Talent valencià al Mercat de les Flors

La coreògrafa Asun Noales presenta al Mercat de les Flors el seu premiat espectacle «La mort i la donzella» basat en un quartet de Schubert.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

Aquest cap de setmana el Mercat de les Flors acollirà una de les joies de la temporada, el celebrat espectacle La mort i la donzella que la coreògrafa Asun Noales va crear per a l’Institut Valencià de Cultura (IVC)just després de la pandèmiai que va rebre tres Premis Max el 2021: Millor Espectacle de Dansa, Millor Coreografia i Millor Disseny d’Il·luminació per a Juanjo Llorens.

Escena de ‘La mort i la donzella’ d’Asun Noales i l’Institut Valencià de Cultura © German Antón

La peça pren el nom del Quartet de corda núm. 14 en Re menor de Franz Schubert, popularment conegut com La mort i la donzella, basat, al seu torn, en un liedhomònim del mateix autor compost el 1817. Noales assegura que la seva coreografia beu de «la força i l’ímpetu del quartet de corda» i, alhora, de la «senzillesa inspiradora» de la veu i el piano del lied de Schubert.

De fet, la peça, pensada per a set ballarins, se sosté sobre una revisió contemporània d’aquesta composició romàntica a càrrec de Telemann Rec, és a dir, de la unió musical entre Aurora Bauzà i Pere Jou. Amb la introducció de distorsions i elements electrònics, ambdós han ampliat la duració original del quartet perquè cobreixi tota l’hora de durada de l’espectacle. «Si ets músic reconeixeràs la font clàssica de la peça, però el resultat és molt contemporani», assegura la coreògrafa i directora de l’espectacle.

La música és ben present durant tota l’obra, no només a través dels instruments o les composicions electròniques, sinó també amb el cant, la parla i la respiració dels compositors. De fet, Noales assegura que a La mort i la donzella «el cos és un instrument més de la partitura musical». A més dels tres Premis Max, el 2021 l’obra també va ser reconeguda amb fins a sis Premis de les Arts Escèniques Valencianes: Millor Direcció Corogràfica, Millor Composició Musical, Millor Escenografia, Millor Il·luminació i Millor Ballarí i Ballarina per a Eduardo Zúñiga i Carmela García, respectivament.

Escena de ‘La mort i la donzella’ d’Asun Noales i l’Institut Valencià de Cultura © German Antón

Zúñiga encarna una Mort molt subtil, gairebé felina, amb una presència constant en escena, que assetja de manera misteriosa la resta de personatges de l’obra. A més de Zúñiga i García, el repartiment el completen Alexander Espinosa, Rosanna Freda, Juliette Jean, Mauricio Pérez Fayos, Salvador Rocher i Eila Valls, que balla la peça final de l’espectacle amb veu de la mateixa Aurora Bauzà. Per a Noales, La mort i la donzella ha funcionat perquè és un espectacle de dansa «molt accessible, que connecta amb un ventall de públic molt divers», on es tracta un tema eminentment humà: «el trànsit prematur entre la vida i la mort». L’obra «no és narrativa», assegura, però «el tema és recognoscible i els personatges i la dualitat dels espais també».

L’escena està presidida per un mur dissenyat per Luis Crespo, que separa els dos mons, i a través del qual els personatges de l’obra transiten constantment. Segons Roberto García, director adjunt d’Arts Escèniques de l’IVC, dur La mort i la donzella al Mercat de les Flors és un «colofó fantàstic» per un espectacle de dansa que ja ha realitzat mig centenar de funcions arreu de l’estat. Noales reivindica la necessitat que des del sector públic s’aposti per la dansa i assegura que mai s’havia sentit «tan directora» com en aquest muntatge.

La mort i la donzella és la segona producció de l’Institut Valencià de Cultura que arriba al Mercat de les Flors després que l’any passat hi veiéssim l’Animal de séquia de la coreògrafa valenciana establerta a Barcelona Sol Picó en el marc de la Quinzena Metropolitana de Dansa 2021. La mort i la donzella estarà en cartell només tres dies, del 27 al 29 de gener, amb una funció matinal el divendres 27 de gener a les 12h del migdia.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació