Novetats editorials de l’Any Pàmies

Enguany es commemora el centenari del naixement de Teresa Pàmies. Montse Barderi, comissària de l'efemèride, fa un repàs de les reedicions de la seva obra.

Montse Barderi

Montse Barderi

Montse Barderi és escriptora i periodista. Patrona fundadora de la Fundació Maria-Mercè Marçal.

Enguany es commemora el centenari del naixement de Teresa Pàmies. Nascuda l’any 1919, Pàmies va viure la guerra i l’exili i en va deixar constància als seus llibres, que ara es reediten. Montse Barderi, comissària de l’Any Pàmies, ens presenta les reedicions de l’Any Pàmies i els simposis i recursos desplegats per donar a conèixer la seva obra.

Una commemoració sense noves edicions seria la més trista de les commemoracions per a una escriptora. Afortunadament, la celebració de l’Any Pàmies ha propiciat una sèrie de reedicions que val la pena consignar.

En primer lloc la reedició del llibre emblema de Teresa Pàmies, Testament a Praga, que Labutxaca acaba de reeditar.  Per primera vegada apareix una edició profundament revisada d’un títol que no s’ha deixat de reeditar des de l’any 1971. Aquest llibre es pot llegir en clau històrica, biogràfica o també intemporal. Històrica perquè és el mirall d’una vida, d’una època, d’un moment de replantejament del comunisme provocat per la invasió soviètica de Praga. Biogràfica perquè va suposar el retorn de Teresa Pàmies al seu poble en guanyar amb aquesta obra el premi literari Josep Pla. I finalment en clau intemporal, perquè el diàleg impossible entre un pare mort i la filla que el recorda, reverbera més enllà del moment històric i ens interpel·la a cadascú de nosaltres. Val la pena també recordar que aquesta obra es portarà per primera vegada al teatre aquesta tardor, al El Born CCM, protagonitzada per Emma Vilarasau i Jordi Bosch i dirigida per aquest últim.

Tushita edicions a Sant Celoni, és una editorial molt dinàmica, plena d’entusiasme, i acaba de publicar Matins de l’Aran. Una gran ocasió per tastar una de les facetes més importants de la narrativa de Teresa Pàmies: els llibres de viatges, en aquest cas 10 matins a la Vall d’Aran. Un llibre, que al contrari del que sembla, no és ni pot ser una mera guia de la zona.

Memòria dels morts es reedita a Empúries en una nova edició commemorativa,  una obra que també és un nou diàleg impossible, en aquest cas amb la seva mare morta i les velles amistats interrompudes per la guerra i l’exili.  Una obra que cal descobrir, o en tot cas rellegir i que hauria de formar part de qualsevol antologia literària.

Gent del meu exili també a Empúries, es reedita en una edició especial del centenari. Un llibre que es pot llegir com un recull de contes, narracions, de personatges i situacions que va viure Teresa Pàmies durant el seu exili. Ve precedida d’un interessantíssim pròleg del seu fill Tomàs. Es tracta d’un llibre escrit des del mestratge i que s’escapa de qualsevol tòpic o victimisme.

Traduccions

Enguany també es tradueixen títols de Teresa Pàmies del castellà al català i viceversa. Podem llegir Praga per primera vegada en català. gràcies també a Tushita Edicions, a finals de la tardor. Es publicarà dins la nova col·lecció solidària de l’editorial, anomenada “Viatges Personals”, que es fa en col·laboració amb l’entitat “Viatges i Més, lleure solidari”. La traducció és de Margarida Trias i l’edició compta amb la participació d’Aliona i Natàlia Pàmies, netes de Teresa Pàmies.

I una altra traducció però a l’inrevés. Jardí enfonsat es podrà llegir en castellà a l’editorial Eolas gràcies al treball de Sergio Fernández Martínez, professor de la Unviersitat de León, que ha editat, entre d’altres Cuentos para niños de Mercè Rodoreda (Siruela, 2019), que per primera vegada han estat editats en castellà i en un sol volum. D’aquest llibre Sergio Fernández en destaca l’esplèndida anàlisi que Teresa Pàmies fa de la família Panero a propòsit de la pel·lícula El desencanto.

I de moment tenim això, però en vindran més. També val la pena citar altres recuperacions recents, com Si vas a París, papà… (Tigre de Paper, 2018).

Les principals novetats seran comentades per Mercè Otero-Vidal i Dàlia Rajmil Bonet el dilluns 9 de setembre a les 8 del vespre dins La Setmana del Llibre en català.

L’Any Pàmies a la xarxa i un simposi

El centenari Teresa Pàmies disposa del web, presència a les xarxes socials (@anyteresapamies) i el butlletí digital de periodicitat mensual, al qual us podeu subscriure des de l’apartat recursos del mateix web fent clic aquí. 

D’aquesta pàgina web del departament de Cultura de la Generalitat cal destacar els recursos, amb material inèdit i la possibilitat de participar-hi amb algun escrit si vau conèixer Teresa Pàmies o teniu alguna cosa a dir sobre l’autora.

Tenim l’objectiu de fer un web que quedi, que tingui material i que sigui consultable per a tothom que vulgui, ara i en el futur. I en aquest afany de material que quedi, ocupen el lloc més destacat els llibres.

I per finalitzar una petita confessió i una última recomanació : aquestes edicions són possibles gràcies a l’interès de les editorials, l’empenta del centenari, però sobretot de la dedicació esmerçada per Sergi Pàmies.

I la tardor arriba plena d’activitats, no us perdeu el Simposi dedicat a Teresa Pàmies i coordinat per Montserrat Bacardí i Francesc Foguet.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació