El crim d’en Manelic

El TNC estrena ‘Terra Baixa (reconstrucció d’un crim)’, una versió thriller del clàssic de Guimerà basada en la lluita de classes

“He mort el llop! He mort el llop! He mort el llop!”. Darrere el crit del Manelic batega el drama social de la desigualtat de classes. El crim passional contra el seu amo amaga una justícia emocional que, en el fons, culmina amb el crit alliberador de la classe obrera que lluita contra l’opressió. La rebel·lió per la justícia social que desemboca en la violència. I finalment, la llibertat. O no. Aquest és el punt de partida de la nova adaptació de Terra Baixa que acollirà el Teatre Nacional de Catalunya de la mà de Pablo Ley. Una nova versió, dirigida per Carme Portaceli, que trasllada la història a l’actualitat i la converteix en un thriller sobre la lluita de classes.

Espectacle Terra Baixa (Reconstrucció d'un crim). © David Ruano / TNC
Escena de l’obra ‘Terra Baixa (Reconstrucció d’un crim)’ © David Ruano / TNC

El muntatge de Carme Portaceli situa l’inici de l’obra al final del clàssic de Guimerà i l’ambienta al nostre present. “És important revisitar una obra extraordinària del patrimoni català com a persones del segle XXI. L’obra d’Àngel Guimerà té una força emocional contemporània i moderna”, diu la directora. Malgrat això, la dramatúrgia de Pablo Ley conserva l’essència del text de Guimerà. “Perquè aquesta història ens representi, s’ha de treballar amb una veritat i una essencialitat absoluta i convertir el més costumista en una història actual”, explica Portaceli. L’obra hi apareix íntegrament, però des d’una perspectiva molt més moderna. Aquesta versió de Terra Baixa mostra un món que funciona per ell mateix, on els personatges estan sols i poden ser trepitjats o alliberats. “És un espectacle on l’important és l’essència del que succeeix, la pulsió política que hi ha als nostres caps sense saber-ho” conclou la directora.

Pablo Ley, sense renunciar a l’essència del text original, aposta per construir un thriller detectivesc a partir de la introducció de dos personatges: una periodista, inspirada en Carmen de Burgos, i un comissari, inspirat en el comissari Vinagret. Aquests dos personatges seran els que investigaran el crim del Mas Bordís. La mirada de Pablo Ley afegeix a la trama clàssica intriga i revolta, per reconstruir l’assassinat perpetrat per en Manelic contra en Sebastià i desentranyar les causes del crim. El dramaturg considera que és rellevant conèixer el context de l’obra quan es va estrenar, el 1896. Concretament, l’any dels processos de Montjuïc i l’atemptat contra la processó del Corpus. “Era un temps de revolta social a Barcelona. És aquí quan se’m va acudir imaginar l’obra com una investigació policial, que funcioni de manera orgànica”, diu Ley.

Laura Conejero, que interpreta la periodista, remarca que el seu és un personatge que aporta molta lucidesa a l’obra: “Veiem l’obra a partir del que la periodista escriu posteriorment. Ella té la capacitat d’empatitzar amb els fets i entendre que l’odi i el dolor desemboquen en una cadena eterna de violència”. Borja Espinosa interpretarà el Manelic i Anna Ycobalzeta donarà vida a la Marta. L’actriu reivindica que el Terra Baixa és una obra molt contemporània: “Parla de coses que són nostres des de nosaltres mateixos”. Completen el repartiment Eduard Farelo (Sebastià), Kathy Sey com a Nuri, Mohamed El Bouhali com a Josep, Pepo Blasco com a Tomàs, Mercè Mariné com a Pepa i Roser Pujol, que farà una versió femenina d’en Xeixa.

Terra baixa (reconstrucció d’un crim) s’estrenarà a la sala gran del TNC el 18 de gener i es podrà veure fins al 26 de febrer. La producció farà posteriorment una gira per una quinzena de poblacions d’arreu del territori de parla catalana, com Mallorca o València i, per primera vegada, gràcies a la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, el TNC portarà una de les seves produccions de gira per Europa. Aquesta nova versió d’un dels clàssics del patrimoni escènic català es representarà a Bèlgica, França i Portugal.

Més informació i entrades en aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació