Posar cara i donar veu al fenomen migratori

Andreu Farràs ha estat un dels autors d’Els invisibles publicat per Edicions 62

Mireia Soler

Mireia Soler

Comunicació cultural

Els protagonistes del nou llibre d’Andreu Farràs, Els invisibles (Edicions 62), són 31 immigrants. Tots ells van arribar a Catalunya per diferents motius i de diferent manera. Cada una d’aquestes 31 històries són una petita mostra de la realitat, la complexa realitat, que hi ha darrere el fenomen migratori. 

Alguns dels protagonistes d’Els invisibles | Foto: Pepe Encinas

L’autor Andreu Farràs deixa clar que “no hi ha un sol perfil d’immigrant, no hi ha un patró, cada una de les persones que migren viuen realitats diverses, els mouen motius de tot tipus”. El fenomen migratori no pot quedar reduït a l’estigma que se li dona des de fa uns anys dins la nostra societat, cal entendre-ho i visibilitzar-ho, i és amb Els invisibles que els autors volen posar el focus als grans protagonistes d’aquesta història. 

Per aquest motiu, Els invisibles, no busca només explicar les històries que s’amaguen darrere cada un dels testimonis, sinó també, com diu Andreu Farràs, “contextualitzar-les i donar veu als que fins ara n’han tingut molt poca”. 

Andreu Farràs va acompanyar-se d’un grup de periodistes joves que han sigut vitals en l’escriptura d’aquest llibre, formen aquest grup Pau Farràs, Imma Santos, Gemma Varela i Andrea Vargas Torrentó. Compromesos amb la seva professió han volgut fer un llibre periodístic, un llibre de periodisme lent, i que ha resultat ser un gran reportatge a fons que no només retrata cada un dels protagonistes sinó que compta amb dades i documentació i s’hi sumen reflexions de grans experts que han estudiat el fenomen i que n’han parlat en les seves teories. Pels autors ha estat essencial contextualitzar tot allò que es deia, no només volien testimoniar sinó comprendre el fenomen migratori massiu que s’està vivint des de fa uns anys al nostre planeta. 

Els invisibles “tracta de la vida, de l’amor, ja sigui entre mare i fill o amor romàntic, de l’empoderament femení i la identitat de gènere. Són lliçons de vida, una vida de lluita i constància”, diu Andrea Vargas. Aquest llibre va més enllà de la història d’una migració. 

31 testimonis de trenta països diferents, d’edats diverses i d’ambdós gèneres. A tots ells se’ls ha preguntat sobre la seva vida abans de la migració, sobre els motius, les il·lusions i les esperances que tenien quan van emprendre aquest viatge i quin ha estat el resultat, com se senten aquí i, fins i tot, quina opinió en tenen sobre la immigració. Un retrat coral que no es queda a la superfície del fenomen migratori, que ha acabat sent un aprenentatge vital pels autors i que busca transmetre el mateix al lector. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació