La literatura no fa vacances

Més d’un centenar de llibreries de Catalunya participen aquest dijous en la primera edició del Llibrestiu.

Clara López

Clara López

Periodisme cultural i estudis de gènere © Martí Sanchis

El Llibrestiu neix el 15 de juliol com un esdeveniment conjunt de la Cambra del Llibre de Catalunya, del Gremi de Llibreters de Catalunya i de CEDRO, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i dels ajuntaments de pobles i ciutats d’arreu de Catalunya.

© Gremi de Llibreters de Catalunya.

Arran de la crisi editorial generada per la pandèmia, la indústria del món del llibre es va veure afectada i diversos agents del sector es van unir per passar el pitjor moment de la crisi plegats, intentant minimitzar les possibles baixes. Alhora, i també com a conseqüència d’aquesta situació de precarietat, moltes persones van teixir una allau de solidaritat i es va produir un creixement de la lectura i una vinculació dels lectors amb les llibreries de proximitat. Això va significar un fenomen clau perquè aquest sector es mostrés resilient davant la crisi.

Per consolidar i refermar aquesta recuperació, la Cambra afirma que és necessari enfortir esdeveniments al voltant del món del llibre. Destaca que el primer i més important és la Diada de Sant Jordi, que enguany va tenir molt d’èxit; també la Setmana del Llibre que se celebrarà al Moll de la Fusta entre el 9 i el 19 de setembre, i els Festivals del Còmic i el Manga durant la tardor. Així mateix, hi ha una proposta concreta en la qual estan posant molta il·lusió i interès, el Llibrestiu, que es presenta com a hereu del 23 de juliol de l’any passat, però amb un segell propi que el desvincula de la idea de ser un Sant Jordi d’estiu.

“El plantejament és diferent: acostar i mantenir la connexió que hi ha entre el lector i la llibreria de proximitat. Les llibreries són un agent cultural i es vol tornar tota aquesta fidelitat, a més de consolidar l’esdeveniment com un acte que esdevingui cita anual prolongada al llarg dels anys”, diu Maria Carme Ferrer,presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya. “No té res a veure amb un Sant Jordi d’estiu, no ho pot ser, ni ho esperem. És una manera d’apropar la literatura a la ciutadania”.

Més d’un centenar de llibreries de tota mena i mida participaran en aquesta edició: generalistes, especialitzades, i d’infantil i juvenil de prop de quaranta pobles i ciutats de tot Catalunya. Entre elles, Barcelona, Lleida, Girona, Tarragona, Sabadell, Vic, Terrassa, Vilafranca del Penedès, Manresa, Vilanova i la Geltrú, Figueres, Reus, el Masnou, Esplugues de Llobregat, Badalona, Mollerussa, Tàrrega, Olot, Castelldefels, Móra d’Ebre, L’Hospitalet de Llobregat o Mataró.

S’oferirà un ampli ventall d’activitats potents amb l’objectiu d’enfortir el vincle entre els lectors i les llibreries amb parades al carrer i activitats, sempre respectant les recomanacions de les autoritats sanitàries i adaptant-se a les mesures vigents i actualitzades del PROCICAT. Entre les activitats programades hi podrem trobar conta-contes, presentacions de llibres, programes de ràdio in situ, signatures d’escriptors, còctels poètics, col·loquis, tallers, jocs literaris, música i molt més.

El Gremi de Llibreters ha activat un microsite a la seva pàgina web amb la llista de les llibreries participants, les ubicacions de les parades, la graella d’activitats de cadascuna i un cercador per a facilitar la navegació al públic.  

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació