‘El veler magenta’, 36 Premi de Novel·la Curta Just M. Casero

L’escriptor i advocat Jaume Puig ha guanyat el 36 Premi de Novel·la Curta Just M. Casero amb l’obra 'El veler magenta'.

L’escriptor i advocat Jaume Puig ha guanyat el 36 Premi de Novel·la Curta Just M. Casero amb l’obra El veler magenta, convocat per la Llibreria 22. Gemma Sardà ha quedat finalista amb Mudances, d’entre un total de 21 obres presentades que s’ajustaven a les bases.

L'advocat blanenc Jaume Puig | Foto: Fina Fontrodona

Un jurat format per Mita Casacuberta, Josep M. Fonalleras, Imma Merino, Vicenç Pagès, Eva Vázquez i Guillem Terribas com a secretari sense vot, han valorat la qualitat de molts dels textos presentats. Ha qualificat l’obra guanyadora com “una ficció de debò, fresca i llegidora, que pivota al voltant d’un home d’uns seixanta anys —l’Abel—, solitari i més aviat deprimit per la seva viudetat, que observa el seu univers amb una barreja de distància i displicència, fins que es veu embolicat en una trama que també esquitxa la seva filla, instal·lada a Nova York”. El títol de la novel·la, El veler magenta fa referència a un segell rar, molt ben valorat en l’entorn filatèlic: “Tant que la seva percaça esdevé el motiu principal de la narració, amb l’aparició de personatges foscos que conformen una intriga molt ben resolta amb un llenguatge estructurat, de frases felices i observacions pertinents”, ha argumentat el jurat.

Pel que fa a Mudances, el jurat ha ressaltat “l’ambient del poble i la consciència d’estar sols menen la novel·la cap a la introspecció, amb l’aparició de punts en comú, com la relació amb les mares, els accidents patits, etc.” L’obra fa un retrat de “dues generacions que acaben coincidint en un poble, en un espai reduït, gràcies a l’atzar i a l’intercanvi involuntari, de les capses, amb les seves pertinences que s’han endut a aquest exili”. Els protagonistes són un home gran, acabat de separar, i una noia jove, que també tasta la solitud després que els amics hagin abandonat el pis que compartien.

Dels 21 originals presentats, han passat en una primera votació un total de nou obres: Inhòspita de Marc Parera, Mudances de Maria Gallimaire (pseudònim de Gemma Sardà), Els dies robats de Dolors Borau, Morro moll de Josep Agustí, El veler magenta de György Korin (pseudònim de Jaume Puig), Éssers llunàtics de Setze Jutges, L’home que sabia nedar de Nesrani, Cobriu-vos de glòria de Triatam i El cruixir de les pedres sota les sabates de M. Catarineu. D’aquestes, Mudances, Els dies robats, El veler magenta i Cobriu-vos de glòria han passat a una segona votació.

El primer premi està dotat amb 2.200€, una escultura de Quim Corominas i la publicació de l’obra a l’editorial Empúries. El segon premi té una dotació de 600€ i la Llibreria 22 es reserva l’autorització i condicions per la publicació de l’obra durant un any.

Els guanyadors

Jaume Puig (Blanes, 1962), escriptor i advocat català, va ser patró fundador de la Fundació Àngel Planells dedicada a l’obra d’aquest pintor de Cadaqués amb seu a Blanes, i músic de cobla durant deu anys (1969-1979). És un apassionat de la literatura i va iniciar la seva faceta com a escriptor amb Momssen, la seva primera novel·la, que té com a escenari el crim organitzat rus, el blanqueig de capitals, les mentides sobre el terrorisme islamista i la corrupció política.

Gemma Sardà Llavina (Barcelona, 1967) és filòloga catalana per la Universitat de Barcelona. Des del 1996 treballa a la secció d’Edició de La Vanguardia fent tasques de correcció i traducció. És coautora amb Manuela de Madre de Vitalidad crónica. Convivir con la fibromialgia, i de la novel·la La veu del Cyrano, premi Just M. Casero 2015.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació