La desídia rebel de l’observador de núvols

L'autor ha creat a L'observador de núvols una narració amb ritme, entretinguda, natural i col·loquial

Era l’any 1984 quan Òmnium Cultural del Tarragonès convocà per primer cop el Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler. Trenta-quatre anys després, el jurat, format per Xavier Aliaga, Mònica Batet, Pere Guixà, Bernat Puigtobella, Vicenç Villatoro i Joan Chavarria com a secretari, ha decidit guardonar en Marc Capdevila amb l’obra L’observador de núvols, en què narra la història d’un xic a mig camí entre l’adolescència i la maduresa, el qual es veu envoltat per una situació que li sobrepassa. Es presenta a La Setmana del Llibre en Català dissabte 8 de setembre a les 20h a l’escenari 2.

L’obra destaca per la presència d’una veu narrativa desvergonyida, relaxada i natural que mostra l’actitud rebel i inclús de desídia d’un protagonista que no acaba de trobar el seu lloc al món. Mitjançant la seua conversa amb un narratari, la identitat del qual desconeixem fins al final de la novel·la, el jove deixa entreveure la seua personalitat introvertida que en ocasions comporta problemes de relacions socials i personals. Amb molt de mestratge, l’autor va donant als lectors a poc a poc pinzellades que ens mostren algunes dades de la família del personatge, així com de la seua pròpia personalitat i experiència vital que l’han dut fins al moment de la conversa. En realitat, podríem dir conversa o monòleg, ja que en tota la narració és la veu del xic la que llegim, encara que sabem que algú li contesta de tant en tant per les pauses introduïdes.

L’observador de núvols és, per tant, la història d’un jove de la ciutat de Gavà que mostra, com dèiem, un cert grau de desídia existencial, motivada per la crisi de l’adolescència que està vivint. Aquesta situació, que el porta a actituds disperses i desganades, fa que un seguit d’especialistes l’analitzen per tal de poder encasellar-lo dins un perfil concret. El resultat: el xic té dèficit d’atenció. Els pares, davant la incomprensió de la situació vital per la qual està passant el seu fill, decideixen enviar-lo als Estats Units d’Amèrica perquè acabe allà els seus estudis de Batxillerat i, d’alguna manera, llevar-se el maldecap de tenir-lo a casa seua. Tanmateix, les coses mai no surten així com les planegem i un desenllaç del tot inesperat, però que el marcarà per sempre, el fa tornar als pocs mesos d’haver arribat a Detroit.

L’obra de Marc Capdevila està plena de referències a l’alta cultura i la cultura més popular en una creació molt personal que passa per la música, els llibres o el cinema, la qual cosa ens mostra l’univers cultural del protagonista així com les seues inquietuds. L’autor ha creat a L’observador de núvols una narració amb ritme, entretinguda, natural i col·loquial pròpia del discurs d’un xic de dèsset anys, la història del qual el lector va coneixent a poc a poc fins esbrinar el greu motiu pel qual ha hagut de tornar-se’n.

Subscriu-te a Núvol per un any i emporta’t de franc un exemplar d’aquest llibre. Abans de subscriure’t pots fer la reserva a [email protected].

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació