Circ i natura al Montseny

La 12a edició del Festival Circ Cric, que se celebrarà del 3 d’abril al 12 de juny a Sant Esteve de Palautordera, omplirà el massís del Montseny de música, circ i activitats per a tota la família.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

Com ja és tradició, amb l’arribada de l’abril i de la primavera torna una de les propostes més engrescadores pels amants de la natura i de les arts escèniques: el Festival Circ Cric al Montseny. La veterana companyia organitza a la seva seu a Camp Canal, a Sant Esteve de Palautordera –enmig del Parc Natural del Montseny–, la dotzena edició d’un festival que durant onze caps de setmana, des del 3 d’abril fins al 12 de juny, ens oferirà una programació ben variada de propostes musicals, espectacles circenses i activitats familiars.

Imatge de la Fira d’Espectacles i Activitats a la seu del Circ Cric que enguany es reprendrà després de dos anys d’aturada pandèmica. | Foto: Circ Cric

El grup musical El Pony Pisador, especialitzat en música tradicional d’arreu del món, donarà el tret de sortida al festival amb un concert inaugural d’estil viu i despreocupat el pròxim diumenge 3 d’abril al migdia. El quintet barceloní, format per Adrià Vila Mitjà (mandolina i veu), Guillem Codern Cortada (banjo i veu), Ramon Anglada Jaraquemada (guitarra i veu), Martí Selga Ruiz (flauta i veu) i Miquel Pérez Terrón (violí i veu), presentarà el seu darrer àlbum It’s never too late for Sea Shanties (Guspira Records, 2021).

El mateix diumenge a la tarda ja es podrà gaudir de la primera activitat divulgativa, La Natura ens parla, una de les propostes paral·leles del festival que, partint del binomi art i natura que impregna tot el projecte del Circ Cric al Montseny, ens endinsarà en l’entorn natural de la llera de la Tordera a través d’un recorregut autoguiat semblant a un joc de pistes. Es tracta d’una activitat immersiva i vivencial on a partir d’uns codis QR que caldrà localitzar, accedirem a tot un seguit d’explicacions de l’ambientòleg i geògraf Martí Boada acompanyades per la veu de Jaume Mateu (Tortell Poltrona) i les il·lustracions de Joan Romaní (Scaramuix). Aquesta proposta restarà activa les vint-i-quatre hores del dia durant tot el festival.

Segons Boada, es tracta de «capacitar per comprendre, superar l’analfabetisme natural contemporani, no amb una curiositat botànica o zoològica, sinó per comprendre realment els llocs on vivim». Una altra de les activitats divulgatives del Circ Cric que parteix d’aquesta mateixa filosofia és la ruta guiada que es durà a terme els diumenges al matí prèviament a les funcions de l’espectacle Catacric.41, una proposta de Tortell Poltrona i Jordi Aspa pensada per a sis pallassos i quatre acròbates que arrencarà el diumenge 10 d’abril i que pretén fer riure i reconnectar el públic amb les seves emocions.

Imatge de l’espectacle ‘Catacric.41’. | Foto: Àlex Carmona

A partir del 9 d’abril, els dissabtes a la tarda estaran reservats per a diverses propostes. Destaquen les cinc funcions previstes de l’espectacle Què Bèstia!, que la companyia Tortell Poltrona acaba de girar per Mèxic, i que ens farà petar de riure amb gags i situacions absurdes inspirades en els números de clown dels grans pallassos de principis del segle XX. Tot un homenatge als orígens del circ. La diada de Sant Jordi, en canvi, arribarà a Sant Esteve de Palautordera Apocalypso, una creació de les companyies franc-suïsses Tête de Mules i Buff-Papier, on una família de firaires ens intentaran vendre un paquet de supervivència davant la fi imminent del món. Es tracta d’un espectacle creat en residència al Circ Cric –és la segona vegada que aquestes companyies visiten les instal·lacions del Montseny– i que compta amb un intèrpret català, Pol Jubany, enmig d’un repartiment internacional.

El dissabte 30 d’abril al vespre serà el torn del polifacètic Albert Pla amb un concert enmig de la carpa del Circ Cric que promet altes dosis de comèdia, tragèdia, poesia, prosa, intel·lecte, art, humor i crítica. Tot un lot de sorpreses en un format de 360 graus. I l’11 de juny, el darrer cap de setmana del festival, podrem veure el resultat d’una altra de les residències artístiques que ha acollit enguany el Circ Cric, una mostra work-in-progress de l’espectacle Ridi Pagliaccio, que la Companyia Asaco està ultimant al Montseny i que desenvolupa la història darrera de la famosíssima ària “Vesti la giubba” de l’òpera Pagliacci de Ruggero Leoncavallo.

La pallassa Bleda oferirà un taller de clown en família. | Foto: Helena Escobar

A part de totes aquestes propostes, hi ha previstes dues jornades de notable interès: la Fira d’Espectacles i Activitats (1 de maig), que a causa de la situació pandèmica no es duia a terme des de fa dos anys, i la Festa de la Llet (21 de maig), una jornada per celebrar el desè aniversari del Banc de Llet Materna; una iniciativa del Banc de Sang i Teixits del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que vetlla per alimentar amb llet materna tots els nadons prematurs o nounats de Catalunya que ho necessiten per prescripció mèdica i que, per causes majors, no puguin ser alletats per la pròpia mare.

La Fira d’Espectacles i Activitats és un festival dins del festival que durant una jornada sencera ens oferirà els millors números del repertori de Tortell Poltrona, les acrobàcies i els cants del Colectivo Konika, els concerts teatralitzats del grup Xiula, les reflexions humorístiques de Piero Steiner i la Companyia de Pallassos La Tête, el somieig de l’actriu i pallassa Maite Guevara, les gaites eixordadores dels escocesos esvalotats de la Companyia Traüt i les darreres creacions sorgides de l’Escola de Circ Quina Gràcia del barri de Gràcia de Barcelona. També s’oferiran tallers familiars impartits per clowns de renom com La Bleda o el mateix Tortell Poltrona.

Tota una jornada dedicada al circ que ens alegrem que torni i que demostra que, de mica en mica anem tornant a la normalitat prepandèmica. Igual com ho demostra la represa, després de dos anys, de les jornades escolars del Circ Cric amb vint-i-dues funcions ja programades. I és que qualsevol adversitat pot capgirar-nos la vida d’un dia per l’altre. No oblidem que tant Jaume Mateu (Tortell Poltrona) com Montserrat Trias (Senyoreta Titat), a més de fundadors del Circ Cric també són impulsor de l’organització Pallassos Sense Fronteres, que l’any vinent complirà la trentena, i que aquesta organització està duent a terme diverses expedicions a zones en conflicte com Ucraïna, el Líban, Zimbàbue, Equador o Colòmbia.

És per això que durant el festival es vendrà marxandatge de Pallassos Sense Fronteres amb l’objectiu de recaptar fons per a futures missions a aquests territoris. A Ucraïna, a la frontera amb Polònia, per exemple, ja hi han fet una primera expedició amb setze funcions en deu dies i en preveuen fer vuit o nou més al llarg del 2022 per proporcionar suport emocional als infants desplaçats i a les famílies refugiades.  

Per a més informació de la programació i la compra d’entrades podeu consultar el web del Circ Cric.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació