Olot, residència de les arts, les ciències i les humanitats

23.09.2016

L’Ajuntament d’Olot i la Generalitat de Catalunya han posat en marxa el projecte Faber, un espai de treball per a professionals de tots els àmbits i d’arreu del món vinculats a la creació, l’experimentació i la investigació. Una residència interdisciplinar que ha començat acollint l’escriptora Anna Ballbona, la traductora Satu Ekman, la documentalista i productora de TV Erga Netz, l’escriptora Anxhelina Polonskaya i els escriptors Jorge Galán, Noufel Bouzeboudja i Philip Hoare.

Els primers estadants de Faber: d'esquerra a dreta, Philp Hoare, Jorge Galán, Anna Ballbona, Anzhelina Polonskaya, Erga Netz i Noufel Bouzeboudja | Foto: Martí Albesa

Els primers estadants de Faber: d’esquerra a dreta, Philp Hoare, Jorge Galán, Anna Ballbona, Anzhelina Polonskaya, Erga Netz i Noufel Bouzeboudja | Foto: Martí Albesa

Faber s’ha presentat aquest dijous a la capital de Garrotxa amb la presència dels residents i del director del projecte, l’escriptor Francesc Serés, acompanyats de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Lauras Borràs, i del regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Olot (i ideòleg de Faber), Pep Berga. L’acte ha tingut lloc a l’Hotel Riu Fluvià, on estan situades les instal·lacions del projecte.

Sobre la seva gestació, Berga ha explicat que “des del primer dia es va pensar en clau nacional”, i que si s’hagués entès de manera de “local” no hauria reeixit. En altres paraules, es tracta d’un projecte de país, i per això ens referim a Faber com la “residència de Catalunya”, que en aquest cas es troba en terra de volcans. Serés ha afegit que un altre fet característic del projecte és l’intercanvi d’experiències entre els estadants, al marge del seu treball personal, per tal de fomentar sinergies i posar tot el seu talent a disposició de la ciutadania a través de diverses activitats. Borràs ha valorat molt positivament la seva ambició i ha destacat la projecció del futur d’aquesta proposta.

Faber és un projecte únic a Catalunya, sobretot, per la seva interdisciplinarietat, i cada any funcionarà a partir d’un eix treball, la qual cosa permetrà acollir professionals de diferents àmbits, des de la literatura fins a l’arquitectura passant per la fotografia, el periodisme o la ciència. D’altra banda, la residència d’arts, ciències i humanitats està pensada per ser una institució al servei de les institucions, per contribuir a l’enriquiment cultural i social del conjunt del territori. El seu pressupost és de 150.000 euros anuals, costejat a parts iguals entre l’Ajuntament d’Olot i el Departament de Cultura de la Generalitat.

 

Els residents

Anna Ballbona: periodista i escriptora. Aquest any ha publicat Joyce i les gallines (Anagrama) després d’haver fet estada en una altra residència d’escriptors a l’estat de Nova York (Ledig House). El projecte que desenvolupa a Olot consisteix en una sèrie d’onze articles literaris amb les notícies absurdes com a fil conductor.

Noufel Bouzeboudja: escriptor de la Cabília (regió històrica del nord d’Algèria). Director teatral, novel·lista i traductor. El projecte amb el qual treballa a Faber és una “comèdia seriosa” que vol denunciar tot tipus d’extremismes al món contemporani, especialment a Europa.

Satu Ekman: traductora finlandesa. Autora de les traduccions de quaranta llibres de l’espanyol i del portuguès al finès, d’autors com Álvaro Mutis, Bioy Casares, Pérez-Reverte, Javier Cercas i Sánchez Piñol. A l’Hotel Riu Fluvià treballarà en la seva primera traducció del català al finès, El violí d’Auschwitz, de Maria Àngels Anglada.

Jorge Galán: escriptor salvadorenc. Ha publicat una desena d’obres entre poesia i narrativa, premiat amb diversos guardons com el Premi Adonáis o el Premi Internacional Antonio Machado. El seu projecte és l’escriptura d’una història ambientada a la primera meitat del segle XX a El Salvador sobre la massacre de prop de trenta mil pagesos, majoritàriament indígenes, duta a terme per l’exèrcit del seu país.

Erga Nerz: documentalista i productora de TV, cinema i teatre holandesa. Actualment se centra en l’escriptura com a ocupació principal. El projecte que desenvolupa a la capital garrotxina és una novel·la eròtica, satírica i històrica en quatre parts, titulada Mrs. Guilliver’s Secret.

Anzhelina Polonskaya: escriptora russa. Premiada i reconeguda per alguns dels seus darrers llibres, ha participat en diverses residències d’escriptors a diversos països. Actualment treballa en un nou volum de poesia, que se centra en la crueltat i la violència endèmiques a la societat russa com a resultat de la guerra contra diversos pobles del nord del Caucas.

Philip Hoare: escriptor i professor biritànic. Autor d’obres literàries de no-ficció, darrerament especialitzat en la temàtica marina, premiat i aplaudit pels seus darrers llibres Leviatán o la ballena i El mar interior. A Faber escriurà un tercer llibre sobre el mar, que li servirà per completar la seva trilogia.

Els residents s’estan a la capital garrotxina des del 12 de setembre fins al 10 d’octubre. La següent tongada de professionals arribarà a partir del 24 d’octubre: Valèria Gaillard (periodista i traductora), Kristiina Drews (traductora), David Manderson (escriptor), Marta Marín Dòmine (traductora i escriptora), Andrew Dowling (escriptor), Iván de la Nuez (assagista i comissari d’exposicions), Roy Horovitz (actor, director i dramaturg) i Llàtzer Garcia (dramaturg) són els afortunats que sojornaran a Olot fins al 20 de novembre.

Etiquetes: