La biblioteca secreta de Síria

Omar Abu Anas: "Cada cop que hi ha bombardeigs a prop, preguem per la biblioteca"

Clàudia Rius i Llorens

Clàudia Rius i Llorens

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol (2017 - 2021). Actual cap de comunicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Sota la runa, lletres. Un reportatge de la BBC explica l’existència d’una biblioteca sota terra a Damasc, Síria. Existeix gràcies als llibres que uns quants sirians han recuperat dels edificis bombardejats.

Un refugiat sirià mostra una imatge de casa seva | (c) Pablo Tosco/Intermón Oxfam

Si poguéssim veure per un foradet el dia a dia de Darayya, un suburbi de Damasc, només hi trobaríem gent esquivant bombardeigs i edificis en runes. En un d’aquests edificis hi ha una escala que baixa com pot i va a parar a una habitació amb poca llum. És una biblioteca, la mateixa que descriu la BBC en el reportatge “Syria’s secret library“: la biblioteca secreta de Síria.

Segons el periodista Mike Thomson, el setge de Darayya per part del govern i de forces pro-Al Assad va començar fa gairebé quatre anys, i des d’aleshores diferents voluntaris han recol·lectat més de 14.000 llibres sobre qualsevol tema. Molts d’aquests voluntaris són estudiants com ara Anas Ahmad, estudiant d’enginyeria i principal fundador de la biblioteca en qüestió.

“Vam veure que era vital crear una nova biblioteca per a continuar la nostra educació”, explica Anas Ahmad a la BBC, “La vam posar al soterrani perquè no fos destruïda per projectils i bombes, com molts altres edificis d’aquí”. Si bé durant aquests quatre anys han mort més de 2.000 persones a Darayya, Anas i els seus amics continuen inspeccionant els carrers devastats en busca de material per seguir omplint els prestatges de la biblioteca.

Segons aquest fundador de la biblioteca, els llibres ajuden a la comunitat en diferents sentits. Per exemple, els voluntaris que treballen en hospitals consulten obres sobre com tractar pacients o professors sense experiència els fan servir per preparar classes.

Anas i la resta de fundadors i usuaris volen mantenir l’adreça de la biblioteca en secret. Els fa por de ser atacats. El que sí que ha pogut transcendir és que l’edifici es troba a tocar d’una zona perillosa, i que no es recomana que hi vagin infants. Tot i així, hi ha un nen que visita cada dia aquest espai: l’Amjad, de 14 anys, viu just al costat i considera que és més segur estar allà dins, sota terra, que a casa seva. L’Amjad passa tant de temps entre llibres, que s’ha guanyat el títol de bibliotecari adjunt.

Segons Anas, la gent sobretot demana autors àrabs, com ara el poeta i dramaturg Ahmed Shawqi, conegut com el Príncep de Poetes, o l’autor sirià al-Tanawi, que va fer cròniques de les rebel·lions del món Àrab. Abdulbaset Alahmar, estudiant de 20 anys, explica al periodista de la BBC que sobretot llegeix autors francesos, però que el seu llibre preferit és Hamlet.

“Crec que el cervell és com un múscul. I llegir m’ha fet el meu més fort, definitivament. El meu cervell enlluernat m’ha alimentat l’ànima”, contesta Abdulbaset quan Mike Thomson li pregunta si en comptes d’estar llegint llibres, no hauria d’estar buscant menjar. “En algun sentit, la biblioteca m’ha retornat la vida”, segueix responent aquest testimoni; “Diria que de la mateixa manera que el cos necessita menjar, l’ànima necessita llibres”.

Thomson ha fet una bona feina de recerca, parlant també amb membres de l’Exèrcit Lliure de Síria, el principal grup d’oposició armada de Síria que domina el suburbi. Sembla ser que els seus soldats són lectors voraços: “Juro que la biblioteca ocupa un espai especial en els nostres cors. Cada cop que hi ha bombardeigs a prop, preguem per la biblioteca”, explica Omar Abu Anas, també estudiant d’enginyeria que ara forma part de l’exèrcit.

Omar Abu afirma a la BBC que “al cor de la primera línia del front, tinc el que jo anomenaria una minibiblioteca. Porto una col·lecció de llibres i els poso allà, i sec durant sis o set hores llegint”. Segons explica ell mateix, els seus companys fan el mateix, i fins i tot poden trobar col·leccions de llibres prestats a cada punt de defensa -situats un a 50 metres de l’altre-.

No se sap durant quant temps l’Omar podrà seguir llegint, perquè les últimes dues setmanes el govern Sirià i els seus aliats d’Hezbollah han avançat a través dels camps del voltant del suburbi de Darayya i fins i tot han rodejat algunes àrees residencials. Els mateixos habitants de la zona creuen que el setge de quatre anys podria acabar d’aquí a pocs dies.

Podeu llegir l’article sencer en anglès aquí: Syria’s secret library (Mike Thomson, BBC). També hi trobareu imatges relacionades amb el tema. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació