Adrián Cruz Espinosa

Adrián Cruz Espinosa

Vocal de difusió d’Arxivers sense Fronteres

Els Arxius a Twitter: 10 piuladors que cal seguir

Ara us diré quins són els deu perfils de centres d’arxiu, marques online o entitats relacionades amb l’arxivística catalana que més piulen.

En els darrers mesos, a mesura que publicava rànquings dels Arxius catalans amb més seguidors a les xarxes socials al meu blog personal, molts dels lectors demanaven més dades o, almenys, una segmentació més gran. Per aquesta raó, seguint el seu consell, he volgut realitzar un nou rànquing. Concretament, en aquest article, us mostro dades molt interessants obtingudes de Twitter. Dades que varen ser extretes el dissabte dia 15 de novembre de 2015.

Avui us vull fer coneixedors de quins són els deu perfils de centres d’arxiu, marques online o entitats relacionades amb l’arxivística catalana que més piulen i més adeptes tenen. Després de Facebook, Twitter és la segona xarxa social més emprada pels Arxius. La seva immediatesa i facilitat d’ús són garants, sens dubte, d’una bona difusió. Vols conèixer quins són aquests 10 perfils?

Els deu Arxius amb més seguidors a Twitter.

En primer lloc, liderant la classificació, ens trobem l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya (@AAC_GDamb 1759 seguidors aconseguits mitjançant la publicació de 7145 tuits. En segon lloc, amb 1410 seguidors i 9770 tuits publicats, ens trobem el Grup d’Arxivers de Lleida (@arxiverslleida), un perfil que principalment informa sobre tot allò relacionat amb el món dels Arxius que succeeix a les comarques de Lleida. Tancant el pòdium ens trobem, en tercer lloc, l’Arxiu Històric de Girona (@AHGirona) amb 1317 seguidors aconseguits amb un total de 5528 tuits publicats. En quarta i cinquena posició, tancant la primera part de la classificació, ens trobem l’ONG Arxivers sense Fronteres (@ArxiversSF) i l’Arxiu de Terrassa (@ArxiudeTerrassa), un perfil que informa tant de l’Arxiu administratiu i històric de l’Ajuntament d’aquest municipi com de l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental. El primer amb 1275 seguidors i 2575 tuits publicats i el segon amb 1202 seguidors i 1990 tuits publicats.

A la segona part de la classificació, ens trobem en sisè lloc l’Arxiu Nacional de Catalunya (@arxiunacional) amb 1195 seguidors obtinguts amb tan sols 593 tuits. Mentre que a la setena posició hi ha l’Arxiu Municipal de Girona (@arxiu_gi) amb 878 seguidors aconseguits amb 1104 publicacions. Finalment en les tres darreres posicions, la vuitena, novena i desena, respectivament, hi ha l’Arxiu del Port de Tarragona (@ARXIUPORT_TGNA), l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents (@ESAGED_UAB) i el Servei d’Arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictines (@SAFmbc). El primer amb 860 seguidors aconseguits amb 4956 tuits, el segon amb 845 seguidors i 766 publicacions i el darrer amb 792 seguidors i un total de 4448 tuits publicats.

Un cop presentats els 10 perfils més rellevants del moment us preguntareu: Per què tanta insistència en el nombre de tweets publicats? La resposta és clara i molt concisa: vull mostrar-vos la relació “esforç – resultats – interès”. Per mostrar aquesta relació, cal dividir el nombre de seguidors de cada perfil entre el nombre de tuits publicats. El resultat ens mostrarà quins perfils dels deu presentats han necessitat publicar amb menys insistència per aconseguir nous adeptes i, per tant, es pot dir que gaudeixen d’un interès més gran del públic que utilitza aquesta xarxa social.

Abans de fer-ne la divisió, seguint amb el fil discursiu del meu article anterior, “Els Arxius som qualitat”, he volgut analitzar la qualitat dels seguidors dels deu perfils presentats per tal que les dades siguin d’un nivell de fiabilitat més òptim. S’han extret les dades presentades de l’aplicació Fake Follower Check per tal d’obtenir els percentatges de seguidors reals, inactius i falsos de cada perfil.

Resultats dels anàlisis duts a terme amb Fake Follower Check dels deu perfils

Un cop analitzats, les dades confirmen que els seguidors dels Arxius són de qualitat, ja que tots deu presenten uns resultats gairebé calcats i força bons. De fet, no s’ha alterat la classificació, fet que encara demostra més la qualitat unànime de tots deu perfils.

Els deu Arxius amb més seguidors a Twitter amb el nombre de seguidors falsos restat.

A més, per dotar de més fiabilitat el resultat de la divisió entre seguidors i tuits publicats, ara podem restar el percentatge de seguidors falsos dels deu perfils. Pel que fa a la relació esforç-resultats-interès, doncs, la classificació esdevé completament diferent. L’Arxiu que més seguidors guanya per tuit publicat és, amb diferència, l’Arxiu Nacional de Catalunya amb un resultat final de 1,84 seguidors per tuit. Segueix l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents, que aconsegueix un seguidor per tweet. Dades molt sorprenents, ja que aquests dos perfils són els únics dels deu que aconsegueixen un seguidor per publicació. En tercera i quarta posició ens trobem l’Arxiu Municipal de Girona i l’Arxiu de Terrassa, amb un resultat de 0,73 i 0,56 seguidors aconseguits per tuit publicat respectivament. Tancant els cinc primers, trobem l’ONG Arxivers sense Fronteres amb un resultat de 0,45 seguidors obtinguts per publicació. A partir d’aquí, el nombre de seguidors per publicació decau fins a arribar als 0,13 seguidors per tuit publicat del Grup d’Arxivers de Lleida que ocupa la darrera posició en aquesta nova classificació.

Els deu Arxius amb més seguidors a Twitter ordenats pel nombre de seguidors que aconsegueixen per tweet.

Per acabar, vull destacar que, en qualsevol cas, esteu pràcticament obligats a seguir els deu perfils presentats si teniu Twitter o teniu en ment crear-vos-en un pròximament. La seva feina en matèria de difusió en xarxes socials, sens dubte, és més que excel·lent i aquestes dades podrien resultar encara molt més positives si decidiu fer una ullada als seus perfils. No resteu desinformats i interactueu!

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació