Perucho, un any fantàstic

Any Perucho, any fantàstic. Repassem les novetats i pròximes activitats de la commemoració, comissariada per Julià Guillamon.

Els lectors de Joan Perucho celebrem enguany el centenari del naixement de l’autor. Un centenari que s’executà i es desplega a través de l’Any Perucho, una commemoració a l’altura dels plaers de la nostrada ploma hedonista: el viatger, el gastrònom, el bibliòfil. Amb el centenari, Perucho ha irromput a l’agenda cultural, però l’obra i la veu de l’autor de Llibre de cavalleries no han desaparegut mai del rum-rum literari i artístic. Els últims anys, per exemple, hem publicat a Núvol un grapat d’articles que tracten alguna de les múltiples facetes del poeta i novel·lista. El 2013, Marina Espasa recordava la lectura còmica i inquieta de Les aventures del cavaller Kosmas (“A Perucho li encantava barrejar èpoques”, deia Espasa). El mateix any, Ricard Mirabete recuperava el camins desdibuixats de l’obra lírica de Perucho amb motiu de l’edició d’un volum de la seva poesia a càrrec de l’Editorial Meteora (Joan Perucho. Poesia 1947-1956).

Perucho
Joan Perucho, el jutge literat. |

Al nostre arxiu encara trobem articles de Bienve Moya, que el 2015 destacava la sòlida traça de Perucho per la fabulació (“El millor i més genial mentider de la literatura catalana contemporània ha estat, sens dubte, Perucho. […] En la seva sorprenent obra no hi ha déu que sigui capaç de destriar quins elements literaris, geogràfics, científics o lingüístics són veraços, ajustats a la realitat, i quins altres són mera invenció de l’autor”), o Manuel Foraster, que retornava sobre el paper de Perucho (i Nèstor Luján) en la fotografia cultural (és a dir, polític) del tardofranquisme, moment en què Catalunya vivia l’efervescència del catalanisme.

Perucho, doncs, intermitentment, ha reaparegut per, més tard, tornar a marxar. Ha saludat; s’ha desplaçat. Ara, però, en aquest any commemoratiu, podem retenir-lo. Vam començar el mes de març parlant amb Julià Guillamon, comissari de l’Any Perucho, autor també de la biografia que n’examina la figura, l’obra i el temps: Joan Perucho, cendres i diamant. Biografia d’una generació (Galaxia Gutenberg, 2015).

Guillamon ha publicat aquest 2020 una altra obra d’anàlisi de l’univers Perucho. Una obra de focus, més delimitada. Es tracta de la reedició de Joan Perucho i la literatura fantàstica (Empúries). Aquest llibre va ser el debut literari de Guillamon (el 1989) i funciona com una exploració –cap endins i cap en fora– de Les històries naturals. El crític literari s’acosta a l’obra més emblemàtica del commemorat des de tres eixos: el món de la cultura pop i el cinema fantàstic aplicat a la literatura de Perucho, la literatura comparada i la narratologia de la novel·la d’aventures clàssica. Una altra obra recent de Guillamon ha estat el recull de contes Vi i benzina. Quatre històries apòcrifes de Joan Perucho (Vibop Edicions). Relats de sang pròpia amb ressonàncies del jutge.

Altres obres editades enguany amb motiu de la commemoració han estat Els homes invisibles (Comanegra), un recull de dues obres de microcontes i brevíssimes reflexions (Diana i la mar i Cendres i diamants), l’adaptació il·lustrada de Llibre de cavalleries (de Guillamon i el dibuixant Toni Benages; editada a Empúries) i els volums en butxaca d’aquesta última obra i Les aventures del cavaller Kosmas.

En aquella entrevista de març, Guillamon ja avançava els punts culminants de l’Any Perucho: l’exposició sobre Les històries naturals, que és una de les propostes centrals del període commemoratiu –el dia 3 d’octubre arribarà al Museu Comarcal de Berga–; la mostra itinerant i de petit format ‘Joan Perucho. Creació, imaginació i bon gust’, una curosa introducció a les facetes complementàries de l’escriptor (dietarista, gastrònom, bibliòfil, crític d’art…) que aquesta tardor passarà pel Centre de Lectura de Reus, el Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona o la Biblioteca Armand Cardona de Vilanova i la Geltrú; o l’elaboració d’un vi dedicat a Perucho: amb Sang de Vampir es vol celebrar l’afició gastronòmica de l’homenatjat i donar “més dimensió i més conya a la commemoració”.

N’hi ha d’altres, però, de moments, propostes i activitats. El 2 d’octubre, Arnau Colom durà Botànica oculta a la Biblioteca Central d’Igualada. L’espectacle, marcat per la màgia de Perucho, reuneix un parell de titelles –un herborista i un mag– en un herbolari. El 7 d’octubre, l’Any Perucho arribarà fins al Xalet de la Xapa de Benetússer, on Teatro del Contrahecho escenificarà Biografia apòcrifa (del nostre escriptor, és clar). I el 10 d’octubre, el Museu Frederic Marès acollirà el recital El romanç de ‘Les històries naturals’, de Carles Belda. Belda resseguirà els escenaris de la peripècia del vampir carlí de la novel·la.

Tanquem, finalment, aquest repàs al programa de l’Any Perucho amb una lectura d’El mèdium (1953) a càrrec de Josep Pedrals. Un recital emmarcat en el programa del cicle Poesia als Parcs.

Articles com aquest són possibles gràcies a la vostra ajuda, que permet que Núvol continuï endavant i ofereixi continguts de qualitat. Si voleu contribuir a l’existència del diari digital de cultura en català, podeu subscriure-us aquí i ajudar-nos a superar la inestabilitat que genera l’actual crisi del coronavirus.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació