Més i millor per la temporada vinent

El Palau de la Música Catalana presenta l’avançament de temporada 2024-25 amb les propostes dels cicles Palau 100, Palau Grans Veus i Palau Òpera

“Veiem que el públic respon, no només als nostres concerts, sinó que es viu un moment dolç en la música clàssica, tant local com de fora, i volem respondre a aquest apropament del públic amb propostes d’alta qualitat”, explica Joan Oller, director general del Palau de la Música Catalana. En aquest inici de març, i encara amb la temporada actual vigent i amb molts concerts per davant, el Palau ja pensa en futur per “oferir màxima qualitat de música clàssica a Barcelona”, tal com diu Joaquim Uriach, el president de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana. Així doncs, avancen els concerts dels cicles Palau 100, Palau Grans Veus i Palau Òpera, que comptaran amb grans formacions i veus del panorama internacional i local entre el setembre d’enguany i maig del 2025.

Joan Oller, Joaquim Uriach i Mercedes Conde a la presentació dels cicles Palau 100, Grans Veus i Òpera. Cedida pel Palau de la Música.

La venda de les entrades i abonaments per a aquests tres cicles ja estan disponibles. Oller recorda també la flexibilitat dels abonaments: “si un abonat no pot venir a un concert, pot posar l’entrada a saldo i aconseguir una entrada per a un altre concert de la temporada o de l’any següent”. A més, per a l’abonament de la temporada 2024-25 hi ha hagut un augment dels concerts oferts de 10 a 12 dins del cicle Palau 100, que inclou grans orquestres simfòniques i noms internacionals. També hi ha hagut un augment d’un terç del pressupost d’aquests tres cicles respecte a l’any passat, que repercuteix directament en la qualitat de les propostes programades.

Palau 100

Arriba la 33a edició del cicle Palau 100, que, segons Uriach, “és el cicle estrella on cada concert és únic i excepcional, un punt de trobada on l’excel·lència troba la seva màxima expressió”. De fet, és el cicle que convida a grans formacions del panorama internacional. Destaquen la programació de dues de les considerades tres millors orquestres del món: la Filharmònica de Viena, que obriran temporada el 3 d’octubre amb l’Apollon Musagète de Stravinsky i la Simfonia núm. 10 en mi menor de Xostakóvitx sota la batuta de Daniele Gatti, i la Royal Concertgebouw Orchestra, que presentaran obres de Chin, Wagner i Strauss sota la batuta de Klaus Mäkelä. El jove finès, una de les primeres figures de la nova generació de directors que estan despuntant i que ha seduït públic i orquestres d’arreu del món, debutarà al Palau amb aquest concert.

També actuaran dins del cicle altres formacions, com l’Orquestra Filharmònica de Luxemburg, l’Orchestre des Champs Elysées, la Philharmonia Orchestra de Londres o l’Orquestra Simfònica de la Ràdio Sueca. Entre els directors hi haurà figures emblemàtiques com John Eliot Gardiner amb el seu grup, Daniel Harding per col·laborar per primer cop amb l’Orfeó Català i el Cor de Cambra de la institució, la pionera en el món de la direcció orquestral Marin Alsop, d’entre altres noms rellevants com Teodor Currentzis, Gustavo Gimeno i Pablo Heras-Cassado. En referència a intèrprets, els convidats són icones, com els violinistes Joshua Bell i María Dueñas, els pianistes Maria João Pires, Kristian Bezuidenhout i Denis Kozhukhin, així com la mezzosoprano Sarah Connelly.

Marin Alsop © Nancy Horowitz

A més, dins de la programació destaca un repertori simfònic de la història de la música clàssica, des de poemes simfònica d’Strauss, passant per simfonies de Mahler, les dues misses de Beethoven o simfonies del no tant conegut Bruckner, que, en paraules d’Oller, “és un gran compositor i volem que el públic el pugui descobrir”. En l’àmbit més contemporani trobem a la coreana Unsuk Chin, guanyadora del Premi Ernst von Siemens 2024, l’obra Strum de Jessie Montgomery, guanyadora del Grammy a la millor composició de música clàssica contemporània amb Rounds,i l’estrena nacional del coencàrrec de diverses institucions, entre les quals figuren el Palau, al compositor Rufus Wainwright: Dream rèquiem, que s’estrenarà a París al juliol.

Palau Òpera

Aquest serà el quart any que se celebra el cicle Palau Òpera, “ideal per recollir aquest format d’òpera barroca en concert o en semiescenificació”, en paraules d’Uriach. El Palau Òpera, de fet, s’està consolidant any rere any, i en retrospecció ha portat als escenaris òperes de Monteverdi, Vivaldi, Händel i Purcell. Tot i que no de forma exclusiva, el cicle se centra prioritàriament en el repertori barroc i Mercedes Conde, directora artística adjunta de la institució, espera que “el cicle tingui molts anys de vida”, com té el Palau 100.

La temporada començarà el 24 d’octubre amb l’òpera Giuseppe riconosciuto del compositor català Domènec Tarradellas. Es tracta d’una obra molt dramàtica que respon als cànons de l’òpera italiana de l’època, concretament escrita l’any 1736 a Nàpols. La producció, estrenada l’estiu passat al Festival de Torroella de Montgrí, estarà de gira internacional durant la tardor amb la interpretació de cantants i solistes del país juntament amb Vespres d’Arnadí i el seu director Dani Espasa. Tarradellas va ser un gran compositor que s’ha començat a valorar durant les últimes dècades, però que en l’època havia sigut un compositor important, arribant a ser director del King’s Theatre de Londres l’any 1746, un espai en el qual Händel havia estrenat moltes òperes, com Tamerlano.

De fet, aquesta obra de Händel tancarà el cicle el 14 de maig, amb la interpretació de la Freiburg Barockorchester sota la direcció del belga René Jacobs. Händel era sorprenent per la seva productiva activitat, ja que escrivia les òperes en menys d’un mes, i Tamerlano no és una excepció d’aquesta rapidesa. Vivaldi també va escriure una òpera sota el mateix títol, però en representació a aquest compositor, a la temporada 2024-25 s’ha programat Il Giustino pel 28 d’abril. Interpretaran l’òpera en versió de concert l’Accademia Bizantina, referent en l’òpera de Vivaldi, amb el seu director Ottavio Dantone, amb un elenc de solistes excepcional.

L’Accademia Bizantina amb Dantone © Giulia Papetti

Palau Grans Veus

El cicle Palau Grans Veus acull un total de sis concerts que “apleguen el millor de la lírica d’avui en dia”, com diu la directora artística. Començarà el cicle el 21 de setembre, amb Juan Diego Flórez i la seva orquestra Sinfonía por el Perú, un recull dels millors músics d’orquestres juvenils del país i el resultat d’un projecte pedagògic i social molt rellevant. També serà rellevant el concert d’homenatge a Victoria de los Ángeles, replicant les seves trobades amb una gran amiga, i que interpretaran Irene Theorin i Sarah Connolly acompanyades pel pianista Julius Drake. Philippe Jaroussky tornarà una temporada més acompanyat pel pianista Jerome Ducros, per interpretar un recital de lied de Mozart, Haydn i Schubert.

Passat Nadal, al febrer del 2025, tornarà a casa amb repertori d’òpera italiana la soprano catalana Serena Sáenz, qui està destacant arreu del món, però anys enrere va descobrir la seva vocació de cantant als cors del Palau. A l’abril hi haurà un trio molt especial per la institució, que considera un gran esdeveniment: la parella vocal formada per Diana Damrau i Jonas Kaufmann acompanyats del pianista Helmut Deutsch, amb un repertori atractiu que inclou lieder de Strauss i Mahler. I, finalment, en coproducció amb l’associació Franz Schubert, el Palau porta el baríton André Schuen amb el seu pianista Daniel Heide, un concert molt esperat després que es posposés l’any passat a causa d’una malaltia.

Es poden aconseguir els abonaments als cicles a través del web del Palau de la Música Catalana o a les taquilles en l’horari establert.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació