Cent anys del cinema amateur a Catalunya

La Filmoteca celebrarà aquest 2024 el centenari dels pioners del cinema a Catalunya

El 27 de febrer de 1924 la neu cau sobre Barcelona. L’excepcional fenomen meteorològic arriba tot just després de la campanya de Nadal de la càmera Pathé Baby, que havia permès a l’afrancesada burgesia catalana accedir a la realització de films en 9.5mm. José Ernando Ylario, un dels membres d’aquesta classe social, i propietari d’una Pathé Baby, l’endemà, grava la seva família jugant amb la neu, i neix la primera gravació amateur datable de la història de Catalunya, i, probablement, de l’Estat espanyol.

Delmiro de Caralt rodant en un casament. Arxiu Família Quadras.
Delmiro de Caralt rodant en un casament. Arxiu Família Quadras.

La Filmoteca de Catalunya celebrarà al llarg d’aquest 2024 el centenari de la fita amb l’anomenat “any amateur”, comissariat per Enrique Fibla Gutiérrez, professor de la UAB, i Ignasi Renau, documentalista del Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca. La primera activitat serà l’exposició ‘Fora de casa. Cinema amateur a Catalunya 1924-1940…’, ja accessible. L’exposició busca, com han volgut fer palès els seus comissaris amb el títol, reivindicar el cinema amateur com a autèntic moviment cinematogràfic, més enllà de la domesticitat. 

L’any amateur coincideix, a més a més, amb el centenari de la biblioteca de Delmiro de Caralt i Pilar de Quadras: la parella no només van ser uns d’aquests pioners del cinema amateur, sinó que van iniciar una biblioteca del cinema d’importància mundial, que va arribar als 19.000 llibres quan la va adquirir la Generalitat, llibres que són avui dia disponibles a la Filmoteca. Aquest segon centenari ha sigut també el motiu d’una exposició, comissariada per Anna Fors, cap de la Biblioteca del Cinema de la Filmoteca, que es podrà visitar a l’Espai Caralt fins al desembre.

Més enllà de les exposicions, en el marc del(s) centenari(s) se celebraran tres cicles de cinema. El primer anirà dedicat a Péter Forgács, cineasta hongarès que ha treballat des del found footage, sobretot de filmacions amateurs, la memòria col·lectiva europea del segle XX, i que comptarà amb la seva presència. El segon, anomenat ‘L’arxiu subterrani. Found footage’ inclourà tots aquells realitzadors que han treballat de maneres semblants a Forgács, és a dir, amb imatges d’arxiu. El tercer cicle parteix de la reivindicació del cinema amateur de Maya Deren, agafa el títol del seu article, ‘Amateur vs. Professional’, i busca explorar l’encreuament del cinema amateur amb l’avantguarda, el documental i la ficció comercial, demostrant així la seva importància i la seva continuïtat amb formes cinematogràfiques més prestigioses.

Exposicio: 100 anys Biblioteca del Cinema
Exposicio: 100 anys Biblioteca del Cinema

Ni les exposicions ni els cicles haurien sigut possibles sense el treball de restauració i digitalització de 114 títols del fons amateur de la Filmoteca, i que han fet accessibles al web anycinemaamateur.cat. Ha sigut també essencial el llibre ‘El cinema amateur a Catalunya’, d’Albert Beorlegui i Jordi Tomàs Freixa, que, també en el marc del centenari, s’ha editat ara en format digital i s’ha traduït a l’anglès.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació