Núria Pradas, Premi Ramon Llull 2020

El jurat del guardó ha reconegut la novel·la ‘Tota una vida per recordar’

Núria Pradas és la guanyadora del Premi Ramon Llull 2020. El jurat del guardó ha reconegut la novel·la Tota una vida per recordar, una obra on l’autora narra la lluita de la Sophie Simmons, una jove novaiorquesa que somnia a treballar d’animadora de dibuixos animats. La història està ambientada als Estats Units dels anys trenta i quaranta. Los Angeles és l’escenari principal. Pradas parla d’un “personatge femení” que lluita per introduir-se en “un món restringit als homes”. “En la indústria de l’animació d’aleshores, les dones només es dedicaven a les feines mecàniques: resseguir els dibuixos amb tinta o pintar-los amb els colors que els animadors indicaven”, diu la guanyadora.

Núria Pradas. | Foto: Pere Francesch / ACN

Pradas ha creat un personatge literari que, d’alguna manera, ja existia. “No l’he fet jo el personatge. De dones lluitadores com la Sophie n’hi ha hagut, n’hi ha i n’hi haurà”. La protagonista –explica l’autora– podrà començar a complir el seu somni gràcies a una beca que li permet estudiar a Juilliard, una de les escoles d’art més prestigioses dels Estats Units. A Los Angeles, però, Simmons veurà que el món de l’animació és un sector on les dones queden relegades a feines rutinàries, allunyades de la creació. La seva gran lluita serà saltar aquest mur. Paral·lelament a la lluita professional, “la seva vida passarà per coses bones i dolentes, com la de tots”. Finalment, “quan la Sophie aconsegueix enfilar el somni, el món s’embrancarà en una guerra”.

La història –apunta Pradas– està emmarcada entre dues pel·lícules icòniques, Blancaneu (1937) i Dumbo (1941), produccions de Disney Studios, empresa que té un paper central a la novel·la. “Són pel·lícules que han marcat dues èpoques diferents de Disney. Blancaneu va ser el primer llargmetratge animat de la història; marca l’època d’or dels estudis. Dumbo, en canvi, és una producció més modesta; una obra creada durant la gran vaga d’animadors, que reclamaven millores en les condicions de treball”. Van ser quatre mesos de protestes que van marcar un punt d’inflexió: “Es va passar de ser una família a ser una empresa”. La lluita sindical és un dels eixos principals de l’obra. Pradas alerta també que no és una novel·la sobre Walt Disney; el creador està present en la trama, però en cap moment apareix.

La novel·la arribarà a les llibreries el pròxim 4 de març. Pradas també ha estat guanyadora del Premi Carlemany 2012 per l’obra Sota el mateix cel. És, a més, autora de les novel·les La noia dela biblioteca, Somnis a mida i L’aroma del temps.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació