De les cambres pròpies al món literari

La Xarxa de Viles del Llibre inicia el seu recorregut pel Maresme amb un festival en clau feminista a Cabrils el 13, 14 i 15 de maig de 2022

Literatura és nom femení. Em remunto a la paraula i a la seva invariabilitat de gènere en un intent fallit d’obviar xifres i realitats. La presència femenina en el món literari dista d’apropar-se a la hegemonia masculina, que domina premis literaris, publicacions i el sector editorial. Sense anar més lluny, els resultats del tercer informe de l’Observatori Cultural de Gènere evidencia la infrarepresentació de les dones en el sector. I és que les escriptores representen aproximadament un 20% de l’obra publicada. Les xifres assenyalen, un cop més, la desigualtat, però també són indicadores d’una oportunitat per a crear espais per a autores; a partir d’aquí, estimades lectores, cal fomentar propostes per a canviar de paradigma. I tot i que problematitzar és essencial (dit i fet), les solucions són vitals. La Xarxa de Viles del Llibre comença a posar-hi remei amb la Vila del Llibre de Cabrils, que enguany celebra la seva primera edició els dies 13, 14 i 15 de maig amb un programa amb un fort accent feminista.

Jenn Díaz | Foto: Agus Izquierdo
Jenn Díaz | Foto: Agus Izquierdo

La naturalesa reivindicativa de la Cabrils, Vila del Llibre sosté una programació on el 90% de les propostes estan protagonitzades per dones creadores del Maresme i la resta de Catalunya. Amb la capacitat de transformació social del feminisme com a focus, les propostes editorials seran l’eix central de taules rodones, recitals, activitats infantils i tallers familiars que donaran vida al festival. Més de cinquanta dones passaran per Cabrils, concretament als voltants dels Horts de la Santa Creu, per a participar d’un cap de setmana literari i posar en manifest la capacitat de la literatura com a motor de canvi. 

La proposta, necessària i reflexiva, entre el local i el global, comptarà amb un programa d’actes obert, més d’una vintena d’editorials independents participants, taules de diàleg clàssiques i noves propostes. La Vila del Llibre és un festival que qüestiona els paràmetres imposats en tots els sentits sota el paraigüa de la transformació social: revoca la dominació masculina, emfatitza la localitat, evita l’ombra de la metròpoli i recolza noves propostes alternatives. Per altra banda, el caràcter local posa en relleu la potència d’una comarca amb una entitat cultural pròpia, que queda molts cops invisibilitzada entre l’aire contaminat de Barcelona i la tramuntana. 

Durant el cap de setmana es celebraran diferents recitals de poesia maresmenca, tant en la seva vessant femenina, com en l’homenatge al poeta Valerià Pujol i Bosch. També hi haurà espai per a un recital a mig camí entre la poesia i les sessions d’improvisació, 100 años de nuestra señora de los pesares, que interpretaran les rapsodes Margalida Calahorro-Bover i Isa García. El món del còmic s’abordarà en una taula centrada en aquest gènere des d’un punt de vista femení i feminista. Conduït per l’il·lustrador Àlex Santaló Gàmiz, comptarà amb la presència de tres veus especialitzades com són Francisca Cárcamo “Panchulei”Laia Baldevey Quilez i Inés Macpherson Monegal que compartiran la seva experiència en el món de la il·lustració, el guió i la crítica literària. Per la seva banda, les activitats infantils jugaran un paper primordial en el desenvolupament del festival amb contacontes, titelles, espectacles infantils, tallers familiars i una gimcana, tot plegat emmarcat dins el discurs feminista. 

Entre els actes, destaca un debat programat el dissabte 14 de maig a les 19 h entre les autores Isabel FrancJúlia Barceló Fernández, amb qui la Carlota Rubio va conversar sobre l’alliberament corporal aquí, i Jenn Díaz Ruiz, que acaba de publicar la seva darrera novel·la, ‘Els possessius’, un retrat de la desintegració de l’amor romàntic, tal com descriu la mateixa autora en aquesta recent entrevista amb la Núria Escribà. Moderat per l’alcaldessa de Cabrils i periodista Maite Viñals Clemente, tres dones conversaran a l’Àgora de la Biblioteca del municipi sobre la capacitat d’incidència de la literatura feminista en la societat, i qüestionaran, fins i tot,  si la podem o l’hem d’anomenar així.

Per altra banda, un dels plats forts del cap de setmana serà La trobada d’escriptores del Maresme. El Maresme amb ulls de dona, el dissabte14 de maig a les 11:30 h. La conversa farà visible l’empremta local de Cabrils i el fil conductor del festival. Sílvia CantosSònia Hernández i Asmaa Aouattah, moderades pel periodista i escriptor Albert Calls, parlaran de la literatura escrita amb tinta lila des d’una de les comarques de Catalunya amb més escriptores per metre quadrat. 

I en clau d’homenatge, s’incidirà en la vida i trajectòria de dues cabrilenques il·lustres, almenys pel que respecta al món de la cultura, Josefa Tolrà i Abril i Maria Dolors Orriols i Monset, qui serà la protagonista de l’acte de tret de sortida. La Vila del Llibre dedicarà la seva obertura a l’escriptora Maria Dolors Orriols, en una taula on participaran el seu fill, el físic Antoni Lloret Orriols; el seu nebot, el pintor Nan Orriols; i l’especialista en la seva obra Carme Rubio Larramona. Per a tancar el cercle, una conferència sobre la cabrilenca més singular, la pintora i mèdium Josefa Tolrà, coneguda en territori maresmenc com La Pepeta, i que actualment compta amb una obra exposada a la Biennal de Venècia, clausurarà el festival.

L’èmfasi en les autores maresmenques posa de manifest la voluntat de fer palesa la creativitat femenina d’una comarca amb una identitat pròpia, més enllà del tren, la platja i la carretera nacional; tal com ha remarcat el comissari del festival, l’escriptor i periodista Francesc Ponsa Herrera, “cada pàgina escrita per una dona és un triomf i part de la reparació. L’ànim del festival, en part, és corregir la invisibilització des de l’humilitat d’una comarca compromesa amb la igualtat”.

Cabrils, Vila del Llibre és una iniciativa de l’Ajuntament de Cabrils que forma part de la Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya, impulsada per VilaDelLlibre.CAT. L’edició 2022 compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal del Maresme. A més, hi col·labora la Biblioteca de Cabrils i diverses entitats i veïns de la Vila de forma voluntària.

Mes info aquí

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació