10 imprescindibles de l’Americana 2024

El festival de cinema independent nord-americà de Barcelona se celebra entre el 5 i el 10 de març

Tot llest per la 11a edició de l’Americana, que enguany ha preparat una programació que compta amb 37 llargmetratges i 19 curts que es podran veure entre el 5 i el 10 de març. Com sempre, el festival de cinema independent nord-americà tindrà lloc als Cinemes Girona, el Zumzeig, la Filmoteca de Catalunya i el Phenomena, i incorpora, com a nova seu, l’Espai Texas. Ex-Husbands, de Noah Pritzker, que va gaudir d’una acollida notable al Festival de Sant Sebastià, inaugurarà el festival, mentre que Riddle of Fire, òpera prima de Weston Razooli, que va obtenir una Menció Especial al Festival de Sitges, serà l’encarregada de tancar aquesta edició.

A Thousand and One (A. V. Rockwell, 2023, Estats Units)

Gran Premi del Jurat a Sundance, el debut cinematogràfic de la directora estatunidenca compta amb la brillant interpretació de la cantant i actriu Teyana Taylor. Inez segresta el seu fill de sis anys dels serveis socials amb l’objectiu de recuperar l’estabilitat. Un drama familiar sobre la recerca de la identitat que aprofundeix en la relació maternofilial entre el 1994 i el 2005 a la ciutat de Nova York.

Dimecres 6 de març, 19.30h (Cinemes Girona)

Divendres 8 de març, 18h (Cinemes Girona)

Showing Up (Kelly Reichardt, 2022, Estats Units)

Guanyadora del Premi Robert Altman als Independent Spirit Awards, esdevé la quarta col·laboració entre la cineasta i Michelle Williams, aquí convertida en escultora que prepara la seva pròxima exposició. Retrat minimalista de la vida de l’artista que defuig de les convencionalitats melodramàtiques centrant-se en l’observació i la contenció. Top 10 de l’any passat per Cahiers du Cinéma.

Dissabte 9 de març, 18.30h (Cinemes Girona)

Diumenge 10 de març, 12h (Espai Texas)

The Beast (Bertrand Bonello, 2023, Canadà)

Léa Seydoux es va endur el premi a millor actriu a la SEMINCI pel seu paper com a Gabrielle, una jove que decideix desfer-se de les seves emocions purificant el seu ADN, fet que la retornarà a les seves vides passades. Aquest drama romàntic en codi sci-fi, adaptació de la novel·la La bèstia en la jungla de Henry James, s’ambienta en tres períodes diferents: 1910, 2014 i 2044. Amb Xavier Dolan com a productor i, també, com a narrador de la història.

Dijous 7 de març, 21.45h (Cinemes Girona, amb presència de l’equip)

Dissabte 9 de març, 15.30h (Cinemes Girona, amb presència de l’equip)

Fremont (Babak Jalali, 2023, Estats Units)

Millor direcció a Karlovy Vary i Premi John Cassavetes als Independent Spirit Awards, aquest màgic conte en blanc i negre mostra la quotidianitat d’una jove afgana que treballa a una fàbrica de galetes de la sort després d’haver estat traductora de l’exèrcit dels EEUU. Amb l’aparició estelar de Jeremy Allen White i una música minimalista, tracta temes com la nostàlgia o la soledat amb un lirisme que aconsegueix conmoure l’espectador.

Dissabte 9 de març, 16h (Sala Texas)

Diumenge 10 de març, 20.15h (Cinemes Girona)

I used to be funny (Ally Pankiw, 2023)

I Used to Be Funny (Ally Pankiw, 2023, Canadà)

Després de l’èxit de la sèrie Feel Good (Netflix) i el capítol Joan is Awful de la sisena temporada de Black Mirror (Netflix), Pankiw aterra a l’Americana amb el seu debut en el llarg, protagonitzat per una esplèndida Rachel Sennott (Shiva Baby). Acompanyem a Sam, una jove comediant que comparteix pis amb els seus millors amics, en la recuperació d’un trastorn d’estrès postraumàtic. A partir de l’humor i posant el focus en el procés de sanació, aquesta dramedy fa servir els flashbacks per a explicar el passat advers de la protagonista.

Dijous 8 de març, 18h (Cinemes Girona)

Dissabte 9 de març, 22.15h (Cinemes Girona)

Beyond Utopia (Madeleine Gavin, 2023, Estats Units)

Documental sobre les dificultats d’un grup de nordcoreans que intenten fugir de l’opressió del seu país natal. Premi del Públic al Festival de Sundance, barreja imatges d’arxiu amb animació, entrevistes i vídeos de càmera oculta per a conformar un apassionant retrat de la valentia d’aquells que persegueixen la llibertat, després d’adonar-se que la idea de perfecció utòpica amb la qual van créixer, s’ha convertit en un malson.

Dijous 9 de març, 20.15h (Cinemes Girona)

Dissabte 9 de març, 22.30h (Cinemes Girona)

Las habitaciones rojas (Pascal Plante, 2023, Canadà)

Thriller psicològic que va passar pel Festival de Sitges on dues joves s’obsessionen amb el cas d’un assassí de menors que genera vídeos snuff per a la dark web. L’interessant del film rau en tot allò que no veiem directament, sinò que ens arriba a través de les reaccions dels personatges, testimonis de l’atrocitat indecent perpetuada per Ludovic Chevalier. El fora de camp és l’estratègia infalible d’aquest relat purament terrorífic.

Divendres 8 de març, 22.15h (Sala Texas)

Diumenge 10 de març, 15.45h (Cinemes Girona)

The Sweet East (Sean Price Williams, 2023, Estats Units)

Ayo Edebiri i Jacob Elordi formen part de l’elenc de l’òpera prima d’un dels directors de fotografia més emblemàtics de l’indie contemporani, a qui se li dedica una retrospectiva a la Filmoteca de Catalunya, on podrem veure, entre altres, Good Time (Safdie Brothers) o Her Smell (Alex Ross Perry). Una excèntrica road trip a través de la costa oest amb una estètica que recorda als films clàssics dels setanta.

Dijous 7 de març, 20h (Filmoteca de Catalunya, amb presència de l’equip)

Dissabte 9 de març, 20.15h (Cinemes Girona, amb presència de l’equip)

Menus-Plaisirs – Les Troisgros (Frederick Wiseman, 2023, Estats Units)

L’últim documental de Wiseman (93 anys), fortament aclamat per la crítica, ens obre la porta de la cuina d’un restaurant francès amb tres estrelles Michelin. Un viatge observacional que reflexiona sobre l’art culinari, on els detalls i la precisión són de vital importància. Quatre hores dedicades al procediment, on assistim a totes les fases d’elaboració: la compra d’aliments, la creació dels plats i el servei final.

Divendres 8 de març, 20h (Zumzeig)

Diumenge 10 de març, 15.45h (Cinemes Girona)

Rotting in the Sun (Sebastián Silva, 2023, Mèxic, Estats Units)

La ja emblemàtica sessió de l’Americana amb birra gratis, enguany la protagonitza aquesta comèdia satírica sobre la crisi creativa d’un artista que, al bell mig d’una platja nudista gai, coneixerà un influencer amb qui es compromet per a un projecte. Metacinematogràfica i hilarant, l’última pel·lícula del cineasta chilè torna a comptar amb la protagonista de La nana (2009), una esplèndida Catalina Saavedra que acaba convertint-se en el centre absolut de la trama.

Dissabte 9 de març, 22.30h (Cinemes Girona, amb una Moritz gratis)

Diumenge 10 de març, 22.10h (Cinemes Girona)

Vet aquí una selecció dels títols més destacables. Per a més informació podeu consultar la web del festival.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació