La banda sonora de ‘The Godfather’, a toc de jazz

L’Auditori acull el primer concert de la Barcelona Art Orchestra, que presenta la proposta ‘Revisiting The Godfather’

La ciutat de Barcelona compta amb una nova formació musical, la Barcelona Art Orchestra (BAO), que el proper dissabte 9 de gener farà la seva presentació oficial a L’Auditori. Aquesta orquestra de jazz s’estrenarà amb la proposta Revisiting The Godfather, que és un homenatge a la banda sonora del clàssic cinematogràfic El padrí (The Godfather). Sota la direcció de Lluís Vidal, Néstor Giménez, Lluc Casares i Joan Vidal, la BAO interpretarà a toc de jazz algunes de les obres musicals més conegudes de Nino Rota.

Els quatre directors de la Barcelona Art Orchestra: Lluc Casares, Lluís Vidal, Joan Vidal i Néstor Giménez. Fotografia: L’Auditori.

La BAO neix amb la voluntat d’ocupar un espai buit dins el panorama musical català i de convertir-se en una orquestra nacional de jazz. El projecte va molt més enllà del concert d’aquest dissabte. “Volem fer una orquestra que tingui continuïtat, volem anar preparant diferents programacions per tal d’oferir al públic de Barcelona —i d’on sigui— un treball de qualitat. També tenim com a objectiu donar veu als intèrprets i compositors joves del nostre país”, segons comenta el director Lluís Vidal. A més, Vidal manifesta la seva intenció de “fer col·laboracions amb altres arts, fer un projecte interdisciplinari”.

Es tracta d’una agrupació jazzística “amb una plantilla instrumental molt mixta, que s’allunya de la formació típica de la ‘big band’”, en paraules del violinista Apel·les Carod, que participarà en aquest primer concert. Els músics de l’orquestra destaquen per la seva joventut i per la seva versatilitat. Vidal explica que “hi haurà uns quants col·laboradors principals, que sempre seran els mateixos”, però que la resta de la plantilla serà flexible en virtut de la programació o concert que vulguin fer, i també aclareix que “la paraula ‘Orchestra’ és un paraigües que aixopluga tot tipus de formacions”.

En aquesta ocasió, L’Auditori s’omplirà del so de saxos, clarinets, trompetes, percussió, una trompa, un trombó, una flauta, un piccolo, un violí, un violoncel, una guitarra, un piano, un contrabaix i una bateria. Artistes com Marta Roma, Marcel·lí Bayer, Alba Pujals, Adrià Plana, Joan Mar Sauqué i Pilar Subirà participen en aquesta primera proposta, que s’ha bastit a partir d’arranjaments dels quatre directors i, també, dels dos compositors convidats, Joan Albert Amargós i Joan Sanmartí.

La banda sonora d’El padrí, del compositor italià Nino Rota, comprèn un seguit de melodies que formen part del nostre imaginari cultural i que tots coneixem, independentment de si hem vist o no les tres pel·lícules dirigides pel jove Francis Ford Coppola. La trilogia cinematogràfica d’El padrí, que és una adaptació de la novel·la homònima de l’escriptor Mario Puzo, va ser estrenada l’any 1972 i constitueix una síntesi esplèndida dels tòpics del cinema negre. Hi trobem conflictes entre clans mafiosos, marcats per la llei de la vendetta familiar, un bon grapat d’escenes de sang i fetge i, també, una reflexió de fons al voltant del fenomen migratori.

El concert Revisiting The Godfather s’emmarca dins la iniciativa de L’Auditori de convidar músics locals de jazz a “revisitar” clàssics de diferents gèneres. Diverses obres d’alt nivell, com Els somnis de Ravel, de Marco Mezquida, i Revisiting Zarathustra, del Joan Vidal Sextet, són fruit d’aquesta mateixa iniciativa.

Així doncs, les peces que sonaran aquest dissabte a L’Auditori parteixen de la música de Nino Rota però estan plantejades des d’un punt de vista jazzístic i busquen, en certa mesura, la innovació. “Tots els temes que podreu escoltar són reconeixibles, formen part d’alguna de les tres pel·lícules de la trilogia d’El Padrí. Ara bé, els compositors hem fet una relectura important del material original, l’hem passat per la nostra estètica i per la nostra manera de fer”, com detalla Vidal. En aquest sentit, el violinista Carod apunta que “els arranjaments ho giren tot, tant a nivell rítmic com harmònic, però al mateix temps mantenen l’essència de cadascun dels temes, que tenen unes melodies molt característiques”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació