Tocar Bach després de Bach

L’oboista Cèlia Tort i Pujol serà l’artista resident del cicle Clàssica Jove 2022, que es farà entre el 12 de juny i el 22 de juliol a L’Atlàntida de Vic

“Com sona el que ja ha estat escrit? Quin és el ressò d’unes notes pensades en un temps que no és el nostre? Per què busquem la repetició d’una melodia antiga? Com ens fem nostra una música de fa tants anys? Podem desfer-nos d’una partitura que coneixem massa? Podem prendre distància d’una obra? Com incorporem l’audiència en un concert? Com aconseguim que el públic visqui experiències musicals físiques i properes? […]”. L’oboista Cèlia Tort i Pujol (Vic, 1995) té més preguntes que no pas respostes i provarà de desxifrar-ne unes quantes a la IX edició del cicle Clàssica Jove, que es farà entre el 12 de juny i el 22 de juliol a L’Atlàntida de Vic.

L’oboista Cèlia Tort i Pujol.

Tort és l’artista resident del Clàssica Jove d’enguany i, per tant, s’ha encarregat de donar forma a algunes propostes del cicle. “El cap de cartell de la programació és Johann Sebastian Bach, un dels grans clàssics. La seva música ens permet entendre moltes coses, però clar, hi ha tanta gent que l’ha tocada, que n’ha parlat, que l’ha estudiada… Des del nostre temps, resulta inevitable preguntar-se per què tocar Bach i, sobretot, com interpretar Bach després de Bach”, explica l’oboista. Abordarà totes aquestes qüestions al concert El ressò de Bach: un diàleg entre l’oboè i el violí, que farà el 19 de juny juntament amb la violinista taiwanesa Wan-ru Cheng i l’Orquestra de Cambra de Vic. Interpretaran tres concerts del mestre barroc: el Concert per a oboè d’amore, BWV 1055r en La Major, el Concert per a violí, BWV 1042 en Mi Major i el Concert per a oboè i violí, BWV 1060r en Do menor.

“La interdisciplinarietat és l’excusa perfecta per fer tot el que m’agrada a la vegada”, explica Cèlia Tort.

“Des de l’Atlàntida coneixien la meva faceta com a performer i em van demanar que ideés alguna proposta amb artistes d’altres disciplines”, diu Tort. Amb la col·laboració de l’il·lustrador Luk van Driessche, la creadora visual Rashin Teimouri, la soprano Viola Blache i la ballarina Myrthe Bokelmann, va preparar 4 études pour le hautbois, un concert itinerant que presentarà el 22 i el 26 de juny. “La interdisciplinarietat és l’excusa perfecta per posar a l’escenari tot el que m’agrada a la vegada: la música, les humanitats, el teatre, la dansa i l’art contemporani, entre d’altres”, confessa l’artista.

La veu de les noves generacions

El Clàssica Jove és un cicle dedicat a les noves generacions catalanes de la música clàssica. “Cal crear espais perquè aquests joves puguin realitzar-se com a músics”, assegura la directora general de L’Atlàntida, Montse Catllà. En aquesta ocasió, pujaran a l’escenari els estudiants de cant que participen al Projecte Bachcelona Akademie, que oferiran un repertori en què Bach dialoga amb Buxtehude, i també els joves músics de l’Original SoundTrack Orchestra, que debutaran amb obres de John Williams, Hans Zimmer, Alan Silvestri, Ennio Morricone i John Powell. A més, el compositor esquirolenc Artur Pàmies hi presentarà el seu treball de final de grau del Taller de Músics de Barcelona, un musical de cambra inspirat en la novel·la El gran Gatsby.

“Cal crear espais perquè els joves puguin realitzar-se com a músics”, diu Montse Catllà.

La Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) i el Cor Jove Nacional de Catalunya faran l’estada anual d’assajos intensius a Vic i, per tant, també participaran al Clàssica Jove. Els alevins de la JONC actuaran l’1 de juliol i, una setmana després, el 8 de juliol, la JONC interpretarà obres de Xostakóvitx i Rimski-Kórsakov. Finalment, el 13 de juliol la JONC, el Cor Jove Nacional de Catalunya i alguns solistes de la Salvat Beca Bach faran un concert plegats sota la direcció de Manel Valdivieso.

En consonància amb els valors del Clàssica Jove, els menors de 25 anys que vulguin gaudir de la música com a oients podran comprar entrades pels espectacles de pagament a un preu molt reduït. Al parer de Tort, abaixar el preu de l’entrada és necessari, perquè, si no, “és evident que la gent jove no anirà als concerts”. A més, creu que pot servir per a generar referents: “Si els joves poden permetre’s consumir cultura, s’adonaran que hi ha altres joves que es mouen i fan concerts i veuran que sí que hi ha oportunitats, que potser sí que poden dedicar-se a la música”.

Vic, una potència educativa

“Hi ha molts vigatans que estudien música, i això sobretot és gràcies a l’Escola de Música i el Conservatori de Vic”, diu Tort. El Clàssica Jove no és només un projecte cultural, sinó també educatiu. Durant la penúltima setmana de juliol, el violinista i pedagog Oliver Wille conduirà la VI Acadèmia Internacional de Quartet, que culminarà amb un concert del Quartet Gerhard i els estudiants participants. A més, L’Atlàntida ha creat materials pedagògic oberts a tothom, com ara el Divertimento Bach 2022, un test per posar a provar els teus coneixements sobre el compositor barroc.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació