Trap sense vergonya, trap en català

17.07.2018

Ja havien format una escola de nais i naias però cada cop arriben a més gent: el trap ha arribat per quedar-se, fa temps que revoluciona les xarxes i en bona mesura es canta en català. Només cal sentir un dels últims temes que han fet conjuntament Lildami Goodjan, que es titula “Catalano” i s’inclou dins del disc 10 Vos Guard.

Saben que si es queden quiets no són especials, però que si es fan valdre, poden ser-ho i molt. La qüestió és no fer cas als haters. Entonant “Català, catalufo, pixapins” comença la cançó que canten junts Lildami i Goodjan. El primer és Damià Rodríguez, terrassenc de vint-i-quatre anys, i el segon és el gracienc conegut per formar part de la PAWN Gang.

La cançó “Catalano” és una reivindicació de la llengua catalana: “Escolta Espanya jo no us ho retrec, però ser bilingüe no té cap secret”, deixen anar, així com aclareixen de forma contundent que “si algun dia jo em quedo en coma, somiaré en català perquè és el meu idioma”. Els músics es mostren orgullosos de poder cantar en la seva llengua, i deixen clar que no senten cap mena de vergonya per fer-ho, com sí que havia passat anteriorment: “Abans em sentia com un ànec lleig”.

Amb temes com “10 Vos Guard”, “Collin’ el Blat” (el cantant ho comparteix sota el hashtag #agrotrap) o “Catalano”, Lildami llença un disc que ja està rebent bones crítiques i que té un marcat caire reivindicatiu dels seus orígens i la seva forma de parlar. Al cantant de Terrassa el vam sentir per primer cop el 2014, i l’any 2017 va presentar el tema “No Et Puc Prometre Res” a iCat FM. El mateix any va ser un dels seleccionats per a la final del concurs Sona 9, i aquest 2018 ens fa ballar un altre cop a ritme de trap català.

Lildami, en una foto del seu Instagram