Tosquelles torna a casa

La Diputació de Tarragona, en col·laboració amb el CCCB, inicia un cicle d'activitats entorn del psiquiatre reusenc Francesc Tosquelles.

L’obra i la carrera de Francesc Tosquelles (Reus, 1912 – Granges d’Òlt, 1994) ha estat objecte recent de recuperació i reivindicació. L’any passat, la investigadora i crítica literària Joana Masó va publicar Tosquelles. Curar les institucions (Arcàdia), on hi recollia part d’un llarg i profund treball acadèmic sobre el psiquiatre català iniciat el 2017. Enguany, la mateixa Masó ha comissariat al CCCB, juntament amb Carles Guerra, l’exposició Francesc Tosquelles. Com una màquina de cosir en un camp de blat, de la qual ja ens en va parlar Joan Burdeus a Núvol fa unes setmanes. Arran d’aquesta exposició, la Diputació de Tarragona ha organitzat un seguit d’activitats dedicades al psiquiatre originari de Reus. Si la seva vida i obra no es van reduir mai a un únic escenari, tampoc ho fa la tasca de recuperació de la seva memòria.

Autorretrat de Tosquelles a l’exposició del CCCB.

La proposta tarragonina està capitanejada per l’exposició Àlbum Tosquelles. Un assaig visual de Carles Guerra, que es pot visitar al Museu d’Art Modern de Tarragona fins al 3 de juliol. Una reconstrucció de qui va ser Tosquelles a partir d’imatges del seu àlbum familiar i d’un conjunt de films que ell mateix va realitzar amb una càmera de 8 mm a partir dels anys cinquanta. De fet, el 3 de juny, a les mateixes sales de l’exposició, el comissari Carles Guerra conversarà amb els fills i filles de Francesc Tosquelles: Marie-Rose Ou-Rabah, Germaine Tosquelles, Jacques Tosquelles i Michel Tosquelles.

Entorn d’aquesta exposició s’han organitzat multitud de converses i activitats amb l’epicentre a l’Hospital Universitari Institut Pere Mata de Reus, institució on es va formar Tosquelles abans de la Guerra Civil i on va retornar-hi el 1967 com a consultor. El 28 de maig i el 4 de juny, ambdós dies a les 12 del migdia, s’hi celebraran dues taules rodones al voltant de la influència actual de Tosquelles i del llegat local del psiquiatre.

A la primera s’analitzarà la seva influència internacional en el camp de la psicoteràpia amb la mateixa Joana Masó, la professora d’Història Camille Robcis de la Universitat de Colúmbia i l’ex director mèdic de l’Institut Pere Mata i ex catedràtic de Psiquiatria de la URV Antonio Labad. A la segona, moderada pel mateix Labad, s’analitzarà la seva herència local en la renovació de les institucions de salut mental catalanes i comptarà amb la presència dels psiquiatres José García Ibáñez i Eduardo González, la psicòloga clínica Maite Pi i el cineasta Enric Miró. Els mateixos dies, a les 19 del vespre, es projectaran els films Història potencial de Francesc Tosquelles, Catalunya i la por, de Mireia Sallarès, i Oblideu Tosquelles!, d’Enric Miró.

Sense marxar de Reus, i seguint amb les propostes cinematogràfiques, el Teatre Bartrina acollirà el 8 de juny la projecció completa de la trilogia de curtmetratges realitzats per Mario Ruspoli l’any 1961 al municipi occità de Sench Aubanh, on Tosquelles reorientà el seu hospital psiquiàtric, institució que va dirigir durant vint anys, en el decurs del seu exili a França, fins a convertir-lo en el centre de la nova psiquiatria del segle XX. Els metratges de Ruspoli continuen sent el testament més contundent de la psicoteràpia institucional, gairebé dues hores d’escenes i entrevistes conduïdes pel mateix Tosquelles dins del seu hospital i entre els pagesos de la zona.

Paral·lelament a aquestes activitats de la demarcació de Tarragona, a Barcelona, el Pati de les Dones del CCCB acollirà durant dos dissabtes al migdia, la taula de converses de Ràdio Nikosia, un programa radiofònic que busca desestigmatizar i acompanyar el patiment mental. S’hi enregistraran dos episodis dedicats a la bogeria i a la paraula amb els col·laboradors habituals de la ràdio i diversos convidats especials. El 21 de maig, amb la participació de la pediatra, psiquiatra i psicoanalista Àngels Vives Belmonte i el col·lectiu Metzineres, una cooperativa comunitària per a dones i persones de gènere no binari travessades per la violència, l’estigma i la guerra contra les drogues, s’enregistrarà un episodi dedicat a Humanitzar la bogeria amb l’acompanyament musical de l’acordió i els aires rumbers d’en Joan Garriga.

El 28 de maig, inspirats pel «catafranç» que parlava Tosquelles durant l’exili, s’enregistrarà el programa titulat Parlar la llengua de l’altre, sobre la paraula i les fronteres, els perills de la traducció i la força dels llenguatges artístics en companyia de l’artista visual Nora Ancarola, la psicoanalista Celeste Reyna i el pensador i investigador Amador Fernández-Savater. Una bona manera de reivindicar els espais de trobada i d’intercanvi tan essencials en la tasca psiquiàtrica de Tosquelles; una manera de pensar junts amb converses, música en viu i un vermut especial per a l’ocasió.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació