Mor Àngel Garcia

20.09.2016

Ha mort l’Àngel Garcia, un dels grans del cinema d’animació a casa nostra. A finals del 2002 en el butlletí de l’ASIFA-Catalunya, òrgan de l’associació de professionals catalans del cinema d’animació, ara desapareguda, vam publicar un monogràfic dedicat al degà dels nostres animadors, l’amic Àngel Garcia i Vidal amb motiu del seu 80è aniversari. I el gener de 2003 li vam organitzar un dinar d’homenatge. 

Àngel Garcia, acompanyat de Pau Giralt i Fermí Marimón, a El Prat, 1982.

Àngel Garcia va néixer a Barcelona el 23 de gener de 1923. Hem volgut homenatjar la seva tasca dedicada al dibuix animat des de finals dels anys 40 del segle XX, a través d’un àlbum de fotos de la seva vida.

L’Àngel és un artista vocacional i a més d’haver treballat en totes les especialitats de l’animació -com ara llargmetratges, curts, publicitat, títols de crèdit i sèries de TV- s’ha dedicat a la il·lustració, al grafisme, a la historieta i a l’humor gràfic, o sigui, a totes aquelles activitats que tenen a veure amb l’art del dibuix.

I fins fa ben poc ha estat en actiu i portant entre mans un nou curt de dibuixos on barrejava la tècnica tradicional i l’ordinador. A més està fent les il·lustracions per a un llibre de contes infantils. El no parar mai és una consigna per a ell i potser el que l’ha mantingut en plenes facultats fins al final.

Àngel Garcia i Anton Serramià filmant en una truca amb llum natural, a El Prat, l’any 1950.

Des d’aquella dura postguerra a El Prat, en què el seu pare tenia un bar que obria de matinada freqüentat pels obrers que anaven a la feina, l’Àngel ja havia descobert la seva vocació de ser dibuixant animador al veure les “Simfonies tontes” (Silly Symphonies) de Disney, quan en estones mortes utilitzava una tauleta calcadora portàtil per dibuixar.

La seva primera experiència professional fou durant la realització entre 1946 i 1948 del llarg “Alegres vacaciones” d’Artur Moreno, als estudis “Balet & Blay”.

La seva tasca en el camp del cinema publicitari entre 1961-1962 als estudis “Buch-Sanjuan” i entre els anys del1963 al1972 a la delegació a Barcelona dels estudis “Moro”.

Estudis “Balet & Blay”, d’esquerra a dreta: Joan “Picat”, Conxita González i Àngel Garcia, l’any 1948.  A la dreta: Anunci de diari sobre l’estrena del film ‘Alegres vacaciones’, l’any 1948.

La participació durant els 1979 i1980 en la primera sèrie de televisió espanyola de dibuixos  “Don Quijote de la Mancha  dels estudis “Cruz Delgado”, la seva única estada a Madrid. I la seva fita més important , la direcció del seu únic llargmetratge Peraustrínia 2004 (1986-1989) produït per Fermí Marimón, que reuní un gran equip oscil·lant d’entre 150 a 200 persones als estudis d’El Prat de Llobregat. Original llarg de ciència-ficció que té la particularitat d’haver estat alhora amb Despertaferro! de Jordi Amorós, un dels llargs de dibuixos que utilitzaren la tècnica tradicional i també van fer sentir per primera vegada el català en un llargmetratge de dibuixos fet a Catalunya.

Aquestes han estat algunes de les fites molt resumides de la vida professional d’Àngel García. No es mereixeria el nostre director un reconeixement oficial de les nostres institucions culturals o de l’Acadèmia del Cinema Català? És d’esperar que el nostre cinema d’animació no sigui un cop més oblidat com sempre ho ha estat.

Trobareu més informació a:

Vegeu més informació a:

Peraustrínia 2004. El Cineclub Vuitimig organitza la projecció de Peraustrínia 2004, Cassà, 8-6-2009.

 

 

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 Comentaris
  1. Angel se merece todo es un dibujante vocacional y parece mentira
    que no se le haya hecho un homenaje como es debido, lo digo con la certidumbre de su amistad desde 1964.
    Un saludo

  2. Jordi, moltes gràcies per enviar-me l’article, molt interessant.
    Una abraçada.
    Lluís Valentí