MO Gutiérrez Serna: “Els nens són capaços d’entendre qualsevol elecció plàstica”

11.05.2014

MO Gutiérrez Serna és l’autora de les il·lustracions del llibre “Palabras“, text de Jesús Marchamalo, recentment seleccionat pel Banco del Libro de Venezuela, com un dels llibres infantils i juvenils imprescindibles de l’any 2014. 

 

El Banco del Libro, amb seu a Caracas, és una de les institucions amb més prestigi a nivell mundial pel que fa a la promoció de la lectura i la literatura infantil i juvenil (LIJ). La seva selecció anual dels millors llibres dins aquest gènere suposa un gran reconeixement tant pels seus autors com per les seves editorials. En aquesta entrevista l’artista ens parla del seu treball i de la importància d’una educació oberta de la mirada a l’etapa infantil. Algunes d’aquestes il·lustracions formen part del catàleg de la galeria Ilustrarium, dedicada a aquesta disciplina artística.

MARTA ARDITE: Com sorgeix el llibre “Palabras”?

MO GUTIÉRREZ SERNA: Vaig ser jo qui va proposar a Jesús Marchamalo que féssim un projecte junts i ell, com sempre generós, em va oferir el text de “Paraules”, que em va semblar extraordinari. Per a mi, aquest llibre és un dels tantíssims regals que Jesús m’ha fet des que el conec. Luís Mateo, poc abans de presentar el nostre llibre a La Central de Callao, a Madrid, em va dir: “si emprens un viatge amb Marchamalo, vas amb la tranquil·litat que et dóna la certesa de saber que acabarà en un bon port”. I, realment, és així.

M.A: “Palabras” està publicat per Kalandraka, una gran editorial dedicada principalment a l’àlbum il·lustrat infantil. Tot i així, com la majoria dels bons llibres, pot meravellar a lectors de qualsevol edat. A què es deu?

M.G.S: Hi ha molts llibres, obres d’art, pel·lícules, que no estan dirigides a cap edat concreta o, millor dit, a totes, i que tenen l’habilitat de canviar amb tu, traslladant-te cap a milers d’emocions diferents segons la realitat en què et trobis quan accedeixes a ells. Fa poc vaig rellegir “El petit príncep” amb les meves dues filles i vaig ser conscient que havíem fet quatre lectures del mateix llibre: les dues seves, diferents perquè elles ho són; la que recordo que vaig fer quan jo tenia la seva edat; i la meva, ara. Com a il·lustradora, m’encantaria formar part en la creació d’aquest tipus de llibres i vull pensar que “Palabras” és un d’ells.

M.A: Quines tècniques has utilitzat per fer les il·lustracions del llibre? Tenen a veure amb el concepte global del llibre?

M.G.S: Quan començo un nou projecte hi ha un temps de meditació en el qual intento interioritzar el text llegint-lo diverses vegades i fent-lo “meu” d’alguna forma però, en el moment en què començo a treballar, em deixo portar ja per la intuïció. No tinc unes pautes o un procediment definit. Darrerament, utilitzo fotografies, dibuix i pinto sobre d’elles però, finalment, és el text el que em situa en un o altre terreny plàstic.

M.A: El teu treball com a il·lustradora de llibres infantils ha evolucionat en els darrers projectes cap a llenguatges molt més pictòrics. Com creus que funciona aquest tipus d’il·lustració en un llibre per a nens?

M.G.S: Els nens, intuïtivament, són perfectament capaços d’entendre qualsevol elecció plàstica d’una forma senzilla i natural. A través dels llibres, qualsevol nen pot percebre inconscientment conceptes com la geometria, el color, la composició, l’harmonia o el gest i gaudir-ne. Som els adults els que, carregats de prejudicis, decidim què pot o no pot entendre un nen, segons el que entenem o no nosaltres mateixos. Així com tenim cura que els nostres nens es vesteixin o mengin de forma saludable, també tenim una responsabilitat enorme a l’hora d’educar la manera de mirar el món, incloent la manera que poden tenir d’apropar-se a l’art. En aquest aspecte, els llibres tenen un poder indiscutible. Una lectura àmplia, tant de textos com d’imatges, no només desenvolupa la capacitat creativa, sinó també l’actitud crítica i reflexiva que tanta falta fa en aquests moments. Estar preparat per solucionar problemes i solucionar-los de forma creativa és cada vegada més necessari en la realitat que ens ha tocat viure.

M.A: La il·lustració està guanyant cada vegada més terreny al món de l’Art, però la majoria dels autors són encara grans desconeguts per al públic en general. Quin creus que pot ser-ne el motiu?

M.G.S: Penso que certament és així, però no sé per què. Si bé és veritat que la il·lustració està adquirint cada vegada més presència dins de les arts plàstiques, encara avui, al nostre país, tots dos mons segueixen el seu desenvolupament de forma paral·lela, sense creuar-se. De fet jo vaig “aterrar” al món de la il·lustració des de la pintura partint d’un desconeixement profund que em va portar, durant anys, a realitzar un tipus de treball en el qual no hi abocava cap emoció. No obstant això, ara per ara, no estableixo diferències entre les diferents disciplines artístiques sempre que es respecti la seva essència. L’interessant és que la manera d’enfrontar-te al procés creatiu sigui des de l’honestedat. De tota manera, alguna cosa potser està canviant. Em sembla molt important per exemple que el llibre il·lustrat hagi estat inclòs, a través de la secció Book-in, per dos anys consecutius, a la prestigiosa Fira d’Art Múltiple ESTAMPA, ocupant un lloc al costat de la fotografia, l’escultura, el gravat, el vídeo, el so o el disseny. És un gran pas .

M.A: Parla’ns dels teus propers projectes.

M.G.S: No puc concretar res encara, però tinc diferents projectes per al 2014 que m’il·lusionen, tots ells situats en l’imprecisa franja de la literatura per adults que m’agradaria que llegissin les meves filles.