Depassar els límits actorals a la Beckett

Aquest juliol Nao Albet, Marcel Borràs, Michael Attenborough i Neil LaBute impartiran diversos cursos d'interpretació escènica a l'Obrador d'estiu de la Sala Beckett.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

Cada estiu, coincidint amb el Festival Grec, la Sala Beckett s’omple de propostes formatives en l’àmbit de les arts escèniques. Generalment, la sala del Poblenou destaca pels seus cursos de dramatúrgia, però de tant en tant, també n’imparteix alguns dirigits al camp de la interpretació escènica. Enguany, de l’11 al 16 de juliol s’oferiran dos cursos de trenta-quatre hores amb dos tàndems d’alta volada: un de nacional, format pels actors, directors i dramaturgs Nao Albet i Marcel Borràs, i l’altre d’internacional, format pel dramaturg i guionista estatunidenc Neil LaBute i el veterà director britànic Michael Attenborough.

Collage de Laia Serch.

Ambdós cursos proposen experimentar amb el joc escènic per depassar els límits naturals de qualsevol intèrpret. Albet i Borràs ho faran aproximant-se al joc performatiu a partir de referències cinematogràfiques de la cultura popular, i LaBute i Attenborough amb canvis constants de personatge que permetin als participants endinsar-se en el tradicional triangle creatiu format per director, dramaturg i intèrpret.

El tàndem creatiu format per Nao Albet (Barcelona, 1990) i Marcel Borràs (Olot, 1989), segurament és una de les alenades d’aire fresc més important que han rebut les arts escèniques catalanes la darrera dècada. Des de les seves primeres creacions han demostrat una inquietud constant per la renovació del llenguatge teatral, i certa valentia per la transgressió escènica.

El seu estil s’ha mantingut inconfusible des de les seves primeres col·laboracions, amb títols provocadors com Guns, childs and videogames (Teatre Lliure, 2009) o La monja enterrada en vida (La Seca Espai Brossa, 2012), fins a les reeixides Mammón (Teatre Lliure, 2015), Falsestuff. La muerte de las musas (TNC, Festival Grec 2018) o Atraco, paliza y muerte en Agbanäspach, estrenada a la Sala Petita del Teatre Nacional el 2013 i recuperada l’any passat al Teatro María Guerrero del Centro Dramático Nacional de Madrid.

Ara el duet proposa un curs amb un títol manllevat de l’artista David Fernández, Aquí iría el jodido título del taller, amb la idea de jugar amb tot allò que els captiva i els impulsa a saltar a escena. Partint de gèneres cinematogràfics icònics com el terror, la comèdia romàntica o la ciència-ficció, Albet i Borràs prometen dubtar de tot i ajudar els participants a abstraure’s i compondre atmosferes i construccions plàstiques per fer aflorar la creativitat que tot intèrpret porta a dins.

Per la seva banda, LaBute (Detroit, Michigan, 1963) i Attenborough (Londres, 1950), vells coneguts de l’Obrador d’estiu de la Beckett, no oferiran ni un taller de dramatúrgia, ni un d’interpretació, sinó un taller de dramatúrgia actoral titulat Depassar els límits: el paper de l’actor en el paper on els participants aprendran que és possible crear un espectacle en sis dies si es confia en la interacció constant entre intèrprets i dramaturgs.

Per demostrar-ho, el veterà director britànic, que ha estat al capdavant de grans equipaments escènics anglesos com el Young Vic Theatre, l’Almeida Theatre de Londres o la Royal Shakespeare Company, posarà tot el seu talent al servei dels participants al curs al costat del bon saber fer dramàtic de LaBute, reconegut autor d’obres com Excés (1999), La forma de les coses (2001), Gorda (2004) o Coses que dèiem avui (2010), espectacle nascut de la complicitat entre l’autor estatunidenc i l’actriu i traductora Cristina Genebat després que es coneguessin, precisament, a l’Obrador d’estiu de la Sala Beckett el 2009.

Cal destacar que Michael Attenborough, que fa més de cinquanta anys que treballa com a director teatral, prové d’una important família escènica anglesa. Una de les seves germanes fou una destacada mànagerartística i l’altre és actriu de cinema i televisió. El seu pare, Richard Attenborough, va tenir una extensa carrera com a actor, director i productor escènic i cinematogràfic, protagonitzant més d’una seixantena de pel·lícules –un dels seus últims rols va ser el de l’empresari John Hammond de la saga Parc Juràssic– i dirigint films de reconegut prestigi com la biografia de Gandhi (1982) guardonada amb vuit premis Oscar entre els quals els de millor pel·lícula i millor direcció. Els fills de Michael, doctor honoris causa per les Universitats de Leicester i Sussex, també s’han dedicat al món de l’espectacle: el gran com a doblador i director d’escena, i el petit com a actor en films com Dunkerque (2017) o The Outpost (2020).

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació