Oriol Garcia Quera i el còmic històric català

Rafael Dalmau Editor publica 'Feudals. Castellet no s’enfonsa', el sisè volum de la sèrie Traç del Temps

Víctor Muñoz i Calafell

Víctor Muñoz i Calafell

Teatraire de professió i lector voraç de còmics i novel·les.

Amb el pas dels anys, àlbum rere àlbum, Oriol Garcia Quera ha esdevingut el narrador oficial dels episodis més rellevants de la història de Catalunya en format còmic. Amb rigor, però sempre de forma amena, Garcia Quera ha narrat tant els grans esdeveniments (des del naixement de Catalunya fins a l’Onze de setembre, passant per la conquesta de Mallorca o el Corpus de Sang) com d’altres de menys coneguts, com ara la revolta de nobles contra els comtes de Barcelona al segle XI, la crema de bruixes del segle XVII o l’enfrontament entre carlins i liberals del segle XIX. Ara acaba d’arribar a les llibreries Feudals. Castellet no s’enfonsa, el sisè volum de la sèrie Traç del Temps que l’autor publica a Rafael Dalmau Editor amb una regularitat encomiable.

Imatge de coberta de ‘Feudals’

Som a començaments dels segle XII i el sistema feudal s’imposa a la Catalunya Vella. El que antigament eren torres de guaita es van convertint en castells custodiats pels antics veguers, que, a poc a poc, i gràcies als seus juraments de fidelitat envers els comtes catalans, esdevindran nobles. A Castellet, situat en zona de frontera entre el comtat de Barcelona i l’al-Àndalus, encara hi sovintegen les ràtzies almoràvits a la recerca de ramats, collites i esclaus. El 1107, concretament, té lloc una de les escomeses almoràvits més violentes, ja que arribarà fins a Gelida i devastarà Olèrdola. És durant aquest atac que Oriol Garcia Quera situa l’acció de Feudals. Castellet no s’enfonsa. Agafant com a context de la història la documentada rivalitat entre els senyors de Castellet i el monestir de Sant Cugat per la propietat d’unes terres, l’autor narra la història de Jordà de Sant Martí, senyor de Castellet, que es troba lluny del castell en el moment de la ràtzia almoràvit. El jove Jordà, amb l’ajuda de dos dels seus cavallers i del cavaller rival Ponç, del monestir de Sant Cugat, haurà de manegar-se-les per arribar a Castellet sa i estalvi.

Il·lustracions de ‘Feudals’

La història és d’allò més senzilla però la combinació de les dues trames -la ràtzia almoràvit i l’enemistat entre els Castellet i Sant Cugat- funciona a la perfecció i dota la història d’interès i el lector de ganes de saber-ne el desenllaç. Garcia Quera deixa de banda els prolegòmens i va directe al moment crític en què es troben immersos els protagonistes, uns personatges que intenten construir una vida en condicions en una zona d’allò més inestable per les incursions almoràvits. Com en la majoria dels seus còmics, l’autor no se centra en aquells personatges que ostenten el poder polític, judicial o religiós, sinó aquells que, ja sigui per la classe social que ocupen o per la zona geogràfica on viuen, es troben en una situació precària i han de lluitar dia a dia per tirar endavant. Pel que fa al dibuix, l’autor continua brillant amb el seu ús de l’aquarel·la. Preciosista fins al més mínim detall, Garcia Quera reprodueix amb molta cura tots els detalls, tant dels edificis històrics com del vestuari, de manera que et pots fer una idea perfecta de com vivien els catalans al segle XII.

En resum, Feudals. Castellet no s’enfonsa és un còmic altament recomanable per a petits i grans, tant per a aquells encuriosits en conèixer un episodi desconegut de la història de Catalunya com per als amants del bon còmic en general. El llibre compta amb un dossier històric molt ben documentat que ajuda a situar l’acció en el moment històric en què transcorre.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació