L’enigma iber

La civilització ibèrica ens planteja molts enigmes sobre els nostres orígens que podem explorar a la nova exposició del Museu d’Arqueologia.

Maria Serra Moncunill

Filologia Catalana. Patrimoni Cultural

L’exposició “L’enigma iber. Arqueologia d’una civilització” forma part del cicle d’exposicions del MAC “Mediterrani(s)”, que no només se centra en la mostra del patrimoni català, sinó que pretén anar més enllà i reflectir en una visió panoràmica els vestigis de les cultures que han conviscut vora el Mediterrani.

Museu Arqueologia
© Pepo Segura

Ara el MAC ha reunit gairebé 500 objectes de 38 museus i institucions catalanes, espanyoles i franceses en un espai de 1.000m2 a la planta baixa del museu. Jusèp Boya, director del MAC, destaca el valor d’aquesta mostra, gestada precisament en plena pandèmia amb totes les dificultats que aquest fet comporta.

Com a antecedent, l’any 1997 la Fundació LaCaixa ja va posar en valor la civilització ibèrica amb la mostra “Els ibers, prínceps d’Occident”. Ara, 24 anys després, el MAC ha volgut tornar-la a situar com a tema d’actualitat i, a la vegada, mostrar als visitants els últims descobriments i investigacions.

L’exposició no pretén només mostrar les troballes des de la perspectiva arqueològica, sinó que inclou altres disciplines, com la lingüística o la biologia per tal de mostrar tot allò referent a la civilització ibèrica en un ampli sentit, i també des d’una perspectiva de gènere. No queda restringida a un sector especialitzat sobre la cultura ibèrica, sinó que s’obre a un ampli ventall de públic, harmonitzant la tasca divulgativa amb una base d’arrel científica.

Les gairebé 500 peces exposades se’ns presenten amb una museografia innovadora, que integra recursos audiovisuals, sonors, tàctils i, fins i tot, una reconstrucció en 3D d’un poblat. D’aquesta manera, el visitant no només obté una experiència intel·lectual al llarg de la visita, sinó també sensorial i vivencial.

L’exposició s’estructura entre 7 àmbits diferents, seguint un fil conductor cronològic: des de la descoberta dels ibers i el seu origen com a civilització, passant per l’establiment dels ibèrics com a societat i els diversos contactes que van tenir amb altres pobles del Mediterrani fins a la conquesta romana i, per tant, la desaparició de la cultura ibèrica en favor a la romana.

A la vegada, es plantegen 6 enigmes que encara resten vigents avui dia i les possibles respostes que, gràcies a la intervenció de múltiples disciplines, es poden plantejar. Mitjançant estudis sobre el genoma de les poblacions ibèriques, sembla ser que la cultura ibèrica prové de l’evolució de la població local i no de poblats provinents de l’exterior, tal com es pensava inicialment. La lingüística també hi té un paper important, i se’ns expliquen diverses investigacions sobre llengua ibèrica, les diferents variants que hi van haver i el seu possible parentiu amb l’euskera.

Les recerques i investigacions dels últims anys, així com el plantejament de noves hipòtesis entorn aquesta civilització, exposen dos fets que cal posar en valor: és un tema de gran vigència, però hi ha diverses qüestions que encara queden per resoldre i falta molt camí per endavant. Probablement, si d’aquí 24 anys es fa una nova exposició, s’hauran resolt alguns dels enigmes plantejats i se n’exposaran de nous. Encara que la civilització ibèrica va desaparèixer fa milers d’anys, avui, al MAC, és més viva que mai.

© Pepo Segura

Homenatge a arqueòlegs insignes

Coincidint amb l’efemèride dels 50 anys del descobriment de la Dama de Baza per part de l’equip de Pere Duran, el MAC vol retre-li homenatge amb aquesta exposició juntament amb Pere Bosch, primer director de la institució, i amb Miquel Taradell, especialista sobre les societats ibèriques i del qual es va commemorar el centenari del seu naixement l’any passat.

Activitats al voltant de l’exposició

A l’ocasió de l’exposició, el MAC ha editat un catàleg amb articles de diversos especialistes en la història, llengua, art i cultura dels pobles ibers, i, alhora, està prevista la propera edició del Magazine 03.  

Quan a les activitats previstes, s’ha organitzat dos cicles de conferències centrades en els diversos temes que configuren els “enigmes” evocats en l’exposició i en temàtiques més relacionades amb l’estat actual de la recerca sobre els jaciments ibèrics. També s’han programat tallers familiars, visites guiades, masterclass i especialment orientades al segment educatiu. Consulteu la programació completa al web www.mac.cat.

Així mateix ,dins del marc de la Ruta dels Ibers, els dies 2 i 3 d’octubre d’enguany hi ha prevista la celebració d’una nova edició del “Cap de setmana ibèric”, que enguany complirà vint-i-un anys i comportarà amb el desenvolupament una munió d’activitats i visites en el conjunt dels diversos museus i jaciments que integren aquest interessant itinerari cultural www.rutadelsibers.cat.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació