¿Què passa dins d’una habitació d’hotel?

Editorial Univers publica Grand Hotel, la seva antologia de contes d'estiu, que enguany aplega 12 relats curts ambientats en hotels d'autors consagrats i emergents

Carlos Francesch

Carlos Francesch

Periodista i amant de la filosofia

A cada habitació s’amaga una experiència íntima, susceptible de ser transformada en literatura. Així ho han fet els dotze autors catalans que han estat convidats a participar a l’antologia d’Univers, Grand Hotel, un recull de 12 relats curts editat per Ester Pujol. Aquesta editorial manté així per 4t any consecutiu la seva tradició de publicar un llibre de contes breus per l’inici d’estiu.

Autors a la presentació del llibre. D’esquerra a dreta: Xavier Mas Craviotto, Magí Camps, Gerard Guix, Berta Noy, Jordi Nopca, Sílvia Soler, Alba Dalmau, Maria Canelles, Roc Casagran i Xavier Bosch. Llucia Ramis i Natalia Romaní són absents. | Foto: Ariadna Artés

Els autors participants d’aquesta edició són Xavier Mas Craviotto, Magí Camps, Gerard Guix, Berta Noy, Jordi Nopca, Sílvia Soler, Alba Dalmau, Maria Canelles, Roc Casagran, Xavier Bosch, Llucia Ramis i Natalia Romaní. “Cada relat conté l’univers literari de cadascun dels autors”, afirma Pujol. Format a través de les mirades particulars de cada autor, el llibre es construeix com un mosaic d’històries paral·leles. Hi predomina un to alegre i distès, com al relat de Xavier Bosch Una nit a Como, en què es trenquen les relacions de servitud durant uns instants màgics. També les relliga un to juganer i gamberro, però projectant alhora les seves ombres: l’autoengany i la falsedat d’un espai artificial i de pas. Així ho fa Magí Camps a Tracte familiar, on fa una crítica al tracte excessivament proper del turisme rural. 

L’hotel és doncs un espai tant d’amor, com de desamor; de fugida del món com el de tancament i confinament. Aquesta dualitat és present al conte d’Alba Dalmau, A la sala d’espera del paradís, en què els personatges estan obligats a gaudir d’una felicitat que no els correspon; i també a Amoníac, de Xavier Mas Craviotto, que descriu un intent de revifar un matrimoni instal·lat en la inèrcia.

El lector esdevé un voyeur que observa les intimitats que es fan possible entre les quatre parets d’una habitació d’hotel. Cada narració és una mirada curiosa i morbosa a totes les possibilitats que ofereix aquest espai. És per això que aquest llibre reclama una lectura a l’espai que evoca, l’hotel: “És un llibre per endur-se a la maleta” assegura Ester Pujol.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació