Irene Solà, Premi de Literatura de la Unió Europea 2020

Un jurat compost per experts atorga un premi per cada estat participant

L’escriptora Irene Solà (Malla, 1990), amb la seva novel·la Canto jo i la muntanya balla, ha estat guardonada amb un dels 13 Premis de Literatura de la Unió Europea 2020, que es concedeixen a obres d’autors emergents. La novel·la havia estat escollida finalista a la shortlist de representants d’Espanya i avui n’ha resultat la guanyadora.

Irene Solà | @ Oscar Holloway

Irene Solà ha guanyat un dels Premis de Literatura de la Unió Europea 2020. Un jurat compost per experts en literatura atorga un premi per cada estat participant. En aquest cas, el jurat està compost per: Xavier AliagaAntonio ÁvilaSara SánchezDolors Udina i Fernando Valls. Les altres novel·les finalistes a la shortlist espanyola eren Temporada de avispas, de Elisa Ferrer (Tusquets Editores), Serem Atlàntida, de Joan Benesiu (Editorial Periscopi) i Noche y océano, de Raquel Taranilla (Seix Barral). 

Sobre Canto jo i la muntanya balla el jurat ha destacat «la riquesa, naturalitat i expressivitat del seu llenguatge, la forma poètica i imaginativa d’explicar una sèrie d’històries situades en un entorn natural i fronterer, a través de diversos narradors, alguns inesperats. Una novel·la que combina bellesa i duresa, amb un univers propi narrat en un estil vigorós i sorprenent. Una obra que neix també del caràcter interdisciplinari de la seva autora: poeta, narradora i artista plàstica».

L’European Union Prize for Literature (Premi de Literatura de la Unió Europea, EUPL) té com a objectiu posar en relleu la creativitat i la riquesa diversa de la literatura contemporània europea en el camp de la ficció, promoure la circulació de la literatura a Europa i fomentar un major interès per les obres literàries d’autors emergents entre els diversos estats membres.

Els guardons es lliuraran en una cerimònia que tindrà lloc el proper 29 de setembre a Brussel·les. Els guanyadors rebran un premi de 5.000 €, així com altres ajuts promocionals que contribuiran a donar a conèixer l’obra a nivell europeu i millorar les seves possibilitats de traducció a altres llengües.

Canto jo i la muntanya balla va rebre el Premi Llibres Anagrama de Novel·la 2019. Des de la seva publicació, al maig de 2019, la novel·la ha estat traduïda i publicada en castellà, també a Anagrama. Per aquesta traducció li va ser atorgat el Premio Cálamo 2019 a la categoria ‘Otra Mirada’. Així mateix, en aquest temps s’han venut els drets de traducció a nou territoris lingüístics, que es publicaran properament: italià (Blackie Edizioni), anglès per als Estats Units (Graywolf), anglès per al Regne Unit (Granta), francès (Seuil), gallec (Kalandraka), basc (Alberdania), hongarès (Magvetö), croat (Vuković & Runjić) i macedònic per a Macedònia del Nord (TRI Publishing Centre). L’any 2019, Irene Solà va ser la guanyadora del Premi Punt de Llibre de Núvol.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació