Els camins de la llum

10.12.2018

Coia Valls, autora de La princesa de Jade, El mercader o La cuinera, entre d’altres, ens ha presentat aquest passat novembre la seva darrera novel·la, Els camins de la llum (Rosa dels Vents), on narra la captivadora història de Louis Braille, l’humil heroi que va desafiar la ceguesa.

Coia Valls | Foto X.R. Trigo

La vida dels Braille sembla esfondrar-se quan el petit de la família perd la vista a causa d’un accident, però gràcies al suport i la perseverança dels qui l’envolten, el petit Louis emprendrà un llarg viatge cap a una nova vida.

Deixar la seva família a Coupvray i instal·lar-se a l’Institut per a Joves cecs de París no serà gens fàcil, però amb la força, el convenciment i la capacitat de superació que traspua, Louis aconseguirà superar tots els obstacles i abocarà raigs de llum sobre el destí de les persones cegues. I és que ja diuen que les grans obres no estan fetes amb la força, sinó amb la perseverança.

Tot i que van haver-hi detractors del seu mètode (és realment trist veure el que fa la ignorància!), contra tot pronòstic Braille va persistir i va triomfar, convertint el mètode “d’escriptura nocturna” ideat pel capità d’artilleria Barbier amb fins militars en l’actual sistema de lectoescriptura per a persones cegues. “Són punts de llum. Punts de llum captiva que pots alliberar en resseguir-los amb la punta dels dits. […] Sota els punts i bateguen les lletres”. La fam de saber, la curiositat, la intel·ligència i la tenacitat són només alguns dels atributs que defineixen al jove protagonista.

Per últim, val a dir que la vida de Louis, una punyent pugna constant entre llum i foscor, entre salut i malaltia, transcorre en paral·lel a la història de França de la primera meitat del segle XIX, una França revolucionària i convulsa, tant social com políticament.

L’autora ha fet una gran tasca de documentació, ja que a més a més de la documentació històrica de l’època i del context familiar de Braille, Valls ha explicat que dedicà dos anys a fer entrevistes amb persones cegues i professionals de l’ONCE per poder comprendre i plasmar els sentiments i les sensacions que experimenten les persones cegues. Es pot afirmar, de ben segur, que aquesta és l’obra més ambiciosa de Coia Valls.

Els camins de la llum és, per sobre de tot, un gran homenatge a Braille, un home humil, bondadós i sensible que va aconseguir trencar les cadenes de la dependència i la servitud, les cadenes que mantenien a les persones cegues, esclaves de la ignorància. Com diu Valls, sensibilitzar la societat està bé, però és imprescindible, i de justícia, formar i educar.

Podeu aconseguir un exemplar d’Els camins de la llum de Coia Valls si us feu subscriptors de Núvol o renoveu la vostra subscripció. Podeu reservar el vostre exemplar a subscriptors@nuvol.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

1 Comentaris
  1. Bona xamba…! Justa ahir vaig agafar de la biblioteca aquest llibre…tot i que no havia llegit l´article de la Marta Vilá.
    El vaig triar ( ..je, gairabé “a cegues” !) perque em va atreure que el contingut era un gran homenatge a Braille. Sempre que he vist un sistema Braille he tingut la sensacio d´un respecte inméns; poder ara saber com es va crear i entendre com va poder superar les moltíssimes dificultats ( personals, socials.., en fí de moltes menes) m´interessa enormement.

    Afegeixo que llegir el nom de la autora Coia Valls també em va atreure. No he llegit res escrit per ella, peró em resultava familiar ja que he vist el seu nom a seccions de cultura i literatura als medis periodistics catalans.

    Faré tots els possibles per fer la meva propia crítica aquí el Nuvol. Es a dir , aixó es una promesa de trobarnos al Nuvol…i als nuvols !!