. El curs de Carol López comença la setmana següent, el 24 d’abril, i s’impartirà els dimecres de 17h a 20h fins el 19 de juny.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació