Entre la mirada encuriosida i la confiança

Divendres 1 de març arrenca la 43a edició del Festival Jazz Terrassa, que s'allargarà fins al 22 de març

Martí Farré

Martí Farré

Crític de jazz. Col·laborador de la revista La ruta del jazz

Una “mirada encuriosida del panorama del jazz del present, en especial el de casa nostra, i amb una visió oberta i transnacional, ja que el jazz es fa i ve de tot arreu.” La frase és de Susanna Carmona, coordinadora de Jazz Terrassa, i fa referència a la idiosincràsia d’un festival que concep el jazz com a una “música molt viva” (Carmona), és a dir, que “representa l’actualitat” d’un gènere en constant evolució, amb propostes d’ara, d’aquí i de més enllà, canòniques i heterodoxes, diverses i amb la qualitat com a principal divisa.

Erik Truffaz. Fotografia de Vincent Guignet.

El que va declarar Carmona és, de fet, el que proposa Jazz Terrassa des de fa més quatre dècades, com a festival, i 60 anys i escaig, com a entitat. Enguany, a més, coincideix amb el trentè aniversari de la Nova Jazz Cava, l’espai catedralici del passatge Tete Montoliu on s’hi han celebrat més de 5.000 activitats, des que va obrir portes l’any 94.

Un altre dels oradors de l’acte, Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, va destacar “la vocació de fer accessible el jazz a tota la ciutat”, amb l’activitat de la cava i els concerts que escampen de franc la música de sorpresa per places, parcs i equipaments de la cocapital vallesana i altres indrets de la comarca. En aquest sentit, cal esmentar el tradicional Pícnic Jazz, activitat pionera a casa nostra i que sovint esdevé el concert de jazz amb més espectadors de l’any al país.

Buc insígnia” de la “projecció cultural de Terrassa”, i “banda sonora de la ciutat”, segons el batlle de la ciutat, el festival d’enguany ofereix 65 activitats, repartides en 23 emplaçaments i durant 22 dies: de l’1 al 22 de març. En total, actuaran dos centenars de músics a Terrassa i rodalia. El 43è Festival Jazz Terrassa ja és aquí amb un cartell a on no falten sorpreses.

Estrenes en exclusiva

Per exemple, la que tindrà lloc dijous 14 de març a la Nova Jazz Cava: la primera actuació a Catalunya de la jove saxofonista Lakecia Benjamin. La novaiorquesa va publicar l’any 2020 el disc Pursuance: The Coltranes (Ropeadope), en el qual interpreta un seguit de composicions de John i Alice Coltrane amb convidats de primera fila: Gary Bartz, Ron Carter, Dee Dee Bridgewater, Greg Osby i Meshell Ndegeocello, entre d’altres. Aquell treball va suposar la consagració d’una jazzista que recreava amb personalitat pròpia l’estil inconfusible de l’autor d”Alabama’. A Terrassa, però, presentarà Phoenix (Whirlwind Recordings), un treball amb aires de ressorgiment i amb una estètica avesada a sons i tendències actuals. Força, volum, empenta i un so incisiu caracteritzen a Lakecia Benjamin, que a més s’ha tutejat a Phoenix amb noms de la categoria de Terry Lyne Carrington i Dianne Reeves. A quartet, Benjamin farà a Terrassa, a més, el primer concert de la seva actual gira.

Lakecia Benjamin. Fotografia d’Elizabeth Leitzell

L’endemà (divendres 15), la Nova Jazz Cava serà escenari d’un altre debut, en aquest cas a Terrassa: Marc Ribot, guitarrista totterreny, d’estil i registre distintiu, reconegut en l’àmbit del jazz d’avantguarda —en l’esfera de John Zorn, per exemple—, però també amb un peu al rock i la música llatina, i una activitat ingent com a sessionista: de Tom Waits a Susana Baca, passant per Dave Douglas, Caetano Veloso, Arto Lindsay, Marianne Faithfull, Mariola Membrives —amb l’esplèndid Lorca, Spanish Songs (Karonte, 2019)— i molts més. En solitari, ha signat una obra prolífica amb projectes de tota mena: a guitarra sola o amb propostes com ara Ceramic Dog, a on explota el seu vessant més rocker; o amb Los Cubanos Postizos, a on interpretava, a la seva manera, música llatina. Ribot pujarà a escena flanquejat per Nick Dunston (contrabaix) i Chad Taylor (bateria), un trio amb el qual recuperarà l’esperit del disc Spiritual Unity (Pi Recordings, 2004). Un trio inèdit, heterodox i en exclusiva.

En una línia concordant amb el jazz d’avantguarda hi ha també el pianista Bobo Stenson (7 de març, Nova Jazz Cava), que també actua per primer cop —en solitari— a Terrassa. Stenson és un dels artistes més rellevants de l’escena escandinava i un puntal de la discogràfica amb el “so més bell que el silenci”, és a dir, ECM. Vinculat des de fa més de cinquanta anys al segell de Manfred Eicher, Stenson ha signat amb la casa alemanya una extensa i brillant discografia. Un bon exemple el trobem amb l’àlbum que presentarà al festival, Sphere (2023), en el qual planteja una immersió lírica, parsimoniosa, extremadament delicada, colpidora, ressonant, en la millor tradició del jazz contemporani; una obra que defensarà a trio amb Anders Jorim, al contrabaix, i Jon Fält, a la bateria. L’organització del festival qualifica de “perla” la visita de Bobo Stenson. L’any 98, va actuar a Terrassa com a acompanyant de Charles Lloyd.

Marc Ribot. Fotografia d’Ebru Yildiz.

Trompetistes de renom

Una altra de les grans estrelles del jazz actual és el franco-suïs Erik Truffaz (22 de març, Nova Jazz Cava), trompetista i compositor amb una llarga i fecunda carrera de començaments dels 90 ençà. Associat al jazz amb timbres i efectes electrònics, Truffaz en realitat ha navegat per estils i escoles d’allò més diverses —de l’electrònica a la word music, passant pel pop-jazz i altres tendències contemporànies. Tot plegat, amb una estètica embellidora, gairebé sempre, i amb un so a vegades envoltant. Truffaz posarà la cirereta del 43 Festival vint anys després de la seva darrera actuació a la ciutat. Presentarà el disc Clap! (Blue Note) en el marc d’una gira que el durà per tota Europa. El de Terrassa serà, per cert, l’únic concert a les Espanyes d’aquesta tourné.

Un altre trompetista de renom que recalarà a la Nova Jazz Cava és Jeremy Pelt (2 de març), músic que s’ha tutejat, entre d’altres, amb Wayne Shorter, Ravi Coltrane, Frank Foster, Jimmy Heath, Roy Hargrove, Vincent Herring i Theo Hill, amb qui va actuar a Terrassa a l’edició número 40. Format a Berklee, va destacar al tombant del mil·lenni com a jove integrant de la Mingus Big Band, a on va forjar el seu registre amarat per l’estil dels grans clàssics de l’instrument de pistons. L’organització del festival esmenta el seu compromís amb joves talents del jazz, amb què actuarà a Terrassa i avançarà els temes del seu pròxim treball: Tomorrow’s Another Day (Highnote).

Veus rellevants

Els amants del jazz —i el blues— cantat podran gaudir de tres actuacions amb tres dones de diferent estil i procedència. La primera de totes és la francesa Cyrille Aimée (10 de març), guardonada amb el premi Sarah Vaughan i finalista del molt prestigiós concurs Thelonious Monk. Amb un ventall molt ampli d’influències —del bop a la música francesa, passant per l’univers brasiler i el jazz manouche— Aimée despunta pel seu estil versàtil, que l’ha dut a fer feina, a Nova York, amb Roy Hargrove i Wynton Marsalis. En el marc d’una gira espanyola, estrenarà les peces del seu darrer disc: À Fleur de Peau (Whirlwind Recordings, 2024).

Big Mama Montse. Fotografia de M.J. RockandWolf

A l’hora del vermut, la madrilenya Susana Sheiman (9 de març, plaça del Rector Homs), farà una actuació monogràfica, dedicada a l’obra de la gran Carmen McRae, tòtem del jazz vocal. Sheiman és des de fa dues dècades una de les veus més rellevants del nostre jazz, una cantant reconeguda per la seva trajectòria en solitari —en àmbits com els del jazz, el funk i el soul— i per les seves col·laboracions amb la Barcelona Jazz Orquestra, la big band de Duccio Bertini, Ignasi Terraza, David Pastor, Toni Solà, Jesse Davis, Nicholas Payton i altres.

Per la seva banda, la blueswoman Montse Pratdesaba, més coneguda com a Big Mama Montse (16 de març, parc del Bosquet, Matadepera), atresora 35 anys de trajectòria, des dels temps dels Blues Messengers i altres combos històrics del nostre blues. Considerada una de les grans veus del blues, la seva trajectòria és impressionant. Tant, que al festival celebrarà una carrera artística de més de tres dècades amb una selecció de clàssics i temes d’autoria pròpia, i en companyia de grans noms del blues nacional: Nil Mujal, Balta Bordoy, Santi Ursul i Micky Izquierdo.

Jazzterraswoman Laura Simó

Un dels moments especials del Terrassa Jazz Festival és el premi Jazzterrasman, concedit, entre d’altres, a Peer Wyboris, Jorge Pardo, Jordi Rossy, Big Mama Montse, Roy Hargrove i Ignasi Terraza. Enguany, el rep la gran Laura Simó (3 de març), una de les vocalistes més importants del nostre jazz. No en va, la seva referència discogràfica més recent és una gravació recuperada d’un concert amb el trio de Tete Montoliu l’any 93 —Together Again (Swit Records, 2023). Barcelonina de l’any 57, Simó presenta una carrera estel·lar, al costat de Francesc Burrull, Lucky Guri, Pedro Ruy Blas —amb qui va actuar al Carnegie Hall de Nova York—, el mestre Calderón o Francesc Capella, present en la formació ad hoc amb la qual actuarà al mateix esdeveniment —els altres músics acompanyants són: Ignasi Terraza, Horacio Fumero, David Simó, Carme Canela, Elisabet Raspall, David Xirgu, Jordi Portaz, Guillermo Prats i Guim Balasch.

Tastaolletes de mena, Laura Simó ha fet carrera, en solitari o com a sideman, en estils tan diversos com ara els estàndards de jazz, el funk, la música de Broadway, les cançons de Serrat i un llarg etcètera de gèneres i autors. Entre altres fites, a banda de cantar amb alguns dels músics més rellevants del país, va fer el primer disc enregistrat en viu al Jamboree. Un reconeixement merescudíssim.

Laura Simó.

De Giulia Valle a John Dubuclet

Com és costum, la quota d’artistes nacionals representa el gruix de la programació del Terrassa Jazz Festival. Entre els noms destacats de l’edició d’enguany hi ha la presència de la contrabaixista Giulia Valle (21 de març, Nova Jazz Cava), una de les jazzistes amb una obra més personal i excelsa del nostre jazz. Valle va presentar a la darrera edició del Mas i Mas Festival una nova proposta, amb una orquestra coliderada amb el jove bateria Pablo Ruiz. Synergetic Ensemble s’anomena un combo amb noms com ara Benet Palet, Víctor Colomer, Martí Serra, Edu Pons, Martí Carrasco, Alba Esteban i Biel Harper. Amb ells presentarà el disc Suite Lines (2022), un compendi de “melodies incisives” que “s’uneixen a una rítmica implacable en un directe desbordant,” diu l’organització del festival. Cent per cent Giulia Valle.

En un altre extrem trobem el retorn d’un històric del jazz a casa nostra, i més en concret de l’escena egarenca, a on va dirigir durant anys la Big Band Jazz Terrassa. Parlem del trombonista John Dubuclet (10 de març, parc de Sant Jordi), músic que amb més de cinquanta anys de carrera ha participat en bandes com ara Trasatlàntic —als 80, amb Peer Wyboris i Horacio Fumero— i ha col·laborat amb Tete Montoliu, Louis Bellson, Clark Terry i molts d’altres. En sessió matinal, encapçalarà el Newbop Jazz Sextet, al costat de Matthew Simon, Fredrik Carquist, Xavier Algans, Joan Motera i Aldo Caviglia.

Qui no havia nascut quan Dubuclet ja compartia taules amb els més grans és la també trombonista Alba Pujals, encarregada de donar el tret de sortida al 43 Terrassa Jazz Festival (1 de març, Nova Jazz Cava). Tocarà a sextet i amb el recomanable projecte ‘Apologia’, que és també el títol d’un disc publicat amb el segell The Changes, el gran col·lectiu i discogràfica de les noves generacions del nostre jazz. De fet, Pujals compartirà escenari amb els companys de viatge Joan i Lluc Casares, Oriol Vallès i Giuseppe Campisi, i el pianista Joan Monné.

Giulia Valle. Fotografia de Krisztina Csendes

De la factoria The Changes és també la saxofonista Irene Reig (2 de març, plaça Vella), que presentarà amb el seu The Bop Collective un dels grans treballs de l’any 23, l’incisiu Decisió i coratge, com també ho és Teia (Microscopi), de la trompetista Alba Careta (9 de març, Nova Jazz Cava). Àmpliament guardonada, la música bagenca mostrarà el seu talent per primer cop al Terrassa Jazz Festival. A la presentació del festival, va vindicar la necessitat de trobar espais a on puguin desenvolupar el seu art els músics joves del país. En el seu cas, amb una proposta energètica, a on recrea un seguit de vivències en formació de quintet.

En un ámbit més propi de l’anomenat jazz clàssic, Old Cat Swings Band (3 de març, plaça de Catalunya) compta amb dos històrics del jazz egarenc, el trompetista Josep Maria Farràs i el bateria Adrià Font. Completen el sextet el trombonista i cantant Òscar Font, el saxofonista i clarinetista Pau Casares, el pianista Federico Mazzanti i el contrabaixista Artur Regada. “Jazz i prou,” que diria el gran Cifu, com els de l’Omuamua Swing Trio (3 de març, Parti del MNACTEC), amb Juli Aymí, Josep Traver i Manuel Krapovickas.

De l’escena nacional també són notòries les jam session de la Nova Jazz Cava. La primera (6 de març) obrirà amb el grup Tro, format per Pere Miró (saxo baríton), Xavi Castillo (contrabaix) i Joan Casares (bateria), i una proposta anomenada ‘Segueix l’instint’. El 13 de març les cantants Alba Ruiz i Marina Garrido, amb el seu quartet, inauguraran la segona jam session del festival. Qui, en lloc d’escoltar el que es cou a les jams —o de pujar a tocar, si és que té nivell— i prefereix ballar swing —si és que en sap— pot gaudir de l’única sessió golfa de l’edició d’enguany, la matinada del 9 al 10 de març. Ball i música en viu amb Mr. Dani & The Apollo Jumpers, banda encapçalada pel director de la cèlebre Barcelona Jazz Orquestra: el trombonista Dani Alonso.

Del Pícnic Jazz a l’Esmorjazz

El tradicional Pícnic Jazz (diumenge 17 de març) celebrarà la seva 22a edició amb quatre concerts al parc Vallparadís. Començarà amb el saxofonista australià Adrian Cunningham i el grup Professor Cuninngham and His Old School, un nom que suggereix una sessió de jazz clàssic sense excuses. Cunningham, a qui hem pogut escoltar amb Ignasi Terraza, és un referent indiscutible de l’escena clàssica, a banda i banda de la bassa, com el cantant Ray Gelato, saxofonista i cantant conegut com “The Grandfather of Swing”. Gelato tocarà arraulit pel quintet del també bufador Enric Peidro. En la mateixa vetllada, actuarà Las de Barcelona, el combo que uneix a tres grans creadores del jazz barceloní, Anggie Obin, Lucía Fumero i Magalí Datzira, amb el bateria Juan Berbín. Tancarà la jornada Sílvia Marsó & Danny del Toro Blues Band.

Els més matiners, poden acostar-se l’Esmorjazz de la plaça Major de Vacarisses (16 de març) a on compareixerà el grup del saxo alt Guim Balasch i un combo de l’Escola de Música de Vacarisses. També a comarques, en aquest cas a Viladecavalls, farà acte de presència el Combo de Jazz de l’Escola Municipal de Música Pau Casals i el conjunt Bratia (16 de març), encapçalat pel contrabaixista Ivan Kovacevic i amb una original mixtura entre la música balcànica i el jazz manouche.

Blues, jazz jove i altres activitats

També és tradició dedicar una nit al blues, enguany amb Dave Specter i la seva Chicago Blues Band (8 de març, Nova Jazz Cava). Guitarrista virtuós, el seu nom apareix en discos i recitals al costat de figures com ara BB King, Muddy Waters, Buddy Guy, Eric Clapton i Carlos Santana.

Deblues segurament també en tocaran els estudiants de la Jazzband Navàs, el Combo del Conservatori de Terrasa i el Quartet de Blues i Dizzy’s Music del Conservatori Municipal de Manresa. Serà en el marc d’un altre clàssic del festival: la sessió Jazz Jove Non Stop (16 de març, Nova Jazz Cava).

Finalment, de les “activitats paral·leles”, cal esmentar propostes com ara la fira gastronòmica Menjazz 24 (2 de març, Raval de Montserrat), amenitzada amb la marxing band The Hot Pickles Quintet, les presentacions del documental Terrassa és jazz, d’Antoni Verdaguer (7 de març, Biblioteca Central de Terrassa), i de l’assaig Round About Tete (Llibres del Kultrum), de Pere Pons (21 de març, Biblioteca Central de Terrassa) —amb un prometedor tête-à-tête entre el periodista bisbalenc i Valentí Grau,director artístic del festival— i el no menys suggeridor Glossajazz (7 de març, sala Joaquim Cardellach), que unirà al glossador Albert Nebot amb el pianista Xavier Algans i una “glossadora convidada”, anuncien. Martí Farré.

Més informació i venda d’entrades aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació