El ‘1984’ d’Orwell, a l’Almeria Teatre

30.12.2013

Fins el 12 de gener a l’Almeria Teatre es pot veure ‘1984’, el muntatge potent de Víctor Àlvaro, basat en la novel·la de George Orwell, en una adaptació teatral de Michael Gene Sullivan i traduït de manera lluïda per Lluís-Anton Baulenas. Edicions de 1984 en publica la versió teatral en català.

L'espectacle '1984' de la companyia Gataro, al Teatre Almeria | Foto: Clàudia Serrahima.

L’adaptació de la novel·la orwelliana ‘1984’ per part de Michael Gene Sullivan resol molt bé els reptes de narrar diferents espais i situacions amb només un únic decorat auster, escenificació de l’espai que conté tot el terror que l’obra traspua. Una sala fosca, desprovista de tota tecnificació i deixant de banda els artilugis tecnològics, és suficient per recrear l’atmosfera de misteri, angoixa i por d’allò desconegut, omnipresent, desdibuixat i, alhora, opressor.

L’obra teatral s’inicia a la tercera part de la novel·la i va fent salts en el temps per explicar el passat de Winston Smith, que és torturat brutalment i és obligat a explicar com ha arribat fins allà. L’escenari -tenebrós, il·luminat tènuement a l’inici i, a voltes, amb ràfegues de llum enlluernadores que simulen les descàrregues elèctriques que pateix el protagonista, interpretat per Andreu Rifé, es troba enmig del no-res. Intranquil·litzador, dins la vulgaritat d’un espai no identificable i només revestit de llum i fosca, en l’espai ressona contínuament aquella veu omnipresent, que és el símbol de la presència  d’aquella pantalla desconeguda que tot ho vigila i que encara fa més por quan no es veu. Els efectes sonors i musicals s’utilitzen amb gràcia i efectisme per il·lustrar el control de les llibertats dels habitants d’Oceania. Poc a poc, descobrim de quina manera el Gran Germà esborra la diferència, la identitat i les singularitats de cadascun dels opositors al règim.

George Orwell va descriure una societat controlada per les pantalles, que indicava a tothom de quina manera s’havia d’actuar. Una societat on calia amagar els sentiments i estar contínuament fingint despreocupació, per tal de no aixecar sospites. La càrrega dels qui estan permanentment vigilats, sense intimitat, manipulats per corrents d’odi, violència, guerres que destrueixen part dels aliments i fan que la desigualtat es propagui. Una societat que aniquil·la els qui no pensen com el sistema dicta i que promou l’obeïment cec dels qui la conformen.

I el repartiment format per Lluís Canet, Savina Figueras, Tono Saló, Frank Capdet, Andreu Rifé i Carles Canut broda la peça, desdoblant les escenes i les accions i aportant un angle de visió diferent i aterridor. Hi ha humor, passió i un terror creixent que es va escampant a poc a poc fins a esclatar. L’obra profètica de George Orwell ha estat brillantment adaptada i duta a escena per la companyia Gataro, amb il·luminació de Quico Gutiérrez, caracterització de Núria Llunell i so de Jordi Bonet. Un espectacle punyent i brutalment versemblant, que l’Almeria Teatre acull fins el proper 12 de gener.