Resseguint la figura dels maçons

El Palau Robert presenta ‘Maçons! Una mirada actual a una institució centenària’, que es podrà visitar fins al 28 d’agost

Laia Sala

Laia Sala

Periodisme cultural

Qui són els maçons? Una secta, uns pervertits sexuals, conspiradors que es volen apoderar del món… són molts els mites que han perseguit aquesta institució que existeix des del segle XI i desenvolupada com la coneixem al segle XVIII. Presents en la història contemporània i en molts casos al capdavant dels esdeveniments més transcendents, els maçons han esdevingut figures misterioses als ulls de la societat. Ara, el Palau Robert presenta Maçons! Una mirada actual a una institució centenària, una exposició comissariada per Enric Calpena que ens descobreix els seus secrets i que es podrà visitar fins al 28 d’agost.

Detall de l’àmbit “Simbologia” | Foto: Palau Robert

Els maçons es defineixen per ser lliurepensadors, es reuneixen per discutir i reflexionar sobre temes diversos. Un dels seus principis és la creença del gran arquitecte, un ésser suprem encara no identificat al qual pots arribar a través de la reflexió. Aquest fet ha xocat amb l’Església catòlica i els principals perseguidors de la maçoneria. Perquè si alguna cosa és certa, és que la maçoneria no es podria entendre sense l’anti maçoneria, present en pel·lícules, llibres i perseguida per alts poders. És per això que en més d’una època els maçons s’han hagut d’amagar, tot i que ara es caracteritzen més aviat per la discreció, remarca el comissari.

Part final de la mostra, on es pot trobar l’escenografia d’un Temple Maçònic

Una de les idees que defensa l’exposició és que tot el que envolta la maçoneria no és cap secret i està lluny de la idea de secta. “És molt difícil entrar-hi, però molt fàcil sortir-ne”, apunta Calpena. És per això que a la mostra ha volgut recrear tot el procés per entrar a la maçoneria. Tres entrevistes són les que has de passar per poder ser acceptat a una lògia, així i tot, és ben fàcil sortir-ne, ni tan sols cal donar explicacions. Són vàries les figures històriques que han sigut maçons: Oscar Wilde, Benjamin Frankin o Charles de Montesquieu, però també en el nostre país hi ha hagut maçons com Clotilde Cerdà o Lluís Companys. També es diu que Franco va intentar ser maçó almenys dos cops, fet que, malgrat la falta de proves, és reconegut i acceptat per més d’un testimoni.

Entrada a l’exposició | Foto: Palau Robert

Què és el que es necessita per ser maçó? Antigament, havies de ser un “home lliure sense ser un estúpid ateu”. Ara, amb el pas del temps, cal ser “un home lliure i de bons costums”, explica Josep Brunet, maçó i administrador de la biblioteca Arús. Ara ja s’accepta gent de diferents religions i també dones. A Espanya existeixen quatre lògies on s’agrupen tots els maçons: La gran Lògia d’Espanya, que és exclusivament masculina i la més nombrosa, La Gran Orient de Catalunya i la Gran Simbòlica Espanyola, ambdues mixtes, i, finalment, una exclusivament femenina que és la Gran Lògia femenina.

La mostra també fa una mirada a la simbologia i els temples maçònics. És per això que podrem veure diferents peces i instruments que es fan servir en els rituals maçònics, així com la vestimenta típica. Al final de l’exposició es recrea un temple maçònic, on s’explica cada element del temple i la seva funció. És aquí on també es pot visualitzar un vídeo on maçons catalans expliquen a cara descoberta el seu testimoni.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació