Una finestra oberta al món

El Festival Jordi Savall celebrarà la quarta edició entre el 12 i el 18 d’agost a Montblanc i als Reials Monestirs de Poblet i Santes Creus

Tots hem sentit a parlar alguna vegada de la música com a llenguatge universal: allò que entenem sense necessitar paraules, el que ens uneix des de la diversitat o el que ens apel·la directament, en un sentit profund, sense saber ben bé com. «La música no necessita cap traducció, va directament al cor», començava Jordi Savall a la presentació del festival que se celebrarà a Montblanc i als Reials Monestirs de Poblet i Santes Creus entre el 12 i el 18 d’agost. «Aquesta quarta edició està dedicada al diàleg intercultural a través de la riquesa i l’acceptació de l’altre», apuntava el mestre al costat del cartell d’aquesta edició: un quadre de l’artista japonesa Rina Ota, una finestra oberta al món. És així com es va presentar la programació: sota el lema «A la convivència», amb músics d’Àfrica, Amèrica, Àsia i Europa i repertoris dedicats a la pau i a l’entesa entre pobles, a la tolerància i a la diversitat cultural.

Jordi Savall, Sònia Hernández i Martí Santcliment a la presentació de la quarta edició del Festival Jordi Savall.

Una vegada més, els concerts del festival tindran lloc en diversos edificis històrics que descansen als peus de les Muntanyes de Prades. Per això, també es va destacar la importància del patrimoni arquitectònic, i la necessitat conservar-lo revisitant-lo: Sònia Hernández, directora general de Patrimoni Arquitectònic, esmentava la necessitat d’allunyar-se de la centralitat i «articular el territori». «Som plenament conscients que més enllà de custodiar-los, els monuments son espais viscuts que ens han de permetre compartir experiències els uns amb els altres». I si els arcs de pedra o les rosasses florides ens transporten a un altre temps, també ho pot fer la música: «sentirem les mateixes emocions que sentien la gent de l’època», destacava Savall. «El poder de l’art no es perd en el temps, la força espiritual que ens porten aquestes obres és la mateixa avui o fa tres-cents anys». I va afegir que està treballant a niell europeu per què els músics especialitzats en música antiga es puguin considerar com a museus vivents: «encara no som plenament conscients a nivell institucional d’aquest fet».

De nit, sota les estrelles

El concert inaugural del festival, a càrrec de la formació Intactvs, estarà dedicat a les diferents manifestacions de l’amor a la música italiana del segle XIV (12/08/24). I és que en aquesta edició també han volgut defensar l’«amor com a principal motor de la convivència»; així ho apuntava Martí Santcliment, coordinador general del Festival. Els concerts de les 22h del vespre d’aquella setmana, però, aniran encapçalats, generalment, pel mestre Savall: des d’un homenatge a Marco Polo en el 700è aniversari de la seva mort, amb Orpheus 21 i Hespèrion XXI (13/08/24) i amb un programa que resseguirà la ruta de la seda, a un dedicat a la pau interior i exterior a càrrec de la Capella Reial de Catalunya (14/08/24), amb músiques inspirades en els antics cants cristians, jueus i musulmans, i una obra d’encàrrec a Arvo Pärt.

D’entre aquestes nits màgiques també hi trobarem un programa nou, dedicat als Concerti Grossi, que interpretaran Les Musiciennes du Concert des Nations (15/08/24) o un altre repertori molt especial, amb una de les obres més importants dels primers anys del barroc musical. Membra Jesu Nostri de Dietrich Buxtehude és un recull d’esperit cistercenc de set cantates dedicades a les parts del cos crucificat de Jesús, que interpretaran la Jove Capella Reial de Catalunya sota la direcció de Lluís Vilamajó (16/08/24). Arribarem al cap de setmana amb «un projecte molt atrevit»: Jordi Savall i Le Concert des Nations s’enfrontaran per primera vegada a la interpretació de l’obra de Maurice Ravel (17/08/24), amb un programa titulat «inspiracions i metamorfosis». Finalment, i sota el lema «un mar de músiques», clausurarà el festival la segona part del projecte de la ruta de l’esclavitud (18/08/24), on músics d’arreu del món interpretaran peces nadalenques procedents de territoris afroamericans.

Unes tardes d’estiu

Abans que es faci fosc, aquelles parets de pedra també faran ressonar música, que vol dir art, que vol dir diàleg. Santcliment va repassar els concerts de fins a vuit formacions convidades que tindran lloc a les 19.30h i que s’inscriuran, així mateix, en el tarannà proposat pel Festival. Des d’un programa dedicat a la devoció mariana dels segles XII i XIII a càrrec de Tasto Solo (13/08/24), a un que és una clara «declaració d’intensions» i una «expressió de diversitat»: l’Ensemble Ekiyat interpretarà el programa La veu dels Tàrtars (14/08/24), una redescoberta del patrimoni d’aquest poble nòmada on el cant, la dansa i el vestuari en seran clars protagonistes. També serà una declaració d’intensions la proposta que trobem a continuació: el de l’Ensemble Irini, un dels conjunts vocals amb més projecció de França (15/08/24). «El Festival vol promoure els músics emergents, per això cada any oferim una residència»; enguany, el programa Pythia construirà un pont entre diferents figures mitològiques femenines i la Mare de Déu, Occident i Orient.

Arribem al tram final de la cartellera amb el duo format per Paolo Pandolfo i Amélie Chemin (16/08/24), que ens oferirà un repertori per a viola de gamba en format de cambra, un concert intimista que traçarà un recorregut per Europa al llarg de diferents segles. I si parlem de patrimoni i música antiga, parlem de recuperació de figures: el contratenor i director David Sagastume, juntament amb l’ensemble Intonationes, interpretaran un dels compositors ibèrics més importants de l’època, malauradament oblidats; el basc Juan de Antxieta. Finalment, l’últim dia del Festival (18/08/24), s’oferirà un concert que segueix la línia de l’anterior pel que fa la reivindicació d’autors poc programats, amb un repertori centrat en el vincle entre Mozart i el seu deixeble, Anton Eberl, amb diverses sonates i quintets a càrrec del Concerto Madrigalesco.

Voluntat de compromís

En total, per tant, seran tretze concerts i activitats paral·leles, entre les quals hi haurà quatre conferències dedicades a la divulgació. S’hi realitzaran diferents visites guiades, hi haurà una zona gastronòmica amb productes de km 0 i assaigs oberts per a escoles de música i conservatoris de l’Alt Camp i la Conca de Barberà. L’organització del Festival va voler destacar, així mateix, la voluntat de crear un impacte positiu a la zona i el seu compromís social i educatiu; per això podem subratllar els descomptes que ofereixen al públic jove i a altres col·lectius. També molt destacable el servei de transport en autocar des de Barcelona, Vilafranca del Penedès, Tarragona i Reus fins als escenaris del festival, que ha de facilitar l’accés del públic d’altres zones del territori. Per acabar, com a novetat d’enguany, cal dir que el Festival Jordi Savall també ha iniciat una cooperació amb l’Agència Catalana de Turisme per tal de promoure el públic internacional.

Trobareu més informació i entrades a la seva pàgina web.

Fragment del cartell de l’artista japonesa Rina Ota per a la quarta edició del Festival Jordi Savall.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació