Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Premi Llibre-què?

Una vegada més el jurat del Premi Llibreter s'ha mantingut fidel al propòsit d'aquest guardó, que no sembla pas consistir a fer calaix sinó a prescriure lectures sense caure en la temptació de la comercialitat.

En la nota que ens ha fet arribar, el jurat de narrativa catalana d’enguany ha destacat que “l’estil literari de la M.Mercè Cuartiella és directe, net i contundent. L’autora domina els diàlegs i sap transmetre els pensaments més íntims de cada personatge amb minuciosa precisió”.

Una vegada més el jurat del Premi Llibreter s’ha mantingut fidel al propòsit d’aquest guardó, que no sembla pas consistir a fer calaix sinó a prescriure lectures sense caure en la temptació de la comercialitat. És indiscutible que en aquestes dues últimes edicions el Gremi de Llibreters ha evitat premiar llibres fàcilment inflamables i s’ha decantat per la recerca de títols poc publicitats o venuts i la descoberta d’autors que encara no han fet el salt al gran públic.

En el cas de la guanyadora d’enguany, el jurat ha tingut la satisfacció de presentar una autora pràcticament desconeguda, M. Mercè Cuartiella, que tot i haver publicat tres novel·les no havia estat ressenyada en cap suplement literari i es trobava fora del circuit. Amb aquesta decisió, el jurat demostra una honestedat singular, ja que li hauria estat molt més rendible premiar una novel·la més cara i més ben distribuïda, que li garantís una reposició immediata cas que s’exhaurís. El valor literari prima per davant dels interessos gremials. O potser no? Potser passa que els llibreters ja intueixen que aviat, amb l’accés massiu als continguts digitals, el lector els valorarà més per la seva capacitat de prescripció que no pas per l’agilitat amb què obren i tanquen les caixes de llibres que els envien les distribuïdores.

El negoci del llibre està canviant. Les últimes xifres de la Feria de Madrid són un avís que no pot ignorar ningú. Hi ha el perill imminent que els llibreters siguin els primers sacrificats en el desmantellament de la cadena del negoci editorial. Avui dia les petites editorials ja venen el catàleg des del seu web davant les dificultats de mantenir viu el seu fons a les llibreries. En un futur no gaire llunyà, els lectors accediran a continguts digitals des de plataformes que obviaran el llibreter. Quin recurs quedarà a aquest gremi per conservar la clientela? Poden continuar aspirant a prescriure com si fossin els nostres metges o bé s’hauran de resignar a despatxar receptes com si fossin farmacèutics?

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació