La nota perduda de Hemingway: “I will be at Hotel Bristol”

3.05.2013

The Paris Review ha recuperat una nota manuscrita d’Ernest Hemingway a Scott Fitzgerald. La revista literària que dirigeix l’editor Lorin Stein ha divulgat via Twitter aquesta troballa singular i ens la situa en el seu context.

Calc d'una nota mansucrita de Hemingway a Scott Fitzgerald

 

Segons podem llegir a The Paris Review, quan va morir la filla de F.Scott Fitzgerald, Scottie, l’any 1986, va deixar instruccions precises perquè dues caixes de llibres del seu pare fossin enviades a un gran amic seu, el Professor Matthew J. Bruccoli del Departament de Literatura Anglesa de la University of South Carolina. Entre els volums que contenien les caixes, hi havia un llibre d’Ernest Boyd titulat Portraits: Real and Imaginary. A la pàgina en blanc d’abans de la portada interior, Fitzgerald hi havia escrit a mà: “Don’t bother about first stuff. Read definite portraits”— que eren, presumiblement, unes instruccions per a qui fos que havia de regalar o deixar aquell llibre.

Gràcies a la feina detectivesca realitzada per Arlyn Bruccoli, la dona del professor Bruccoli, hem pogut saber qui era aquesta persona a qui Fitzgerald va deixar el llibre. Arlyn Bruccoli va descobrir que la pàgina en blanc del final del llibre havia estat estripada. I va detectar unes lleus marques en la pàgina anterior, que feien suposar que algú havia escrit un missatge en el llibre abans d’estripar aquella pàgina. Aplicant aquell vell mètode de repassar les marques sobre el paper amb un llapis molt fi, Arlyn Bruccoli va poder recuperar el missatge que podeu llegir a la foto superior.

Era una nota de Hemingway adreçada al seu amic Scott Fitzgerald. Al seu llibre A Moveable Feast (París era una festa), Hemingway ens dóna una mica de context que ajuda a entendre aquesta nota. Resulta que Fitzgerald va perdre el tren que tots dos havien d’agafar per anar fins a Lyon plegats, per recollir el cotxe de Fitzgerald i després tornar amb el cotxe fins a París. En un moment determinat de A Moveable Feast, Hemingway escriu el següent: “L’únic que podia fer era enviar un telegrama a l’Scott des de Djon per donar-li l’adreça de l’hotel on l’estaria esperant a Lyon…”

Hemingway també explica que, mentre s’estava a l’habitació de l’hotel de Lyon, esperant una resposta del seu amic, va llegir un llibre. Es tracta del primer volum de A Sportman’s Sketches (Diari d’un caçador) d’Ivan Turgenev. I els editors de The Paris Review es pregunten si Hemingway mai va arribar a fullejar el llibre de Boyd o si només el va fer servir per escriure-hi l’adreça de l’hotel.