Bibliowikis, un model a seguir

20.11.2016

Aquest divendres, l’Hotel Riu d’Olot ha reunit una quarantena de bibliotecaris per celebrar la quarta trobada anual de Bibliowikis, un projecte pensat per apropar la Viquipèdia a les biblioteques i a la ciutadania. El seu objectiu, en paraules de Carme Fenoll, és “promoure l’accés obert al coneixement acadèmic, cultural i l’alfabetització digital entre els ciutadans”. La trobada ha tingut lloc a la residència Faber, que dirigeix Francesc Serés.

Presentació de Bibliowikis a l'Hotel Riu d'Olot | Amical Wikimedia

Presentació de Bibliowikis a l’Hotel Riu d’Olot | Amical Wikimedia

Des del 2012, Bibliowikis ha anat creixent a poc a poc, i actualment ja compta amb més de 200 biblioteques actives a la Viquipèdia, que desenvolupen iniciatives de tot tipus per fomentar i facilitar l’accés al coneixement i ampliar continguts, sobretot a través de la creació de nous articles d’àmbit local o comarcal. Per això, representants de diversos centres públics d’arreu del territori s’han trobat a la capital de la Garrotxa per explicar què han fet, com ho han fet, quins inconvenients han tingut i quins són els seus reptes de futur.

Són moltes les propostes de treball que han desenvolupat, en funció del seu entorn municipal, incloent col·laboracions amb altres entitats o escoles: tallers de formació, fotografia, documentació de monuments, edició directa a la Viquipèdia, Viquimaratons, Bibliobusos i altres trobades per posar en contacte els professionals del sector amb la població local. L’activisme dels serveis bibliotecaris confirma l’èxit del projecte com a model a seguir no sols a Catalunya o a l’estat espanyol, sinó en l’àmbit internacional.

Parlant d’associacions, a més, el director de projectes d’Amical Wikimedia, Àlex Hinojo, serà resident de Faber, i treballarà per millorar la informació disponible a la xarxa sobre Olot i la Garrotxa. La trobada anual de les biblioteques actives a Viquipèdia l’organitzen conjuntament Amical Wikimedia i el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de Faber.

Amb l’objectiu de promoure i fer extensible el nostre patrimoni cultural a través de les xarxes, doncs, les biblioteques i la Viquipèdia uneixen esforços en favor de l’accés a la lliure informació per continuar sent una referència gràcies a Bibliowikis. Més informació en aquest enllaç.