Atenció, trompistes!

L’Associació Catalana de Trompistes celebra la 13a trobada del 26 al 28 d'abril a l'Escola Superior de Música de Catalunya

«Per un públic que té menys contacte amb la música, potser és un instrument més desconegut, per la raó que sigui. I és una llàstima perquè té un so molt bonic, i qui el prova en queda encantat», diu Judit Rovira, actual presidenta de l’Associació Catalana de Trompistes. Els propers 26, 27 i 28 d’abril a l’Escola Superior de Música de Catalunya celebraran la 13a edició d’una trobada que busca celebrar i donar a conèixer aquest instrument de vent-metall. En l’edició anterior van arribar al centenar de participants i enguany esperen arribar a una xifra semblant; juntament amb Joan Valeriano, estudiant de grau superior i membre de la junta, despleguen alguns detalls de la proposta i conviden a alumnes i professionals d’arreu del territori a sumar-s’hi.

Moment de la 12a edició de la Trobada de Trompistes de Catalunya. Fotografia de l’Associació Catalana de Trompistes.

Trobem l’origen de l’associació al Gran Teatre del Liceu, amb Paco Rodríguez com a primer president: en un inici, eren un grup de quatre o cinc trompistes que van decidir trobar-se amb la idea de formar un col·lectiu, de fer xarxa. Rovira, tot i que no vol qualificar-lo com un instrument minoritari, sí que assenyala que, quan va començar a estudiar, eren pocs; «costava trobar trompistes de Catalunya». Així, seguint aquesta primera voluntat de reunir-se i compartir música plegats, la idea va créixer i va estendre’s per diferents escoles i conservatoris: «volíem conèixer-nos i fer activitats per a tothom; més tard vam fer venir trompistes internacionals». Una tendència creixent que s’ha mantingut al llarg dels anys.

Aquesta trobada, per tant, va més enllà de la promoció de la trompa: «Hi ha moltes trobades d’instruments, a Catalunya. Nosaltres segurament som una mica més pretensiosos, perquè la fem tres dies per tal de realitzar més activitats. Que a més de fer xarxa, també sigui profitós pels músics: que puguin fer classes, que puguin fer concerts, i que els professionals puguin fer-se promoció». Enguany, per exemple, Saar Berger hi presentarà el seu últim enregistrament. D’entre els convidats, també hi trobem els trompistes Rune Brodahl, Paul Wolf, Ona Ramos, Juan Manuel Gómez, Ionut Podgoreanu, José Vicente Castelló, Carles Chordà, David Bonet, Elies Monxolí, Pablo Cadenas, Juan Conrado García i Pepe Reche, «que ens donarà una visió una mica més pedagògica i històrica de l’instrument». Músics d’aquí i d’arreu: «es busca obrir una finestra cap a Europa», assenyalava Rovira.

A més, també hi haurà tallers de la coach, pedagoga i violoncel·lista Amaia Ruano, «que ens ajudarà a gestionar les pors i els nervis que tots sentim», i intervencions de la pianista repertorista Ivet Frontela. Rovira assenyala que tothom col·labora de manera voluntària: són antics estudiants, agraïts de l’experiència que van viure anys enrere, professors o col·legues d’aquests intèrprets que, després de participar-hi una vegada, han volgut repetir. I és que la trobada està oberta a trompistes de totes les edats: «normalment sempre fem una activitat per nens, però aquest any li hem posat el nom de “trompistes junior” per donar-los un espai, perquè se sentin més protagonistes». A més, també hi ha activitats pensades per a alumnes de grau professional, grau superior i màster: «ells treballen ja en classes individuals, amb els professors convidats».

«Jo crec que la trobada té una cosa molt especial, que a la gent es queda amb un molt bon record», opina Valeriano. «Conviuen els nens amb els més grans, i això per ells és molt bonic. Jo vaig començar a venir amb 7 anys; no som un instrument minoritari, però a l’escola de música hi ha pocs nens que triïn aquest instrument. I clar, vas a aquestes trobades i flipes!». A les orquestres, és un instrument que queda amagat, per això és important veure’l també en el seu paper de solista, o en un ensemble reduït, però amb un espai més protagonista. «Si com a nen et preguntes què serà de tu, si continues tocant la trompa, quan veus això, entens que hi ha professionals amb carrera. Això és molt important, també pels pares, que de vegades no entenen per què el seu fill ha triat aquest instrument».

Tallers, concerts, conferències, exposicions; algunes de les marques més conegudes també hi portaran instruments, partitures i accessoris per a provar i vendre. Anteriorment s’havien fet concursos, i durant la conversa a tres bandes apunten que és una idea a recuperar. Aquest any, a més, amb la col·laboració de l’ESMUC, també hi haurà visites al Museu de la Música i podran fer servir la Sala 4 Alicia de Larrocha de L’Auditori de Barcelona per als recitals. Finalment, també cal dir que amb la marca de «joves talents» es vol donar visibilitat als alumnes d’aquí: «trompistes catalans, gent que ha sortit dels conservatoris de Catalunya i que estan tenint una projecció internacional. Que sentin que poden aportar les seves vivències i noves idees». I procurar que aquesta trobada que celebra i dona a conèixer la trompa continuï en un futur.

Trobareu més informació a la seva pàgina web.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació