Conèixer l’Àsia a través del cinema

Del 27 d’octubre al 7 de novembre, l'Asian Film Festival Barcelona celebra la seva 9a edició

Amb una edició híbrida que combinarà la projecció presencial amb l’online, el festival de cinema asiàtic torna a Barcelona del 27 d’octubre al 7 de novembre. La nova edició de l’Asian Film Festival Barcelona (AFFBCN) coincidirà amb la celebració del vintè aniversari de Casa Àsia, principal impulsora d’aquest cicle cinematogràfic que enguany acollirà un total de 138 pel·lícules que es projectaran entre la plataforma de cinema Filmin, el CaixaForum, els Cinemes Girona, l’Institut Francès i la Filmoteca de Catalunya.

Fotograma de la pel·lícula ‘Drive my Car’, de Ryūsuke Hamaguchi (2021)

El festival, la primera edició del qual va tenir lloc el 2011, pretén acostar al públic català produccions de diferents ètnies i cultures d’arreu d’Àsia. De punta a punta del continent, Kazakhstan, Kirguizistan, Afganistan, Bhutan, Mongòlia, Corea o Singapur són alguns dels països que han aportat pel·lícules al certamen. A l’edició d’enguany, per exemple, hi trobarem catorze produccions iranianes, quinze índies, deu japoneses i set coreanes; també hi participaran pel·lícules australianes i nova zelandeses. El cinema que projecta el festival és de caire compromès i inclusiu, parteix de la diversitat i incideix en els canvis identitaris, polítics i socials d’arreu del mapa asiàtic.

Dues de les pel·lícules destacades d’enguany són la inaugural Wheel of Fortune and Fantasy (2021) i Drive my Car (2021), ambdues del director japonès Ryūsuke Hamaguchi. Alguns dels directors que també presentaran les seves pel·lícules durant el festival són l’australià Luke Eve, el coreà Kim Jong-kwan o la iraniana Negin Kianfar, entre d’altres.

Abans de l’estrena oficial a tot l’estat, programada pel dia 5 de novembre, Wheel of Fortune and Fantasy donarà el tret de sortida al festival, el pròxim 27 d’octubre a les 19:30h, al CaixaForum de Barcelona. El film ens mostra un tríptic de tres històries amb protagonistes femenines on la paraula s’imposa a la imatge a través de conceptes com la memòria, l’engany i la predestinació. Drive my car va ser la guanyadora del premi al millor guió en el passat festival de cinema de Canes, i ens explica el canvi de vida experimentat per en Yusuke, un director de teatre, després de conèixer la seva nova xòfer.

Un dels plats forts d’aquesta edició serà la presència de diverses cineastes afganeses en representació d’un col·lectiu que ha patit, especialment i en primera persona, les conseqüències de l’arribada dels talibans al poder. Cal destacar la presència de Sahraa Karimi, directora de l’Afghan Film Institute cessada pels talibans, que va protagonitzar el darrer programa de En Portada de TVE, i de Sahra Mani, fundadora del Afghanistan Doc Film House. Una altra de les propostes destacades és la retrospectiva dedicada a Satyajit Ray (Calcuta, Índia, 1921), en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya.

Entre les novetats d’enguany hi trobarem el programa Hong Kong New Talents, amb una desena de produccions provinents d’aquesta ciutat asiàtica gràcies a la col·laboració amb el Hong Kong International Film Festival i el Hong Kong Economic and Trade Office de Brussel·les, i l’OFF-Festival, una ampliació de l’AFFBCN que consta de tres cicles: Cinema d’Àsia a fora de Barcelona, Cinema d’Àsia als Cinemes Girona i el cicle Orient Express de BETEVÉ.

Podeu consultar tota la programació de l’Asian Film Festival Barcelona i adquirir-ne les entrades a la web del festival.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació