Literatura vintage per a joves i nens

20.04.2016

 

Lectura | Foto: Pixabay

Lectura | Foto: Pixabay

Clàssics i vintage com El zoo d’en Pitus, Sóc un conill, Colors i Formes són alguns dels llibres que recomanem per a nens petits i no tan petits aquest Sant Jordi. Alguns d’aquests llibres segur que van omplir les capçaleres dels pares, i que ara els més petits de casa poden descobrir i els grans, rememorar.

El zoo d’en Pitus

el zoo d'en pitusText: Sebastià Sorribas
Il·lustració: Pilarín Bayés
Editorial La Galera
Edat: A partir de 7 anys

A tots els pares de la generació dels 70 i 80 que vam començar a llegir llibres “de grans” amb l’entranyable Pitus ens fa molta il·lusió que els nostres fills també llegeixin aquest llibre, que va continuar amb Festival al barri d’en Pitus. Enguany La Galera, amb motiu del 50 aniversari, n’ha fet una edició facsímil i ha recuperat la fantàstica coberta il·lustrada per Pilarín Bayés.

Un dia de neu

un-dia-de-neuText i il·lustració: Ezra Jack Keats
Lata de Sal
Edat: A partir de 4 anys

Publicat l’any 1962, aquest llibre és una petita joia. Premi Caldecott l’any 1963, Keats (enguany se celebra el centenari del seu naixement) va ser el primer autor que va crear un protagonista negre en un àlbum il·lustrat i dels primers en utilitzar la tècnica del collage. En llegir el llibre el lector adult hi troba un nen que el transporta als llibres que llegia de petit. El lector nen hi troba uns dibuixos molt actuals i propers.

Sóc un conill / I am a bunny

soc-un-conillText: Ole Risom
Il·lustració: Richard Scarry
Lata de Sal
Edat: A partir de 2 anys

La col·lecció Vintage d’aquesta editorial inclou només llibres publicats fa més de 30 anys arreu del món. Títols premiats i de referència als seus països. Dit això, recomanem amb entusiasme aquest títol, amb unes il·lustracions detallistes i coloristes del conillet Nicolau i el seu entorn. Dibuixos que traspuen una tendresa que meravella els més petits de tots. Com diuen els editors: “Un clàssic de tots els temps”. 

Colors / Formes

colors formes Text i il·lustració: John J. Reiss
Blackie Little Books
Edat: A partir de 3 anys

Aquests llibres, publicats el 1969 i el 1974 respectivament, han estat obres de referència per a diverses generacions de nens a partir de la dècada de 1970 i es publiquen per primer cop en català. Estem parlant d’uns llibres creats per un dissenyador gràfic nord-americà. I es nota, perquè els adults que mirem aquest llibre tenim la sensació de conèixer aquest estil, algunes formes, la combinació de colors… si no en un llibre, potser va ser en els objectes que ens envoltaven de petits. I per això podem sentir que coneixem aquests llibres i que formen part de nosaltres.

Matilda / Les bruixes / El nen

el nen matilda Les bruixes - Roald Dahl - Estrella Polar Grup 62

 

 

 

 

 

 

 

Text: Roald Dahl
Il·lustració: Quentin Blake
Estrella Polar
Edat: A partir de 10 anys

Reconeixem-ho: els lectors que vam descobrir Dahl de ben petits continuem sent uns devots d’aquest autor gal·lès que ha escrit moltes novel·les que s’han acabat portant a la gran pantalla. Però si us plau, abans de veure les pel·lícules, que estan molt bé, doneu un llibre de Dahl als vostres fills. Us ho agrairan i es tronxaran de riure alhora.

Si puges al Sagarmatha quan fumeja neu i vent

sagarmathaText: Josep-Francesc Delgado
Edicions del Roure de can Roca
Edat: A partir de 12 anys

Els que vam llegir aquesta novel·la Premi Jaquim Ruyra poc després de la seva publicació, el 1988, encara recordem amb fruïció aquesta aventura trepidant. No és casualitat que el llibre s’hagi traduït a diverses llengües i que porti més de 100.000 exemplars llegits. Convertit en un clàssic de la novel·la de viatges i aventures, els joves s’entusiasmen amb el misteri que envolta la Mireia i el seu diari.