Els 13 llibres de l’estiu

Vet aquí les nostres recomanacions pel Llibrestiu, que se celebra el 15 de juliol

L’any passat, la pandèmia ens va fer celebrar una diada de Sant Jordi amb uns quants graus més que l’habitual. El 23 d’abril estàvem confinats, i això va obligar a ajornar l’esdeveniment a l’estiu. Tot i l’obertura d’ara, la Cambra del Llibre i el Gremi de Llibreters han decidit mantenir Sant Jordi d’estiu (Llibrestiu), que se celebra el 15 de juliol, amb actes, signatures i presentacions i les llibreries obertes fins a les 11h de la nit. Recomanem 13 títols de narrativa per llegir a la sorra.

Francesc Serés
Francesc Serés. | Foto: Òmnium Garrotxa

1. La Garrotxa profunda

Amb La casa de foc, Francesc Serés ha guanyat la segona edició del premi Proa de novel·la i també el Premi Llibreter. El protagonista de la història és un jove que després de divorciar-se s’instal·la a Can Mau, una casa vella al Sallent, a la Garrotxa profunda. Serés pren com a escenari de la novel·la un paisatge que no és literàriament verge. Eugeni d’Ors o Josep Pla i l’historiador Jordi Bolòs ja l’havien descrit o estudiat, però La casa de foc hi deixa una empremta fundacional.

2. Ebre de postguerra

Laia Viñas és guanyadora del Premi Documenta, que enguany ha estat ex aequo amb Irene Pujadas. És autora de Les closques (L’Altra), una novel·la que ressegueix la història d’una nissaga familiar durant la postguerra. La novel·la s’ubica al Delta de l’Ebre i parteix de la història de l’Arnau, que es retroba amb la seva filla després d’anys sense tenir-hi contacte.

3. Abecedari gastronòmic

Si Deleuze deia que l’escriptor inventa una llengua estrangera dins del llenguatge conegut, podem ben creure que Martí Sales ha escrit el seu propi diccionari en l’inclassificable Aliment, publicat per Club Editor. Sales ha adaptat el format de l’abecedari no per homologar les taxonomies estanques d’un diccionari, sinó per emparaular l’esdevenir heteròclit dels seus desitjos, que van desfilant sota el paraigua temàtic de la gastronomia.

4. L’amor exhaust

Maria Barbal és una de les autores amb més trajectòria a casa nostra. Amb més de vint títols publicats, l’autora ha guanyat el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes amb Tàndem (Columna). La novel·la explica la història de dues persones que, quan es coneixen en una classe de ioga, viuen un moment vital semblant: l’Armand és vidu i fa temps que busca una dona que li faci companyia. L’Elena està casada, però la jubilació li ha fet veure la vacuïtat de la relació que manté amb el seu marit, el Ramir, un poeta i crític literari que viu en les seves cabòries. A partir d’aquí es desenvolupa una història d’amor que els ajudarà a tornar a començar.

5. L’emperador xinès

El darrer títol de Jordi Cussà és El primer emperador i la reina Lluna, publicat a Comanegra i premiat amb el premi de la crítica Serra d’Or. Es tracta d’una novel·la d’aventures clàssica que es remunta a fa més de 2.200 anys, en l’època de l’emperador Qin Shi Huangdi. Impulsor de la muralla, de l’exèrcit de Xi’an i de la fi del feudalisme, l’emperador xinès va ser responsable de centenars d’atrocitats. Ara més que mai recomanem llegir i recordar Jordi Cussà.

6. Un debut fulgurant

Terres mortes (Anagrama) és el debut literari de Núria Bendicho. Es tracta d’un d’aquells debuts accidentals que, de tant en tant, irrompen tímidament, amb una força rara. L’enunciat de Terres mortes és senzill: en Joan, un dels fills de la família protagonista, ha mort a causa d’un tret; tothom creu que ha estat un assassinat, però falta trobar l’assassí. A partir d’aquí, Bendicho penetra en el present i el passat d’aquesta família per retratar-ne el patiment.

7. Una novel·la verdagueriana

Àlvar Valls és el guanyador del premi Crexells amb Entre l’infern i la glòria (Edicions de 1984), una novel·la biogràfica sobre Jacint Verdaguer. Joan Santanach, portaveu del jurat del premi, apuntava que “el verdaguerianisme no trobava cap producte que acabés de satisfer i aquest ho fa”. L’autor en remarca la condició de novel·la per sobre de biografia, ja que vol destacar el valor del poeta com a personatge literari. Els adeptes de Verdaguer tenen a la seva disposició més de mil pàgines de conflictes, poesia i fe.

8. Un dia en la vida de la senyora Mascort

Saber estar (Univers), de Berta Jardí, narra un dia en la vida de la senyora Mascort, Vica per a la família. Tot comença quan la protagonista surt de bon matí de casa per anar a comprar una bombeta. No té gaire feina, més enllà de veure passar els dies al costat de la Meilin, la jove hondurenya que li fa de cuidadora. Anys després de la mort del marit i amb una relació distant amb els fills, se sent més sola que mai. Escriu Puigtobella: “L’ecosistema literari del país (crítics, llibreters, clubs de lectura, professors de literatura, jurats de premi a obra publicada, etc.) hauria de ser capaç de detectar aquesta novel·la tan discreta, que té totes les virtuts per convertir-se en una obra perdurable.”

9. Un retrat de la Transició

L’any 1995, Ferran Saez va escriure Els morts riallers, però el va guardar en un calaix. Ara l’ha recuperat i Amsterdam n’acaba de publicar una reedició. Es tracta d’un retrat de la Transició que la descriu com una gran impostura a partir de la figura dels editors de biografies per encàrrec, gent que van reescriure la vida i obra dels guanyadors de la postguerra i dels seus fills. 

10. Bikinis triangulars mida dorito

Tsunami (Angle Editorial, 2020) és la història de tres cosins pastats de divuit anys, brètols, consentits i fantasmes, hereus dels tres germans Serrahima fundadors d’un grup d’hotels turístics arreu del món. Albert Pijuan ens emplaça a un estiu perpetu embotit de bronzejats naturals i “bikinis triangulars mida dorito”. Som a l’any 2004, a la inauguració d’un nou hotel de la cadena a Sri-Lanka, una bacanal d’alcohol i disbauxa, amb personatges de classe molt alta. Pijuan ens ofereix una història d’estiu decadent que narra amb una escriptura torrencial.

11. Els primers refugiats climàtics

Laia Fàbregas no publicava una novel·la des de feia set anys i ara hi torna amb No escriuré la teva història (Empúries), una obra que ens trasllada a l’Amèrica profunda dels anys trenta del segle passat. La història de John i la Shirley, el matrimoni Pont, arrenca a Oklahoma, en una zona devastada per les tempestes de pols, que van arrasar conreus i van fer inhabitables vastes àrees de les grans planes dels Estats Units. Fàbregas parteix d’una zona catastròfica, la del Dust Bowl, per descriure l’èxode desesperat dels que podríem considerar els primers refugiats climàtics del món desenvolupat en època contemporània. 

12. El Funcionament (sic) de la universitat

Després de deu anys sense publicar ficció, Borja Bagunyà (1982) trenca el silenci i torna per la porta gran amb la seva primera novel·la, Els angles morts. Es tracta d’una novel·la amb narració adiposa, però meravellosament entretinguda, que tracta sobre la frustració del professor Morella, el Funcionament (sic) de la universitat, els profetes sense profecia, els genis sense obra i els mediocres amb diplomes “exhibits com caps de senglar als menjadors de societats caçadores”. El moment climàtic de l’obra, però, esdevindrà quan la Sesé, la ginecòloga i dona del Morella, es vegi abocada a la desesperació arran del naixement d’un nadó deformat.

13. Per a pubilles del segle XXI

L’estiu també és una bona oportunitat per arriscar en l’estil, i per això és imprescindible la Marta Pontnou. Treballa com a productora a la televisió i també és assessora d’imatge, però a Núvol la coneixem per les columnes que escriu cada divendres. Aquests textos s’han convertit en el llibre Sexe Ficció. Manual per a pubilles del segle XXI (Rosa dels Vents, 2021). L’autora parla sobre la seva visió de la vida, les dones i l’estètica, i convida a recuperar la valentia de les matriarques catalanes.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació