Tot a punt pel Dia Internacional del Jazz

Barcelona s'incorpora aquest any plenament a la celebració amb una jornada de concerts a l'aire lliure i de franc que tindrà lloc al passeig de Gràcia

Martí Farré

Martí Farré

Crític de jazz. Col·laborador de la revista La ruta del jazz

D’ençà que la UNESCO va considerar el 30 d’abril Dia Internacional del Jazz, diferents ciutats han decidit celebrar aquesta diada amb activitats públiques. Barcelona s’incorpora aquest any plenament a la celebració amb una jornada de concerts a l’aire lliure i de franc que tindran lloc a partir de la una del migdia en un escenari instal·lat al passeig de Gràcia, a l’altura del carrer de Casp. La celebració, coorganitzada per entitats com The Project, l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Barcelona Promoció s’inscriu en el marc de la celebració del 200 aniversari del passeig de Gràcia i pretén continuar els pròxims anys. Encara més, el mateix Tito Ramoneda, director de The Project, va revelar la intenció dels organitzadors d’aconseguir que Barcelona esdevingui una de les «Global Host Cities» de l’esdeveniment els anys 2024 i/o 2025. De moment, enguany passaran pel passeig de Gràcia sis propostes de diferents estils i procedències.

El trompetista Joan Mar Sauqué ens avançarà els temes del segon disc del seu trio ‘Gardeen of the Moon’ durant el Dia Internacional del Jazz. Foto: Laia Serch

Obrirà la jornada la Sant Andreu Dixie Band (13 h), una banda consagrada als sons més primigenis del jazz, dirigida per Joan Chamorro i amb les novíssimes fornades de la pedrera andreuenca. A l’hora de dinar, a dos quarts de tres, arribarà un dels moments estel·lars del dia: l’avançament dels temes de Garden of the Moon, el segon disc del trio del trompetista Joan Mar Sauqué, premi La Ruta del Jazz als Premis Núvol 2021. El trio el completen Josep Traver (guitarra) i Giuseppe Campisi (contrabaix).

Ja a l’hora del cafè, a les quatre de la tarda, serà el torn de Las de Barcelona, un grup dinàmic, sense líder, sorgit a l’off jazzístic de la ciutat, és a dir, a Robadors 23. Reuneix a grans jazzwoman del nostre jazz: aquest cop, a Lucía Fumero, Eva Fernández i Magalí Sare. A banda de tocar els seus respectius instruments, les tres intèrprets exerceixen per torns de cantants. El repertori: temes propis, de jazz, de música llatinoamericana, etc.

Quan hàgim fet, o no, la digestió, a les 17:30 h, pujarà a escena un duet de primera: Michael League (llaüt i baix) i Bill Laurance (piano). En plena desescalada pandèmica, es va presentar al Conservatori del Liceu aquesta proposta formada per dos integrants del súpercombo Snarky Puppy, però amb un estil tal vegada més calmós, amb reminiscències fins i tot mediterrànies, diferent del de la popular banda de jazz fusió.

L’actuació de League i Laurance precidirà a la d’un altre duo de traca i mocador: el mandolinista brasiler Hamilton de Holanda i el pianista sud-africà Nduduzo Makhathini (19:15h); un encontre entre dos músics amb un altíssim nivell creatiu, amb picades d’ullet a diferents tradicions musicals.

Per cloure la festa, i a una hora segurament més propícia a la canya i a aixecar-se de la cadira, les 9 del vespre, actuarà la Balkan Paradise Orchestra, un combo barceloní, íntegrament femení, consagrat a la mixtura entre el jazz i els ritmes balcànics.

Altres ciutats catalanes també celebraran el Dia Internacional del Jazz. És el cas de Girona, amb un seguit d’activitats impulsades pel Sunset Jazz Club, que clouran amb les actuacions del pianista nord-americà Jeb Patton (29 d’abril) i els Sunset Rhythm Kings (30 d’abril). A l’altra banda del país, a Tarragona, i en el marc del Festival Internacional de Dixieland, el Centre Cultural Antic acollirà les actuacions, entre d’altres, de Laz Arte Trio i el duet Xavier Pié i MACC.

Finalment, la Nova Jazz Cava de Terrassa també commemorarà aquesta diada amb concerts com els de The Libery Stable Band, dissabte nit, i l’associació Mas del Jazz de Reus, amb Joan Terol i Iván Sáez al capdavant, organitzarà una jam, entre les 11 les 15 h, a la plaça del Mercadal.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació