L’accent feminista del Barcelona Pensa

El Barcelona Pensa s’alia amb la mítica llibreria feminista Pròleg per a inaugurar la novena edició del festival de filosofia

Els dies 16 i 17 de novembre comença la novena edició del festival Barcelona Pensa. La proposta de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona fa gairebé una dècada que ens conjura pels volts del tercer dijous de novembre, el Dia Mundial de la Filosofia per la UNESCO, per a sacsejar el pensament fora de les aules. Dimecres 16, la històrica llibreria Pròleg, especialitzada en literatura de dones, acollirà dos actes de reflexió i resistència feminista.

Imatge de la novena edició del Barcelona Pensa | Disseny: StudioCarreras

En quin punt es troba el moviment feminista? A les 16h, l’educadora social especialitzada en violències masclistes Laura Labiano parlarà amb Clara Serra i Bàrbara Ramajo sobre el pols i el batec del moviment feminista. Converses feministes. Un temps per a les aliances? és un exercici d’honestedat per a reconèixer punts forts i tensions per resoldre i per pensar. El feminisme és viu i està en constant revisió. Ramajo i Serra han combinat l’activisme i la vida acadèmica des de l’antropologia i la filosofia, respectivament. La seva experiència en política institucional i en espais de militància, com Ca la Dona, nodriran un debat sempre escaient. Quines poden ser les aliances del present i del futur?

A les 17:45h es presentaran dos dels darrers treballs de la professora de filosofia i directora de la Unitat d’Igualtat de la Universitat de Barcelona Núria Sara Miras Boronat, en conversa amb la doctora en bioètica i ètiques aplicades Júlia Martín Badia.  Democràcia i ètica social. Jane Addams (Edicions Universitat de Barcelona, 2022) és una antologia de textos d’aquesta filòsofa, activista política, líder pacifista i reformadora social nord-americana, traduïts per Paula Przybylowicz Vidal. Addams (1860-1935) és una de les veus puixants, que es van oblidar, del tombant de segle americà.  Formà part de la fundació i consolidació de la National Association for the Advacement of the Coloured People, així d’altres moviments de reivindicació de les llibertats i els drets de les dones. Això li va merèixer l’any 1931 el Premi Nobel de la Pau.

Aquesta intel·lectual coneixia la tradició filosòfica i hi contribuí des de la pedagogia, el sufragisme i l’abolició de l’esclavatge. El seu oblit, per Miras, es pot explicar per qüestions ideològiques, per la seva proximitat al socialisme i al pragmatisme filosòfic, que es pot entendre com la reacció antiidealista estatunidenca. La praxi, l’experiència, havia de tornar a ser el centre de la filosofia.

Jane Addams | Font: Swarthmore College Peace Collection

Addams posà sobre la taula que la possibilitat il·limitada de dirigir lliurement la vida no existeix, sempre està condicionada per privilegis i opressions. Aquesta és la direcció que també segueix, des d’un punt de vista pedagògic, Privilege Walk. Una eina socioeducativa per reflexionar sobre gènere, capacitats i salut mental (Octaedro, 2022). És el fruit d’un treball de camp feminista, d’aplicar un mètode grupal inspirat en un article de la pedagoga estatunidenca Peggy McIntosh, l’any 1989. El volum aprofundeix en les arrels teòriques dels conceptes d’opressió, privilegi i interseccionalitat. L’objectiu és afavorir el debat crític al voltant del gènere, les capacitats, els drets i llibertats, que posa sobre la taula la complexitat i la barreja de les relacions socials. No és imprescindible fer-se’n càrrec per a promoure qualsevol ètica de la cura?

El Barcelona Pensa és la talaia des d’on el pensament pot cridar, esparracar-se, deformar-se i tornar a formalitzar-se. Expressar-se a través d’un discurs acadèmic, o a través del cant i la recitació. Les idees són exposades al ball frenètic del dia a dia de Barcelona, que mai s’atura, que mai emmudeix del tot. La Facultat de Filosofia posa la seva energia a peu de carrer en espais i locals oberts a tothom. El periodisme i l’animalisme seran temes de debat en algunes de les taules rodones. Bernat Quintana, per la seva banda, encarnarà la poesia de Charles Baudelaire a la performance A qualsevol lloc, fora del món. Podrem retrobar les idees de Jane Addams a la conferència central de la novena edició, a càrrec de la professora de filosofia de la Universitat de València Emilia Bea Pérez. A l’Ateneu Barcelonès, pronunciarà «Pensar contra la guerra: Jane Addams, Vera Brittain i Virginia Woolf» una reflexió sobre el pacifisme de la mà de les pioneres del segle XX. Finalment, música. El grup Eleusis cantarà a la Casa de Menorca.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació