Mal de món

Prohibit fer-se el mort al mar, és de mal gust.

Pruden Panadès

Pruden Panadès

Autora d’ “Errata” (Pol·len Edicions) , “Un pot” (La PAGE), “Cosins de Tarzan” (Raig Verd), “Passamaneria” (Godall Edicions) i “Corró d’Amunt, quadern de notes” (Aj. de les Franqueses) , col·labora a la revista-llibre “Vallesos” i a Núvol.

Potser caldria prohibir anar a l’ambulatori un dilluns del mes d’agost, com també prohibir fer cua darrera d’una noia o dona jove i  veure-la plorar, sola, a l’ambulatori, un dilluns d’agost. Si no ets de vacances perquè enguany tampoc en faràs,  si  saps que vas néixer entre els nascuts per saludar els que sí són obedients i  pleguen, despleguen i miren d’entaforar la felicitat dins la maleta, si has observat els que no paren de doblegar tant com calgui la llibertat i  els paradisos  fins a encabir-los en els quadradets del calendari tatuat a la paret de la cuina, veuràs com els que marxen et deixaran, confusos, les claus i les indicacions de reg de les jardineres macilentes. En qualsevol cas, sembla que hauria d’estar prohibit anar a l’ambulatori i sentir i veure, a deu  passes, la ganyota amb llàgrimes i mocs i un paquet de mocadors de paper que no serveixen per apaivagar els atacs de sanglots solitaris, davant de totes les sales d’espera gairebé buides,  i els prestatges plens d’expedients quiets i rebregats  que de tan silenciosos recorden que tot el personal, metges, infermeres i malalts, són de vacances. El voltant dels ulls es torna vermell.  No és fàcil de llegir el petit rètol  que comunica als que no ploren,  que entre el 15 i el 30 estarà tancat i que per consultes i urgències es podrà anar a l’altre ambulatori, per si es vol plorar o mocar-se  i provar d’esbandir aquella pena solitària que taca la roba i la pell de suor i tristesa.

No s’hauria de permetre anar a l’ambulatori el mes d’agost per haver emmalaltit o trencat algun os.  És com un estat d’excepció,  no és recomanable  complicar la vida de la gent amb mals vulgars,  ara és temps de  cremades solars,  ferides de meduses  o d’indigestions i no de desconsols que gairebé no passen per la porta d’un ambulatori ni pels controls d’accés a un o altre festival d’estiu. Prohibit intentar demanar  receptes, prohibit esperar que algú et recomani Bach o Billie Holiday que també curen i per això hi ha gent que ho amaga, que no diu que el vals de Granados en mans de Los Macorinos pot alleujar un nus a la gola,  una pedra a la sabata o el cop de puny a l’ull o al cor.

Prohibit fer-se el mort al mar, és de mal gust.

(Del projecte Tractatus lacrimae)

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació