Tot a punt per rendir-se a la poesia

El proper 21 de març se celebra el Dia Mundial de la Poesia i l’Institució de les Lletres Catalanes ja té programades més de 250 activitats arreu del territori perquè ningú es quedi sense versos.

El proper 21 de març se celebra el Dia Mundial de la Poesia i l’Institució de les Lletres Catalanes ja té programades més de 250 activitats arreu del territori perquè ningú es quedi sense versos.

Jaume Pont | -Foto de Maria Fernández

Des de l’any 1999, la poesia té el seu lloc al calendari. En una terra tan nodrida de poetes com la nostra, un dia com aquest no ens pot passar per alt. Des d’aleshores, doncs, a Catalunya s’homenatja el gènere amb tota mena de lectures, recitals i activitats diverses que omplen biblioteques, llibreries, aules i altres sales. Tot un ventall d’actes que, amb cada nova edició, augmenta el nombre d’assistents, fet que ha forçat el canvi d’ubicació de l’acte principal, celebrat a Barcelona, que s’ha traslladat a l’Arts Santa Mònica (dissabte 21 de març a les 18.30h). El programa, degudament actualitzat, es pot consultar al portal de les Lletres catalanes i les xarxes socials actuaran, una vegada més, de baròmetre del seguiment de la jornada i de punt de trobada per a tots aquells participants que ho vulguin.

A la presentació del programa per al Dia Mundial d’enguany, Laura Borràs, directora de la ILC, feia esment de la quantitat d’entitats que cada any renoven el seu compromís i de les moltes altres que s’hi afegeixen, entre les quals destaca la col·laboració d’escoles i instituts. La seva complicitat afavoreix la transversalitat de la jornada tant pel que fa a la seva vessant més reflexiva com en el seu aspecte més lúdic, fent arribar el batec poètic a totes les generacions. Laura Borràs també ens recorda l’existència de l’aliança estètica que s’estableix entre la poesia i la resta de les arts, com ara la pintura i la música, aquesta darrera especialment present any rere any.

Per la seva banda, Dolors Reig, presidenta de la Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO, anuncia que durant el proper 21 de març la poesia serà sobirana, però que només serà l’eix vertebrador de molts actes que ja fa dies que fan ressonar versos arreu. A més, Dolors Reig reivindica la poesia com a eina de diàleg entre llengües i, per tant, entre cultures, que conformen una diversitat lingüística i cultural ingent. N’és una bona mostra el feix de traduccions del poema de l’opuscle commemoratiu d’aquest any, que serà distribuït per tot el país gràcies a la col·laboració de Biblioteques de la Generalitat, escrit expressament per a l’ocasió, obra del poeta lleidatà Jaume Pont, traduïda a més d’una vintena de llengües, algunes de les quals són aportacions totalment espontànies, com ara el vietnamita o el caló, provinents de fonts ben diverses: parelles lingüístiques o consolats, per citar-ne un parell d’exemples.

Jaume Pont és, doncs, el poeta escollit per capitanejar la jornada, També, per cert, serà l’eix central del I Festival Internacional Destí Poesia que se celebrarà a Lleida gairebé simultàniament. Feliç de formar part del Dia Mundial de la Poesia, aquest homenatge a les llengües minoritàries i minoritzades, convida a preservar la radicalitat de la paraula poètica en tant que arrel mateixa del llenguatge.

“Invento el temps i el seu viatge:
poema, areny i duna líquida, tinta
o roca al peu dels núvols emergida.”

La seva “Illa escrita” és aquella on ens trobem els amants de la poesia, aquella que emergirà amb força ben aviat, dissabte vinent.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació