Els límits de l’art i de l’amor

La Sala Versus Glòries presenta, del 14 de desembre al 28 de gener, un nou muntatge de “La forma de les coses” de Neil LaBute sota la direcció de Marc Rosich.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

Estrenada a Londres fa més de vint anys, La forma de les coses és una de les peces més celebrades del dramaturg i cineasta estatunidenc Neil LaBute. Es tracta d’una relectura contemporània del mite de Pigmalió, on una estudiant d’art escull com a objecte del seu amor un vigilant de museu, tímid i anodí, i intenta modelar-lo perquè s’adeqüi als seus gustos. Sota l’aparença d’una simple comèdia de parelles, LaBute ens parla dels límits de l’art i de l’amor, de la intimitat i la psicopatia i del desig de ser socialment acceptat.   

L’any 2008, Julio Manrique va dirigir-ne l’estrena catalana al Teatre Lliure assolint un notable èxit de crítica i de públic. Tot i que a Catalunya ja coneixíem alguns textos de LaBute –com ara Excés (2002, TNC) o Gorda (2006, Villarroel), ambdues dirigides per Magda Puyo– va ser el muntatge de Manrique el que va ajudar a consolidar a casa nostra un dels autors de teatre contemporani més aclamats dels EUA. L’estrena de La forma de les coses va propiciar un petit momentum de l’autor dins el panorama escènic català, amb l’estrena d’altres textos seus, com Coses que dèiem avui (2010, Sala Beckett) i amb LaBute visitant Barcelona en més d’una ocasió per impartir cursos a l’Obrador d’estiu de la Sala Beckett.  

Quinze anys després d’aquell primer muntatge, el text de LaBute tornarà als escenaris catalans de la mà de Marc Rosich, que promet reforçar el vessant més còmic de l’obra original per distanciar-se, així, de l’anterior versió del Lliure. El nou muntatge es podrà veure a la Sala Versus Glòries del 14 de desembre al 28 de gener del 2024 i comptarà amb quatre intèrprets força bregats en el camp de la comèdia: Jordi Andújar, Rafaela Rivas, Francesc Marginet i Laura Porta.

Tots quatre encarnaran uns personatges hilarants i gairebé caricaturescos, però plens d’humanitat i de flaqueses. Marginet i Porta representaran la parella protagonista, formada per la magnètica Evelyn i el mal·leable Adam, mentre que Rivas i Andújar interpretaran als amics d’Adam: la dolça Jenny i el rudimentari Phil. D’aquesta manera, el nou elenc prendrà el relleu de Mireia Aixalà, Cristina Genebat, Xavier Ricart i Marc Rodríguez, el quartet d’intèrprets que van encarnar-los al muntatge del 2008.

La nova producció de la peça a la Sala Versus Glòries vol demostrar la vigència del text, vint anys després la seva estrena original, i arriba poc després del revival londinenc estrenat al Park Theatre el passat mes de maig. No deixeu escapar l’oportunitat de conèixer o de recuperar aquesta obra que l’any 2003 fou adaptada al cinema pel mateix autor amb el repartiment original del primer muntatge (Paul Rudd, Rachel Weisz, Gretchen Mol i Fred Weller).

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació