_BIGBANGDATA “Som dades”

El CCCB inicia el projecte Beta per tractar de forma integrada la cultura del segle XXI i les transformacions de l’era digital. La primera d’aquestes exposicions és _BIGBANGDATA, comissariada per Olga Subirós i José Luis de Vicente. És una coproducció del CCCB i de la Fundación Telefónica.

El CCCB inicia el projecte Beta per tractar de forma integrada la cultura del segle XXI i les transformacions de l’era digital. La primera d’aquestes exposicions és _BIGBANGDATA, comissariada per Olga Subirós i José Luis de Vicente. L’exposició, que és una coproducció del CCCB i de la Fundación Telefónica, estarà a Barcelona des del 9 de maig a fins al 14 d’octubre i després es traslladarà a Madrid.

Beta vol ser un cicle d’exposicions amb una periodicitat anual amb projectes que donin compte de les grans transformacions actuals creant i explorant les relacions entre cultura, tecnologia i la societat. L’objectiu és mostrar com una exposició pot ser un llenguatge que ens permeti reflexionar sobre qüestions del present de les quals encara no hem pogut prendre prou distància en el temps per treure’n conclusions. Cada “lliurament” de Beta inclourà una exposició i un espai d’activitats que permeti treballar en la producció, investigació i divulgació del tema de l’exposició. Beta, com el terme de software, està obert a l’avaluació i al desenvolupament continu.

_BIGBANGDATA, el primer “lliurament” de Beta,és una exposiciósobre la dadificació del món.Cada dia es generen 2,5 trilions de bytes, una xifra que no para de créixer exponencialment. Es tracta d’un volum de dades generades no només per la indústria, la ciència, l’Administració o el món acadèmic, sinó per tots nosaltres. Tots generem dades: només pel fet de tenir un telèfon mòbil, posar en marxa un GPS, enviar un correu electrònic, fer una cerca, veure un vídeo i és clar, l’ús de les xarxes socials.  Però no sempre ens adonem del volum de dades que produïm al cap del dia. Aquestes dades són una “oportunitat, una eina per al coneixement, la prevenció, l’eficiència”, i al mateix temps aquesta informació permet tenir un major control sobre els usuaris.

L’exposició està formada per deu àmbits on es presenten 73 projectes entre els qual destaquen els treballs inèdits de Timo Arnall, Fabien Girardin i Phillippe Gargov, Domestic Data Streamers i Jaime Serra. Amb un projecte inicial impactant, l’exposició ens fa reflexionar sobre la producció i la gestió de dades: les implicacions geopolítiques, la privacitat i la relació amb el poder, la promoció d’una democràcia més participativa, la forma de practicar la ciència i ens recordar que les dades no poden solucionar-ho tot. Però a l’exposició també hi trobem un espai per a la història de les dades, així hi podem veure l’evolució de l’emmagatzematge de dades: des dels exemplars d’Arbor Scientiae i l’Ars Brevis de Ramon LLull, editats l’any 1515 i 1669, cedits per la Biblioteca de Catalunya, a les targetes perforades o la cinta d’emmagatzematge.

Per a Olga Subirós l’exposició  està pensada com a part d’un experiment perquè es plantegen dubtes, preguntes o reflexions a les quals encara no tenim resposta. Així, un dels projectes involucra el públic en la creació i gestió de dades durant la visita a l’exposició.

Juntament amb l’exposició, també s’inicia el funcionament de l’Estació Beta, l’espai taller del CCCB que acollirà una gran varietat d’esdeveniments i activitats relacionades amb la divulgació i el coneixement de dades. Es pretén d’aquesta manera “obrir el coneixement al públic” com ha assenyalat Olga Subirós. El públic podrà participar en hackatons, cursos, sessions de treball de periodisme de dades, tertúlies, tallers en família, trobades de programació creativa, jornades i fins i tot un casal d’estiu per a nens i joves. Els temes d’aquestes activitats seran molt variats, des de ciència ciutadana, BigData i els estudis d’Humanitats, computació global per al Gran Col·lisionador d’Hadrons, ciutats intel·ligents, geolocalització per a infants, astronomia, cardiologia, mobilitat, entre d’altres. En definitiva un ventall amplíssim d’activitats interessants per a tothom perquè tots som consumidors i productors de dades. Som dades.

Podeu trobar tota la informació en el següent enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació