Tindercat augmenta el marro

L’Espai de Twitter Tindercat es desvirtualitza en una festa a Sant Cugat i els joves responen amb l’eufòria de les trobades físiques recuperades.

Heus aquí un parell d’ingredients de l’èxit del Tindercat: El Twitter és un lloc de safareig i la ràdio sempre fa companyia. La nit que la xarxa social de les piulades li va donar l’opció, el tik-toker de confiança, Gerard Querol (22 anys) va agafar-la i va obrir un espai. Era l’11 d’abril del 2021. «Vaig decidir preguntar a la gent si buscava parella, cosa que sempre és divertida, i jo els donaria consells amorosos».

Miki Núñez i Sara Roy | Foto: Gisela Jané

Va escalar ràpidament i en l’edició del Tindercat del 5 de gener d’enguany, 1.500 persones van connectar-se per escoltar, per exemple, com avançava la història de l’Aina a qui la Laia havia deixat per Nadal. La gent sol·licitava xerrar o enviava DM’s perquè les seves peticions o confessions anònimes fossin llegides. L’etiqueta #tindercat era trending topic. Allò semblava un programa de ràdio nocturn ben portat i sense guionitzar. «És molt intuïtiu, intentem fer-ho el millor que podem», diu la Carla Junyent (21), igualadina i estudiant de psicologia. Querol la va fer coadministradora de l’espai molt aviat, juntament amb el musicòleg lleidatà Ramon Pera (22), perquè eren molt actius.

«Volíem fer un Prohibit als pares», recorda Marc Gabernet (20), l’estudiant de periodisme que va unir-se discreta, però decisivament al projecte mig any després del primer espai amb el seu equip i la humil i professional productora que tenen. «En Gerry ho estava petant fent una cosa molt rara a Twitter», recorda Gabernet. Fins i tot un dia el grup Ginestà els va oferir presentar un tema en directe a l’espai.

Gabernet és «el jefe». Ell ja havia vist el talent de Querol i Junyent i els havia fitxat per MoodZ, un programa transmèdia on catorze creadors de continguts feien de les seves i que va emetre TV3. El projecte va ser la primera pedra de la seva amistat i l’energia va fer que les idees continuessin brotant. Així va arribar l’«Operació Sant Jordi» del Tindercat.

L’Ajuntament i la Regidoria de Joventut de Sant Cugat, població d’on és Querol, van donar suport a l’esdeveniment i van aportar la part tècnica. La meitat del sarau la pagaven els joves organitzadors amb la col·laboració d’amics (que van fer un torn a la barra) i voluntaris, d’una agència de màrqueting, una marca de cerveses o una clínica dental de la vila. Fibracat també va unir-s’hi sufragant les punxadiscos pd_zitas, Laura i Joana, que van triomfar. Al Parc Ramon Barnils hi havia furgoteques, un punt lila i La Sextruck, un museu sobre rodes que ens informa de sexualitats, afectivitats i feminismes amb objectes, imatges microscòpiques del procés d’ovulació o llibres. «Si entro aquí sortiré sabent on és el clitoris?» és una de les preguntes que la psicòloga Anna Jeremias de la Cooperativa Les Magranes va respondre a algun noi.

A primera hora, la plaça era plena de famílies i es podia seguir el partit del Barça femení. Un cop acabat, en Gerry, la Carla i en Ramon van pujar a l’escenari i van fer un parell de rondes de tronistes amb els i les pretendentes. També va pujar l’Aina (que ja torna a estar amb la noia amb qui havia partit peres per Nadal) o en Josep, un altre participant actiu de l’espai que ha creat Nocturns, una espècie d’after del Tindercat que alguna vegada li agafa el relleu quan aquest acaba.

«M’ha semblat súper original lo de la caixa de confessions, canelita en rama. Ens hem quedat molt loques amb les històries», comentava al final de la festa la Camila Pont (19), que estudia dret a la UAB. «Brutal el concert» deia la seva amiga Judit Castells (21), que s’havia quedat afònica de tant cridar l’opció que li semblava més adient per a les tronistes.

El popular youtuber Carles Tamayo o la bella parella Sara Roy i Miki Núñez, que es va fer amic de Querol a través de TikTok durant el confinament, igual que en Dave Zulueta, també van participar en la festa. «El Gerry és un gran exponent de continguts en català a les xarxes i el seguia. Això d’avui és l’exemple de com s’ha de començar una festa com Déu mana. Tota l’estructura és meravellosa, s’han gastat la pasta de forma altruista, són una passada», assegurava Núñez. 

A l’Anna Fuster (26), tècnica de música i cinema a l’Institut Ramon Llull, la iniciativa li sembla necessària i útil. «El Tindercat aglutina un conjunt de gent que potser ara mateix està desemparada amb els mitjans tradicionals».

Foto: Gisela Jané

«Els del Tindercat han aconseguit que una cosa a priori impossible sigui fàcil», considera Carles Naval (24). «Crear contingut en català, un bon ambient, saludable, i que totes les persones siguin igual davant tothom». Ell és aplegapilotes del Barça i va arribar després del partit acoblant-se al cotxe d’en Marc, que durant un Nocturns va dir que també seria al camp i que potser després aniria a la festa del Tindercat.

Hi ha coses que no canvien i el Flying Free va coronar un final de festa amb públic i equip entregadíssims. A un quart d’una les noies del punt lila no havien rebut cap visita, però com havia explicat la Maria, treballadora del CJAS que havia fet una formació a tot l’equip abans de començar la festa, això no és bon senyal. Que se sàpiga hi va haver un incident entre una noia i un noi que van tenir una enganxada a la barra. El foc d’encenalls el va apagar la policia local que a quarts de dues observava com la gent abandonava el parc i com els organitzadors i distribuïdors de menjar recollien la parada.

La Regina, que tornava a Barcelona amb autobús, havia estat la pretendenta escollida per la tronista Ariadna. Viena li havia regalat dos llibres de Françoise Sagan, de la col·lecció Petits Plaers, que reposaven a la seva falda mentre es besava amb una noia. Era admirable com burlaven la marxa nauseabunda de l’autobús interurbà. La noia no era l’Ariadna, tot i que també es van embolicar, així com amb altres noies, segons va dir la Regina. «I això?» —pregunto— «Mos ho passam bé tots amb tots, no és necessari un romanticisme». Al mateix temps assegurava que havia trobat l’amor i que tindrien una cita amb l’Ariadna. Els 20 anys i l’eufòria als morros.

Als seients de davant, la seva amiga Clara, estudiant d’ADE i Dret a l’Autònoma, passava el viatge de matinada fent-se confidències amb en Joan, de 22 i estudiant d’enginyeria. Sembla que ella té parella, però es deixava regalar les orelles. El noi era educat i atent, com els fanals intel·ligents de Sant Cugat que s’encenen dolçament quan hi passes a prop. Aquests dos no anaven tan embalats com la Regina, i els seus somriures i aclucades d’ull eren tendres de guardar. El desenllaç és un misteri.

Tornant als nostres alcavots, van anunciar gira de festes Tindercat per aquest estiu i ara, mentre miren si van perdre calés o si van recuperar alguna cosa, valoren el futur d’aquesta marca de l’amor que han parit. Coses clares fins aquí: l’objectiu de crear xarxa l’han assolit. Dissabte van dormir plans i satisfets, i ahir es van llevar nostàlgics rememorant l’adrenalina de la seva primera desvirtualització.

D’esquerra a dreta: Marc Gabernet, Sergi Perés, Unai Zorrakino, Alba Surrallés, Nil Codina, Gemma Compte. Davant: Ramon Pera, Carla Junyent, Gerard Querol. Foto: Daniel Tiurin

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació